Şişe dolumunun bittiğini bildiren sensör ?

ErmanA

Üye
Katılım
29 Kas 2009
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
36
Konum
İzmir
Merhaba arkadaşlar..

Kurduğum sistemde 70'C sıcaklıktaki renkli akışkan şişelere dolacak,akışkanın sıcaklık düştüğünde katılaşma gibi bi problemi var. Dolum ünitesinde pnömatik aktüatörlü küresel vana ve dolum bittiğinde bu vanayı uyaracak bir sensör kullanacağım. Sensörü dolum hortumunun ucuna(yantarafına bağlı aynı hizada) takmayı düşünüyorum,hortumdan akan akışkan şişeyi hortum ucunun 20mm altına kadar doldurduğunda sensör akışkanın yeterli seviyeye geldiğini algılayıp aktüatörlü vanaya sinyal gönderecek ve vana kapanacak.

Sensörde aradığım özellikler kısaca şöyle; 0-20mm arasında algılama mesafesi,sensörü şişe ağzına yaklaştırdığımda şişenin yan duvarından etkilenmemeli yani tam olarak karşısındaki nesneleri algılamalı yan taraflarını değil.

Bu özellikler için kapasitif sensör kullanmam uygun olur mu arkadaşlar,yardımınıza ihtiyacım var.
 
Sise cinsini ve litresini yazarsan yardımcı olmaya calışırım.
 
Şişe 50mmx20mm yükseklik120mm dikdörtgen bir yapıda,içerisine 100ml dolum yapacağım. Dolum 100ml ye ulaştığında şişenin tepeden 15mmlik bir boşluğu kalıyor.Ben o yüksekliği sensörün yüksekliğini ayarlayarak değiştirebilme isteği ve niyetindeyim teşekkürler
 
Kapasitif sensör kullanmanı önermem. Zira benzer bir uygulama bizde var, sıvı algılamak için kapasitif kullanılmış, başımız çok ağrıyordu. Ben bu sensörü söküp yerine laser taktım, çok başarılı.
 
Zannedersem katı malzeme 100ml dolum oduguna göre şurub gibi bir sey dolduruyorsun.
Kesinlikle sensör tavsiye etmem en iyisi ve garantisi proses kontrol cihazlarıdır ve bu cihazlara uygun flowmetre ve debi algılıyacılar mevcut bir nevi minik sayac oluşturacaksın.
Ama bana sorarsan mekanik valvanalı sistem en güvenilir olanıdır.
 
buna benzer bır projem var benım projem zeytınyağı dolumu yapan otomatık makına sistemde loadcell kullandım yağ doldurulacak kap loadcell bulunan tabla uzerıne koyulduğunda kapin darasını tartıyor kayıt edıyor kaç kğ veya gram dolum yapılacaksa okadar yağı selenoit vana aracılığıyla açıyor dolum bittiğinde selenoit vana kapanıyor uyarıları fılan yazmama gerek yok bu sistemı değerlendırırsen verebılırım
 
Tekin'e katılıyorum seviyeden kontrolde malın viskozitesi değiştiğindede eksik yada fazla tarman sözkonusu bu tür terazi sistemleri için esit firmasından yardım alabilirsin tasarım ve projelendirmede yapıyorlar.
 
dolum lineer veya rotary mi yapılıyor? .ve tek tek mi doluyor konveyör tasıyıcı bant varmı?
 
bizim doldurduğumuz ürün sıvı krem (cif'e benzer bir temizlik ürünü).dolum makinamız 8'li ve her şişe için ayrı kapasitif sensör kullanıyoruz.kullandığımız sensörlerin hepsi aynı kola bağlı ve şişeler nozzle önüne konveyörle geliyor ve farklı bir sensör hizaya geldi sinyali vererek konnveyörü durdurup kapasitif sensörlerin bulunduğu kolu ileri itiyor ve bu sensörler şişeye arada mesafe kalmayacak şekilde yanaşıyor.daha sonra nozzle valflerini açarak dolumu başlatıyor.şişe içindeki akışkan yoğunluğuna ve şişenin kalınlığına göre sensörleri ayarlayabiliyoruz.sensörleri yukarı aşağı oynatarak gramaj ayarını yapabiliyoruz.tabiki loadcelli sistem daha garanti ama maliyeti biraz daha fazladır.
 
Değerli fikirleriniz için çok teşekkürler,
Dolumunu yapacağım ürün sir (kuaför malz).

Sistemde kaptaki akışkan kendi ağırlığıyla dolacak,seviyenin azalmasıyla oluşacak basınç düşümünü yaşanacak. Debi regülatörü gibi parçalar kullanarak zamana bağlı dolum yapamıyorum çünkü akışkanın dolum sonrası bu elemanlarda katılaşma sorunu var,uzun ömürlü olamıyor.
Sistemde bant şişenin geldiğini algılayıp (tekli dolum) onu bir piston yardımıyla sıkıştıracak ve piston sıkıştığında vana açılarak dolum başlayacak,ardından sensör dolum mesafesine geldiğinde devreye girip vanayı kapatacak,gramajın hassasiyeti çok çok mühim değil. (zaten vana kapandıktan sonrada bir miktar akış olacaktır.)

Selenoid vana ve diğer bazı ürünleri kullanamıyorum,proses öncesi ve proses sırasında sir'in akışkanlığını kaybetmemesi için termostatla yaklaşık 70C de tutulması gerekiyor buda bobinleri yakmama sebep olabilir diye düşünüyorum.
O yüzden pnömatik aktüatörlü vana seçiyorum 150Cye kadar dayanabilir bi model kullanıcam.

Loadcell sistemi 100ml dolum için ne kadar yerinde olur bilemiyorum,günde 10000adet dolum yapacağım bu ünitede hızda önemli bir unsur.

@ibosch01--Dolum lineer bir sistemde bantla yapılıyor.
@pense--Viskozitede değişim gözlenmiyor termostatla sabitlenmiş sıcaklıkta akışkan.
@hasanzincir-- Ürün o sıcaklıkta su gibi akışkan vaziyette,mekanik sistemden kurtulmak isteniyor,işletmede yanmayan adamımız kalmağı için:confused:
@ephasus--Kuracağım sistem sizinkiyle birebir aynı sanırım,umarım fazla sorun yaşamam.

?Kapasitif sensörün dolum esnasında sıvıyı algılamama veya istediğim mesafeden geç algılama (fazla dolum) gibi bir ihtimali var mıdır?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,342
Mesajlar
936,016
Kullanıcılar
453,638
Son üye
tırcı7106

Yeni konular

Geri
Üst