12 volt ac yi 12 volt dc ye çevirme

bende 120 wattlık modeli vardı. çaıştıramadı. çalıştırcam diye uğraşırken de kısa devre ettim makineyi.kendin de görebilirsin. köprü diyot koyduğunda 3 saniye tam gerilim verir sonra keser. diyotun önüne en kötü 10 watt çekecek bir direnci paralel koymalısın. yoksa köprü diyot ile çalışmıyor.
yarım dalga zaten piyasadaki smps adaptörler.
kondansatorü ister yüke göre ister adaptore göre seç ama bana sorarsan ne yük takacağın belli mi olur? hem bir sefer tüm potansiyeli filtrele. sonra gerektiğinde bir daha sök tak yapmazsın. 60 watt bu. yarım dalga ile 30-45 watt arası b ir şey belki alırsın.
hocam değerli cevaplarınla beni aydınlattın allah razı olsun senden

Bu tip voltaj ceviricileri yuksek frekansla calisir. Bu nedenle cikisa koyacaginiz dogrultucu diyotlar hizli diyot olmalidir. 4 adet diyotla kopru tipi dogrultucu yapip cikisina 2200 mf bir kondansator koydugunuzda dc voltaj alirsiniz. Ancak kac volt olur bilmiyorum yuksuz voltajiniz 12 volttan biraz yuksek olabilir.

Bu tip voltaj ceviricileri yuksek frekansla calisir. Bu nedenle cikisa koyacaginiz dogrultucu diyotlar hizli diyot olmalidir. 4 adet diyotla kopru tipi dogrultucu yapip cikisina 2200 mf bir kondansator koydugunuzda dc voltaj alirsiniz. Ancak kac volt olur bilmiyorum yuksuz voltajiniz 12 volttan biraz yuksek olabilir.
usta ondan değil. ben hızlı diyot da denemiştim. gene voltaj alamamıştım. ama belki bu arkadaştaki hızlı diyotla çalışır.
işte sorun zaten gerilimde. bunlar çıkışlarında bir yük yoksa ya da yükle aralarında diyot gibi algılamasını engelleyecek bir şey varsa gerilim vermiyor.
yoksa bir direnci paralel bğalayınca alıyorsun gerilimi.

Evet bu tip devreler yuksuz duzgun calismiyorlar. Hatta bosta calismasi arizalanmasina neden bile olur.

Bende daha once 4 diyotlla dogrultup kullanmistim.

Kolay gelsin.

Evet bu tip devreler yuksuz duzgun calismiyorlar. Hatta bosta calismasi arizalanmasina neden bile olur.

Bende daha once 4 diyotlla dogrultup kullanmistim.

Kolay gelsin.
abi o 4 sene önce imiş:)
şaka bir yana zaten arkadaşa dedim köprü ile gerilim alamazsan yarm dalga dene diye. hepsi aynı omuyor sonuçta. ama yeni nesillerinde amperaj değil direkt gerilim düşürülüyor. işte diyot koyunca da susturulacak gerilim olmadığı için de akım çekemiyor yük bu nedenle smps tam güce çıkmıyor. normalde smpslerde gerilim yüksek tutulurdu. bu mallarda böyle yapılmış.

Evet frekans yuksek oldugu icin hizli diyot kullanmalisiniz. Normal diyotlar acma kapamaya yetisemez.

Evet frekans yuksek oldugu icin hizli diyot kullanmalisiniz. Normal diyotlar acma kapamaya yetisemez.
abi o 4 sene önce imiş:)
şaka bir yana zaten arkadaşa dedim köprü ile gerilim alamazsan yarm dalga dene diye. hepsi aynı omuyor sonuçta. ama yeni nesillerinde amperaj değil direkt gerilim düşürülüyor. işte diyot koyunca da susturulacak gerilim olmadığı için de akım çekemiyor yük bu nedenle smps tam güce çıkmıyor. normalde smpslerde gerilim yüksek tutulurdu. bu mallarda böyle yapılmış.
ustalarım ba159 diyot ile tam dalga doğrultma yaptım 1 saniye enerji veriyorsa 1 saniye vermiyor. bunun üzerine yarım dalga doğrultma ile denedim ondan hiç enerji alamadım. kondansatör 220uf 16 volttur. bende yeni bir adaptör sipariş ettim. yardımlarınız için teşekkürler.

ustalarım ba159 diyot ile tam dalga doğrultma yaptım 1 saniye enerji veriyorsa 1 saniye vermiyor. bunun üzerine yarım dalga doğrultma ile denedim ondan hiç enerji alamadım. kondansatör 220uf 16 volttur. bende yeni bir adaptör sipariş ettim. yardımlarınız için teşekkürler.
söylemiştim:)
bu malzemeler çıkışlarında direnç olmayınca enerji vermiyor.
bir paralel lamba koyarsanız diyotun önüne bu durumda enerji alırsın.
amma velakin verdiği gerilim devamlı değişir. tepe noktası yk.
bu adaptörler kafasına göre çalışır.

söylemiştim:)
bu malzemeler çıkışlarında direnç olmayınca enerji vermiyor.
bir paralel lamba koyarsanız diyotun önüne bu durumda enerji alırsın.
amma velakin verdiği gerilim devamlı değişir. tepe noktası yk.
bu adaptörler kafasına göre çalışır.
denedik öğrendik :) herkese teşekkürler.

Forum istatistikleri

Konular
130,115
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Geri