14.4 v şarjlı matkap

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Konu ile ilgili son bir yorumum olacak bununla ilgili tüm arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Matkabın motoru yük altında max. 5A çekiyor ve biz buna 15A'lik smps'den güç veriyoruz diyelim.
Bu durumda matkabı aşırı yük altında uzun süre zorlamak (normal çalışma şartlarında, açılmayan bir cıvatayı açmaya çalışmak gibi) motorun bobinlerini yakmaz mı?

Smps, trafolu güç kaynağı veya akü farketmez. Üçündede aşırı zorlamada motor yanacaktır. Motor normal şartlarda mili kilitlendiğinde 20 Amper çekiyorsa, elindeki aküde maksimum 10 Amper verebiliyorsa yanmayabilir, ama bu güç kaybı normal kullanımda da hemen hissedilir. Bu istisna bir durumdur, normal şartlarda üzerindeki akü sağlamsa ve doluysa aşırı zorlarsanız yakabilirsiniz.

Güç kaynakları içinse aşırı akım koruma tertibatı olup olmaması veya hangi tip koruma yaptığına bağlı olarak farklı durumlar sözkonusu olur.

Akülerde motora direkt bağlıdır, motorun aşırı akım çekmesine engel olacak bir tertibatları yoktur, en azından benim şimdiye kadar gördüklerim öyle idi. Bu nedenle civata, vida vb sıkarken veya sökerken delme konumunda yani tork sınırlamasız konumda makinayı kullanmamak lazım.

Saygılar....
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Şarzlı tornavidalarda akımı sınırlayan omik dirençtir. Örneğin 12 voltluk bir motorun iç direnci bir ohm ise mil durdurulduğunda geçecek akım 12 amper olacaktır. Bu akıma sargılarının veya kollektör fırçalarının yanmasına kadar dayanacaktır. Sürekli çalışma gücünü aşmadığınız sürece sorun çıkmayacaktır. 18 voltluk şarzlı tornavidaların omik direncini ölçerseniz maksimum yüklerde ne kadar akım çekebileceklerini anlarsınız. Elinizle ucunu sıkıştırıp tetiğine bastığınızda anında 30 amperleri görürsünüz şaka değil. Küçük tip 4,8 voltluk olanlarda da 10 amperleri görebilirsiniz. Boşta ve yükteki akımlarını ölçtüğüm için biliyorum. Önce tam olarak omik direncini ölçün derim !!! . Akım ve gerilim ayarlı güç kaynağınız var ise düşük gerilimlerde geçen akım ile de hesaplayabilirsiniz (ucunu elinizle durdurup).
 
konu dışında kalınmaya devam edildiği taktirde maalesef bu faydalı başlık kilitlenecektir. saygılar...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,080
Mesajlar
923,072
Kullanıcılar
451,370
Son üye
docsu

Yeni konular

Geri
Üst