değerli arkadaşlarım bu konu daha önceleri chip dergisinde konu olmuştu(yanlış hatırlamıyorsam). ve bende deneyerek test etmiş bulunanlardanım...
öncelikle bağlantı hakkında bilgi vereyim. anakarta giren 24 pinlik soketten yeşil olan kablo ile ek power daki yine 24 pinlik kablodaki aynı yeşil kabloyu birbirine bağlıyorsunuz. sonra her iki powerdan da birer siyah kabloyu birbirine bağlıyorsunuz. böylece açılmalarda ve kapanmalarda ne zaman farkı kalır nede arıza ihtimali. kontak veya röleli kullanımlar bence sağlıksız olacaktır sebebi aşağıda anlaşılacaktır...
bizim iki power kullanma sebebimiz mevcut sorunlarımız güz yetersizliğindenmi oluşuyor bunu anlamaktı randıman alınca birkaç ay birden kullandık. bir sorunda yaşamadık ama bu yaşamayacağımız anlamına da gelmesin...
bizim kasamızda 4 hdd 4 dwd rw vardı ve bunların hepsinin aynı anda çalıştığı zamanlar hiçte az değildi. bizde anakarta 24 pinlik ve 4 pinlik cpu bağlantılarını bir powerdan diğer 8 sürücüyü ise diğer powerdan besledik (fanlar bir kısmı ama karta bağlı diğer molex kullanan kasa fanları ise gene ikinci powerdan beslendi.
sonuç her iki power da eskisinden az ısındı mevcut kilitlenmelerimiz ortadan kalktı. bilgisayar hızlandı mevcut parçalardaki ısınmalar da da azalma gözlemledilk. tabi bunların hepsi nicel gözlemler fakat anlamak için illede termo metre kullanmak lazım değil bariz el yakan parçalar (kuzey çipi, cpu, vs...) ılık düzeylere indi.
genel itibar ile açılmalarda kapanmalarda sorun yoktu fakat, pc kapalı iken powerın birinin fişini çekerseniz anakart tetiklemediği halde diğer power çalışmaya başlıyor anakarta ve ekran kartına bir zararı olurmu bilmiyorum ama hdd, dwd rw, ve fanları zararı olmayacağı konusunda ısrarlıyımdır.
yanlış anlaşılan konulara gelince 300w bir power ile 450w iki powerı birleştirince ortaya 750w olmuyor. power larda anakart soketi cpu soketi pci exp soketi ve molexler için ayrı ayrı güçler ayrılmıştır. bunların toplamı powerın üzerinde (genelde) yazar. yani 450w ile 300w yi bir arada kullanınca taş çatlasın daha sağlıksız 600w bir powerımız oluyor. fakat bunu pc performansı açısından değilde pc yi daha güvenli hale getirmek için kullanabilirsiniz. atıyorum ikinci bir powerla su soğutma sisteminizi, peltiyerinizi, güvenlik kamera sisteminizi veya pcniz ile beraber kullandığınız uygun voltaj dc ne varsa kullanabilirsiniz. fakat bu kullanımlarda röle kullanmanız yalıtım ve birinci powerın pc nin sağlığı açısından daha sağlıklı olacaktır.
yok ben bunu illaki bilgisayarımın performansını arttırmak için kullanacam diyorsanız hem daha riskli hem daha az performanslı olacaktır. kısaca ozaman paraya kıyıp bi power daha alınız...
saygılarımla...