12Volta düşürme?

Selamünaleyküm arkadaşlar ben de böyle bir bilgisayar adaptörü var Ben bu bilgisayar adaptörünün voltajına 19 volttan 12 volta düşürmek istiyorum onun için yardıma ihtiyacım var öncelikle şu yapışkandan nasıl kurtulabilirim aranızda tecrübeli olan arkadaşlar varsa yardım edebilir mi temiz bir şekilde eldeki malzemelerle kurtulmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum ikincisi ise hangi musibetin tetikleme bacağını hangi ot ile düzenleyerek voltajı düşürebilirim bana yardımcı olur musunuz ?

Ekli dosyalar

• 17749984586238739637559794683922.webp
    323.3 KB · Görüntüleme: 11
  • 17749984814848312941317423978857.webp
    238.9 KB · Görüntüleme: 10
  • 17749984933727452527608054315420.webp
    270.8 KB · Görüntüleme: 10
  • 1774998511806825706987453175906.webp
    185.3 KB · Görüntüleme: 11
Ve Aleyküm selam. Değerli hocam öncelikle amacımız sadece bunun voltajını değiştirip kullanmak ve bir daha elektronik ile ilgilenmemek ve detay bilmesem de işimi çözeyim diyorsanız;

İnanın o kartın hangi numaralı parçası nedir ne işe yarar bilmiyorum ki yardımcı olayım ( şahsım olarak )

Ancak ; İşi öğrenerek olayın da mantığını anlayarak yapmak istiyorum, Diyorsanız; O zaman temel parçalarımız geri besleme katından geçiyor olarak söyleyebiliriz.

Öncelikle o kartın üzerinde Bir tane TL431 adında bir parçayı bulacak ve bu parçanın voltaj bölücü dirençlerinin değerleri ile basit basit hesap ve deneme yanılmalar yaparak işi çözebileceğinizi düşünüyorum. Elinizdeki kart üzerinde Dışarıdan gördüğüm kadarı ile kuvvetle muhtemel olarak Bir tane TL431 1 tane PC817 yada benzeri bir optokuplör ve genel pasif elemanlar olması gerekiyor. Lakin kart şeması ve bilgileri elimde ve elimizde olmadığı için direk sonuca götürebilmemiz mümkün değildir.

Fakat tamamen çözümsüz de değildir. Konuyu gerçekten güzel anlattığına inandığım değerli bir büyüğümün bir kaç videosunu paylaşarak size yol gösterebileceğine inanıyorum. Bu arada video sahibini tanımam etmem sadece youtube üzerinden paylaştığı videoları görmüşlüğüm vardır yani amacım reklam vs değildir.

Aslında konu ile alakalı olarak bir çok video ve örnek bulmak mümkündür... Eğer ben konuyu kavrayacağım ve deneme yanılmalar yapacak malzeme alet edavatım da var diyorsanız Bi incelemenizi tavsiye ederim.

TL431 devresindeki dirençlere müdahale ederek farklı gerilimler almaya çalışmak uzun vadede cortlayan bir yöntemdir . Video kanallarında heyooo smps den ayarlı güç kaynağı yaptım diyen zıpırlar bu mantıkla kısa vadede ellerindeki cihazı kucaklarına alarak huzura ererler . Bu noktada yapabileceğin şey DC DC konvertör ya da lineer voltaj regülatörü devrelerine bakmak .

Son düzenleme:
Değerli büyüğüm ve hocam; Bu konuyu aslında ben de tahmin ederek yazdım ( uzun vadede cortlamasını ) ama sebebi hakkında bir bilgim olmadığı için yani neden cortlayacağını kestiremediğim için de olumsuz bir yol bulamadım. Şunu biraz açıklar mısınız ? Bize de bilgi olmuş olur.

Tahmin ettiğim kadarı ile trafoyu süren entegre, mosfet ve trafonun kombinasyonunu bozduğu için olabilir diye düşünüyorum... Yani örnek olarak 78 khz sürme sinyalinde çıkışında 19 volt üretmesi için tasarlanmış bir trafoya 78 khz yerine 60 khz frekans giderek voltajı düşürmeye çalışacağını tahmin ediyorum, ama bu durumda nerelere uzun vadede zarar verebilir onu tam olarak kestiremiyorum...

Sürücü frekansı düşeceği için mosfetin üzerine düşecek olan lojik 1 de kalma süresi artacaktır bu da mosfeti normalden bir miktar daha fazla ısıtacağı ama aşırı yüklemeyeceği gibi bir his var içimde.. Haa alıp osiloskopu denedin mi desen cevabım hayır olur

Trafo ve devre sürücü elemanlar elde edilecek gerilim ve akımlara göre boyutlandırılıyor . Değişen gerilim ve frekansların devre elemanlarının üzerinde farklı stresler oluşturacağı için bir miktar kullanım sonrası hakkın rahmetine kavuşuyor .

Çok teşekkür ederim Zaman ayırdığınız için Allah sen senin gibi insanlara yardımcı olmaya çalışan insanlardan razı olsun

Bu türde silikon veya epoxy bazlı malzemeleri temizlemek zordur, mekamik kazıma, benzeri uygulama yapmak gerekir,

Ayrıca SMPS türü besleme kartlarında voltajı değiştirmek için devrenin (en azından ilgili kısmın) şemasını çıkarmak gerekir.
Üstelik, adaptörünüzü tamamen bozmak ta işin başka bir derdi olur.

Bunun yerine , elinizdeki adaptörün çıkışına basit bir devre yaparak , elinizdeki adaptörü kullanabilirsiniz.

Bir alüminyum soğuyucu ve birkaç malzeme ile (üstelik ayarlı bir güç kaynağınız olabilir

.
Yapmaya niyetlennirseniz yazın.
Kolay gelsin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…