Şarjlı Tornavida Ömrünü Uzatmak

ben başka bır yonunu yazacağım pillerın nokia 3310 telefonlar vardı ilk çiktığında almıştım bataryasını hiç değıştırmedım daha çalışıyor makına sağlam evde kullanıyorum benım ıddıam kalitede yeni çikan pillerde baya hirsizlik yapıldı yukarda arkadaşin dedığı 1000 sefer şarj deşarj edıldımı sorarsanız tahmınım 1000 seferı geçtı 10 yıldır çalişiyor ortalama uç gunde bir şarj olsa 1216 sefer şarj deşarj olmuş demektır
 
Her batarya türü için değişik şarj-deşarj durumları ve hassasiyeti söz konusudur.

Dizüstü bilgisayar ve cep telefonlarında kullanılan li-ion bataryalar,hiç şarj-deşarj edilmeden rafta saklansa dahi,şarj kapasitesi yıllara göre yapıları itibariyle otomatik olarak azalır.Yüzde 40-50 civarı dolu olarak saklama,normal oda sıcaklığında (20-24 derece) ömrünü arttırmasına karşın,derin dondurucuda(Aşırı soğukta) saklanması ve aşırı sıcak ortamda kullanımı(Güneş ışığına direk maruz kalarak veya oda sıcaklığının üstü değerler) ömürlerini hızlı biçimde kısaltmakta.Bu bataryalarda hafıza etkisi yoktur,şarj nerede kesilip kalsa o noktadan itibaren rahatça tam doluncaya kadar şarj edilebilir.Batarya bundan etkilenmez.

Bazı eski laptoplarda ve şarjlı tornavidalarda kullanılan Ni-Cd bataryalarda ise hafıza etkisi vardır ve sonuna kadar boşaldıktan sonra yeniden şarj olması ömürlerini arttırır.Tamamen boş olarak saklandığında içindeki kristaller dandirit şeklinde uzantı yapabilip seperatörü delerek kısa devreye,bataryanın kullanılamaz durumuna gelmesine yol açabilir.Ama dolu olarak da kullanmadan rafta saklanması uygun değildir.Rafta hiç şarj edilmemiş(İlk şarjı da hiç olmamış) orijinal haliyle saklanmalıdır.Kullanımda iken de tam şarj oluncaya kadar sürekli doldurulmalı ve deşarjın sonunda(Motor deviri ilk düştüğü anda) tekrar şarja bağlanmalıdır.

Kurşun-asitli akülerde(Eğer portatif olarak kullanılan jelli-bataryalı tipleri bulunuyorsa) deşarjın hiçbir zaman,göz başına 1.8 voltun altına inmemesi,aksi taktirde kurşunsulfat tabakası oluşumuyla,bataryanın kısmen veya tamamında sağırlaşmaya(Duyarsızlaşmaya) neden olacağı unutulmamalıdır.Hücre voltajı derin deşarjla 2.0 voltun altına hiçbir zaman inmemelidir.Tornavida motorundaki devir düşmesinden bu durum gözlenip daha fazla çalıştırılması da kolayca önlenebilir.
 
bu konuda benımde oğrenmek ıstedığım bişey var arazıde ekserı köylerde içme suyu depoları yuksekte kişin eksi 35-40 dereceye ınıyor bu gıbı yerlerde telsiz kullanıyorum derın dondurucuda test ettım gerçı ama yınede guvenım tam değıl kişin bu havalarda kurduğum sistemlerden sikinti çıkarmı endişesındeyım bu işi şansa bıraktımallahtan şuana kadar hiçbirinde sorun yok uç yıldır bu işi yapıyorum sorum Lİ-ON veya Nİ-CD piller eksi kaç derecede enerji verır
 
li-on şajlı matkapın pilı bır anda biti soktum diyot arızalı oldunu tesbit etım diyotı deiştim fakat bir türlu şarj tutmuyor sebebi ne olabilir pilın uzerınde 2010 tarı var orjınal bosch 18v darbelı şarjlı matkap
 
pillerde ömür olayı komple bitirip şarj ederek uzatılıyor yoksa yarım olunca veya sürekli şarja takarsanız batarya veya pil şişerek kendi kendine bozuluyor
 
Şarjlı tornavidamı bende sizin yöntemle kullanıyorum. Normal ev kullanımında şarjlı bataryayı yaklaşık 5-6 sene kullandım.
Birde çok kullanımdan sonra batarya kısa sürede bittiğinde, batarya üzerinde ısı oluşuyor. Bu durumda batarya yaklaşık 20-30 dk. bekletilip, şarja takmak ta ömürü çok etkilemektedir.
Şarjlı yüksek güç tüketen RC modeller de de aynı teknik kullanımı üretici firmalar tarafından belirtilmektedir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…