Şarjınız Bitse de Konuşmaya Devam Edebilirsiniz

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,269
Puanları
3,256
Konum
BURSA
KLS50x.jpg


Güneş enerjisi ve radyo dalgalarıyla çalışan cep telefonu geliştirildi. Telefon, gerisaçılım denilen bir teknikle baz istasyonundan gelen dalgaları değiştirerek geri yansıtabiliyor.

Skype görüşmeleri de yapılabilen telefon sadece 3 miktowatt enerji tüketiyor. Bu da normal bir telefonun tükettiğinin 10 000’de biri. Bu özellik mevcut baz istasyonlarında donanım değişikliği gerektirmediği için gelecekte bütün telefon üreticileri telefonlara buna benzer bir özellik ekleyebilir.

Böylece telefonunuzun şarjı bitse bile görüşme yapabilirsiniz. Piyasada satılan parçalar kullanılarak üretilen cihaz henüz seri olarak üretilmediğinden, uzmanlar satış fiyatının belli olmadığını ancak 1 dolar gibi çok düşük bir fiyata imal edilebileceğini belirtiyorlar. Yani cihazın fiyatı çok yüksek olmayacak gibi görünüyor.

http://theinstitute.ieee.org/techno.../a-qa-with-a-maker-of-a-batteryfree-cellphone

Alıntıdır. Kaynak :

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Ekim 2017, Yıl 50, Sayı 599, Sayfa 55, Şarjınız Bitse de Konuşmaya Devam Edebilirsiniz
 
http://theinstitute.ieee.org/techno.../a-qa-with-a-maker-of-a-batteryfree-cellphone

Bu yeni telefonun gelişmekte olan ülkelerde yaşayan ve telefonu şarj etme imkanı olamayan insanlar için faydalı olabileceğinden yapılan bu söyleşide özellikle bahsediliyor.

Pilsiz telefon nasıl çalışır?

Telefon, bir taşıyıcı şebekedeki müşteri cep telefonları için sabit bir iletişim noktası olan yakınlardaki bir ana istasyondan gönderilen güneş ışığı veya RF dalgalarından güç almaktadır. Geriye dönük olarak adlandırılan bir teknikle telefon, aynı dalgaları baz istasyonuna geri modifiye ederek yansıtarak sesli arama yapabilir.

Ayrıca, ticari, raf üstü parçalardan oluşan prototipin bir baz istasyonu ve Skype gibi uygulamalarla iletişim kurabileceğini ispatlayan Skype sesli görüşmelerini yapabildik. Telefon, yalnızca 3 mikrodalga güç kullanıyor ki bu şu andaki bir akıllı telefonun harcadığı enerjinin yaklaşık 10,000 katından daha az.

Telefonun fiyatı ne kadardır?

Mevcut prototip seri üretime tabi değil, dolayısıyla maliyetin doğru bir göstergesi yok. Bununla birlikte, onları büyük miktarlarda ürettiğimiz zaman, son derece uygun fiyatlı, hatta belki 1 dolardan daha az üretim potansiyeline sahiptir. Bunu bu erken evrede tahmin etmek çok zor.

Telefonu hazırlarken herhangi bir aksilik oldu mu?

Zor bulduğumuz bir şey, Gnu adı verilen kapsamlı bir yazılım tanımlı radyo kullanarak kendi baz istasyonumuzu uygulamaktı. Yaklaşık 3.500 dolara maloldu. Yazılım tanımlı ağlar, donanımı yazılımdan ayırabilir ve bu tür yazılımları, mutlaka ekipmana değil bulutta veya dağınık IT sunucuları kümelerinde yürütür.

Akıllı telefonların geleceği pilsiz mi?

Buna inanıyoruz. Hücresel kuleler herhangi bir donanım değişikliği gerektirmez. Ağlar, farklı protokollere güvenmeli ve arka uç yazılımlarını güncelleştirmeli ve her nasılsa düzenli olarak yapıyorlardı.

Telefon ayrıca, pil gücü olmadan iletişim gönderme işlevini sağlamak için bir yonga da gerektirir. Çip, bir silikon parçasına yerleştirilen özel amaçlı bir IC olacaktır.

Sonra bir "pilsiz cep telefonu modu" eklemek isteyen herhangi bir telefon üreticisi bu çipi tasarımına alıp entegre edebilir.

Hangi geliştirmeleri eklemeyi düşünüyorsunuz?

Çalışma aralığını ve ses kalitesini artırmak istiyoruz. Buna ek olarak, yalnızca sesli arama yapma olanağı var ki bunu da değiştirmek istiyoruz.

Bir kamera ve bir E Ink ekranı - düşük güç gereksinimleri olan yüksek görünürlük ve yüksek kontrastlı Ekran teknolojisi - eklemeye çalışıyoruz. Bu teknolojiler, telefonun akıllı telefon özelliklerine sahip olmasına izin verecektir.

Kişisel Yorumum: En kısa zamanda seri üretimine geçmesini, fiyatının düşük olabilmesini ve özellikle de gelişmekte olan ülkeler için faydalı olmasını umut ediyoruz. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,206
Kullanıcılar
452,597
Son üye
BLacKSTaiNNN

Yeni konular

Geri
Üst