Şarjlı Tornavida Ömrünü Uzatmak

ben uzman olarak konuyua açıklık getireyim.

Araba aküsü için bitti denilen voltaj yükte 10.5 volttur. Mesela aküyü ölçtünüz 12Volt diye. Bu akü boştur. Sakın dolu sanmayın. Dolu akü 12.8 volt göstermelidir.

Gelelim pillere. 1.2 Volt olarak kullandığımız piller 0.9 volta geldiğinde bitmiştir. Bunu altına indiğinizde bazı piller şarjı kabul edebilir ama bilin ki pilinizi gebertmişsinizdir. O yüzden şarjlı matkaplarda yavaşlama hissettiğiniz an pil bitmiştir. Kesinlikle devam ederek boşaltmak önerilmez piliniz çöp olur.

Cep telefonu pillerini sonuna kadar bitirdim demek 3.6 voltluk pilinizi ( Tam şarj 4.1 Volt) 3.6 volta indirdiniz demektir. Daha fazla indiremezsiniz zaten telefon kapanır. Yani sanmayın ki bu pili sıfıra indirdiniz.

O sebeple akülü arabalar vs kısa zamanda geberir ama cep telefonu pilleri uzun süre dayanır cunku telefon voltajı takip eder ve kapanır ama akülü araba veya matkap sıfıra kadar aküyü tüketebilir ve bu durum akünün sonudur.

Deep discharge denilen şey kesinlikle sıfıra inmek değildir. Bu dediğim minimum değerlere inmektir. Akü için 10,5-11Volt deep discharge dir.. Böyle kullanılan bir akü 100 defada çöpe gider. Ama arabada böyle bir durum olmadığı için uzun süre kullanırız akümüzü.

Şarjlı tornavidalar çoğunlukla NiCd pil kullanır. Bu pillerin voltajı bitene kadar neredeyse sabittir ve bittiğinde birden azalır. O yüzden bitiyorum diye uyarı vermez. Çoğu zaman zart diye biter. O sebeple yavaşlamanın ilk anında hemen bırakılmalı ve şarj edilmelidir.

Gerçekler bu. Gerisi size kalmış.
 
Ben tamamen güç bitene kadar kullanıldığında içindeki kömürlerin zarar gördüğünü okmuştum ama siz tamamen kullanın diyorsunuz..?
 
Bir çaput uçsa bir dala takılsa ...
1 ay sonra gelin bakın etrafında adaklar adayanlar.
Efsaneler....

Akülerin içerisi nasıldır ?
Çok gözlü iseler nasıl bağlıdır ?
Ne olurda enerji depolar ?
Ne olurda enerji verir ?
Kimyasal reaksiyonlar nasıldır ?...

Bu sorular devlet sırrı olarak saklanmaktamıdır ?
Soruların cevabı için akü ve bataryalar meslek yüksek okulu üniversitesi profesörlüğü diploması şartmıdır ?...
 
Aküden ve şarjlı pillerden performans almak için hassas kurallar var. Uymazsan eğer ömründen yersin. Hiç şarjlı pili 1000 kere şarj edip kullanabileniniz oldu mu. Ancak çok iyi bir şarj aletiyle mümkün
 
Almanyadan 1983 de gelme Varta 1800mAh 8 pili haftada en az iki kere olmak üzere halen kullanmaktayım.
1984 de aspilsanın ilk üretimlerinden 4000mAh lik 8 pilinden 3 ü tırtladı diğerleri sağlam , 3000mAh saat civarına düştüler .
Bozulanları incelediğimde gördümki negatif elektrodlar , kutu dibinde-puntalanması gerekirken sadece normal temas şeklinde dizay edilmiş.
Dipte açılan ufak delik ve özel puntalama ile diğerleri bu günlere geldiler.
Varta larda helisel sarılan hücrelerin ortasından girilen punta ile puntalandığını gördüm.

1000 kullanımdan sonra 1000 daha kullanılan hücreler gördüm.
60.000mAh lik hücreler gördüm.
Elektroit i tıpkı kurşun-asit aküler gibi doldurulanlarını gördüm.
İlk çıkan telefonların (NiMHi-Ni-Cd ) olanların öldü denilenlerine tepeden elektrolit ilavesi ile tekrar tam kapasite kullanılabildiğini gördüm.
Evet dediğin gibi şarj-deşarj şekilleri çok önemlidir !!!

Hücrelerde kristalleşme özelliklerini pek çok kere gözlemledim ve bazılarını (seperatörler delinmemişse) çözümledim.

Şarj aleti olarak kendi yapımım şeyler kulandım.
L200 , benim kadar yaşlı ama bir o kadar marifetli bir elemandır...
Şimdilerde pic ler var sağ olsunlar .


Seri bağlı (batarya) ünitelerde tam bitireceğim diye uğraşmayın !
Ne kadar standart olsada yapıları gereği kapasiteleri az farklıdır.
Seri bağlı 5-10 taneden en az biri önce biterse ve siz hala yük uygularsanız ne olur ?
 
bataryanın sarjını ampulle bosaltman cok yanlıs cunku bataryayı kurutana kadar ıcındekı en ufak voltajı bıle yıyıyor..
bu ıslemı 12 v luk bır fan ıle yaparsan pıl bıttıgınde fan bırden durur ama lamba en son halıne kadar yanar yavas yavas bataryayı yıye yıye soner... lamba sarjı cabk bıtırırken fan daha gec surede bıtırır .. sadece bı tavsıye
 
Evet laptop ve cep telefonu bataryaları içinde aynı şey geçerli. kesinlikle laptoplarda batarydan kullnarak pillerin deşarj olmasını sağlamak lazım yoksa elektrik kesildiğinde bataryada full görseniz bile 5 dakika sonra laptop kapanır.
 
Normalde dizüstü bilgisayarların eğer sürekli kablolu kullanıyorsanız bataryasını %40 civarında doldurup çıkarılması gerektiği bu sayede ölmediğini okumuştum bir zamanlar. Sonra birgün deneyeyim dedim 1 ay batarya dışarıda kaldı ve taktığımda inanamadım. Ne olacak tabiki batarya öldü tecrübesi bana kaldı. Bu tür bataryaların maksimum pil ömrünün sağlanabilmesi için ne sürekli şarjda ne de tamamen boşaltmakla sağlanabileceğini düşünmüyorum. Deneyimim kadar konuşursam en iyisi sürekli şarjı bitirip sonra güzelce tam şarj yapmak. Örneğin bilgisyar eğer prize takılıysa haftada bir bataryadan kullanıp sonra tekrar şarj etmek daha mantıklı sanki.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,379
Mesajlar
936,520
Kullanıcılar
453,704
Son üye
725malatya725

Yeni konular

Geri
Üst