Arkadaşlar ben 23 yıldır E.Ü.A.Ş Kurumunda 3 ayrı termik santralda çalışan bir
Elektrik teknisyeniyim.Yorumları okudum tabiki herkes bildiği kadar yorumda bulunmuş hepsine saygım var.Fakat bazı konulara açıklık getirmek isabetli olacak:
1- Enterkonnekte Sistem dünyada uygulanan en geçerli dağıtım sistemi.Dış hava şartlarına açık her an hertürlü terör saldırısı, büyük kuş sürülerinin geçişi,ağaç devrilmesi, kablo hırsızları,orman yangınları vs vs. sebeblerden dolayı elektrik iletimi sekteye uğrayabilir.Sistem üretim ve iletim istasyonlarının bir biri ile bağlantı özelliğinden dolayı bir istasyonda arıza olduğunda enyakın yerlerden o bölgeye akış olacak ve o bölgeyi besleyecek şekilde dizayn edilmiştir.Ancak beslenen bölge çok yüklü ise ve o yükün paylaşıldığı üretim merkezleri ani yükü taşıyamazsa 'aşırı yük koruma' tertibatı ile sistemden çıkar.Domino taşı etkisi ile üretim ve dağıtım istasyonları bir bir stop olur.Arıza dahada büyümesin diye Mesafe Koruma Röleleri ileri istasyonlara kesici açma sinyali göndererek arızayı sınırlar.Biraz teferruata kaçtı ama sistem aslında çok güzel çalışıyor.Aynı arızalar dünyanın bir çok bölgesinde aynı sonucu berir.
2-Bursa Doğalgaz Santralı yaklaşık 1200 MW kapasitelidir genelde 600 mw İstanbul tarafına , 600 mw 'ı Ege 'ye gönderir.2006 da Balıkesir üzerinden İzmir'e giden 380 kv hat koptuğu için Ege bölgesi ve bir kısım bölge de daha sistem oturması yaşandı.Burada Bursa Doğalgaz'ın ne suçu var? Ki o dönemde çok iyi biliyorum ÖZEL DOĞALGAZ SANTRALLARI zam istediler hükümette siz vatandaşlarını düşündüğü için hayır demişti ! MİLLİ YÜK TEVZİ , ÖZEL SEKTÖR OYMAPINAR HES' ten acil yük almasını ve sistemi desteklemesini istiyor,onlarda yük alamayız diyerek sistemin kısmen çökmesine vesile oluyorlar (YAŞASIN ÖZELLEŞTİRME
)
3 - MİLLİ YÜK TEVZİ ANKARA GÖLBAŞI'nda dır.Enterkonnekte sistemin sağlıklı işletilmesinden sorumludur.Bu şekilde yaşanan arızaların en kısa zamanda giderilmesi için mevcut hatların paralelinde yeni hatlar ile sistemi güçlendirme çalışmaları hızla devam etmektedir.
4 - Sistem çok büyük ve techizatlarda çok büyük olduğu için bir arkadaşımızın dediği gibi ( koskoca santralda bir trafonun yedeği yokmu? ) bu işler basit değil.ANA TRAFO dediğimiz santral çıkış trafosunun içinde sırf 150 varil yağ var.Kendi ağırlığı ile beraber 195 tonu geçen bu trafonun tüm bağlantılarının sökülmesi değiştirilmesi zaman alır.
5- ABD'de elektrik kesintisi olduğunda yarımsaat içinde Newyork'ta marketlerin nasıl talan edildiğini bütün dünya gördü
bu kesintiden dolayı halkımızın gösterdiği hoşgörüyüde takdir etmek gerekir bunuda yetkililerimiz bir kenara yazsın.
6-Ülkemizi butür kesintilere uğratmamak için çaba sarfeden ve yazın sıcağında kışın soğuğunda dağ başında yüksek gerilim hatlarının tepesinde fedakar ve özverili çalışan meslektaşlarımızada son arızadaki performanslarından dolayı teşekkür ederim.
7- Cep telefonu faturası kadar elektrik faturası ödüyoruz,bu elektrik ile çamaşır,bulaşık yıkanır,ısınılır, tv, pc, aydınlatma,bilumum elektrikli aletler kullanılır aslında verdiğimiz paranın karşılığında bayada iş görüyoruz öyle değilmi?