15 kw motora 10kvar deyilde 20 kvar taksam ne olur

skoper75

Üye
Katılım
6 May 2008
Mesajlar
89
Puanları
1
Yaş
39
bende elektrikçiyim ama cokkk cahilim bişi bilmiyorum cezaya düşmemek için emniyet acısından değerlerin üzerinde cok kullansam mesala 15 kw motora 10kvar deyilde 20 kvar taksam ne olur lütfen cevap
sonra aktif reaktif sayaçtan nasıl görürüm reaktife düştüğünü yakılan aktifle reaktifmi aranlı olacak mesala 100 kw aktifse 33 kvar reaktifmi olacak sınır
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
01.01.2008 itibariyle yürürlüğe giren yönetmeliğe göre kullandığın reaktif güç, aktif gücün %20'sini, kapasitif güç de aktif gücün %15'ini aşmamalı. Ancak kurulu gücün 50 kva'ın altında ise eski yönetmelikteki oranlar gecerli. yani %33 reaktif, %20 kapasitif sınırlarını aşmaman gerekiyor.
hem reaktif hem de kapasitif sınırlama olduğu için kompanzasyon yaparken iki beden büyüğünü değil en uygun olan değeri secmeye calısmalısın.
Qc = Q1 - Q2 (Q1=kompanzasyon yapmadan önceki reaktif güç, Q2=kompanzasyon yapıldıktan sonra olması beklenen reaktif güç) formülünden ya da;
Qc =P*k formülünden ihtiyacın olan kondansatör değerini bulabilirsin.
Örneğin; güç katsayını 0,8 den 0,97’ye çıkarmak için k katsayısı tablodan 0,50 olarak bulunur.
Qc =15*0,5=7,5 kvar değerindeki sabit kondansatörü motora bağlayabilirsin.
ancak karma tesislerde kademe ayarlarını iyi yapman gerekiyor.
forumda arama yaparsan kompanzasyon hakkında oldukca geniş bilgiler var. kompanzasyon hesaplamaları, kompanzasyonda kullanılacak malzemelerin secimi, kademe ayarları vs.


aktif/reaktif sayaç kullanıyorsan sayaçtan bu değerleri okuyabilirsin. sayacın üzerinde yanan kırmızı ışıkların yanma oranlarına göre de hesaplama yapabilirsin.

kolay gelsin:)
 
Kompanzasyonun yapılması zorunlu olan minimum güç ne kadardır.
 
Sayın erolgke

Şu kadarlık gücün veya bu kadarlık gücün kompanzasyonu yapılmalı gibi bir şart bulunmamaktadır. Kompanzasyonda kısca oran şartı koşulmaktadır, ekteki bilgileri inceleyebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi kompanzasyon bölümünde de mevcuttur.

Kompanzasyon Yeni Tebliğ

https://www.kontrolkalemi.com/forum/kompanzasyon/1389-kompanzasyon-yeni-teblig.html

Kısaca Kompanzasyon

https://www.kontrolkalemi.com/forum/kompanzasyon/673-kisaca-kompanzasyon.html
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın skoper75

* Kondansatör gücünüzü endüktif reaktif gücünüze göre belilersiniz. "Kısaca kompanzasyon" adlı konuya yukarıdaki linkten bakabilirsiniz. Kondansatör gücünüzü optimum kullanmalısınız. Azı girdiği gibi fazlası da cezaya girdirir.

* Aktif, endüktif reaktif, kapasitif reaktif güçlerinizi Reaktif Güç Kontrol Rölenizden takip edebilirsiniz. Cezai sınır oranları "kompanzasyon yeni tebliğ" adlı konuda mevcuttur. Yukarıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
 
sisteme analizör bağlarsanız sisteminizin güç vektör diagramını görebilirsiniz. normalde aktif gücün altında olması gereken vektörel çizgi aktif güç çizgisinin üzerine geçerse sistem kapasitif olur. abb firmasının harmonik filtre partneri san-el firmasında harmonik ölçüm için yetkili gelmişti fabrikamıza ve analizör ile sistemdeki bütün bilgileri grafikler üzerinde gözlemlemiştik. bence her işletmenin yapması gereken bi test...
 
elektropan'ın rölesini kullandığımızda güç analizörünü kullanmamamıza gerek kalmıyor. üç fazdaki aktif ve reaktif değerleri de sayısal olarak görebiliyoruz. ayrıca röle üzerinde hangi fazdan hangi kondansatörleri devreye alıp çıkardığını da görebiliyoruz. abb'nin röleleri dengeli üç fazlı sistemler için düşünülebilir. ama özellikle dengesiz trifaze sistemler için en uygun olanı elektropan.
 
bana cevap yazan bütün arkadaşlar teşekkür ederi̇m hari̇kasiniz k katsayisi tablosunu nerden bulacağim tşk
 
TeDeSe arkadaşımıza katılıyorum. Elektropan firmasının kompanzasyon rölesi aynı zamanda bir güç analizörüdür. Tek ekranda aynı anda 10 adet ölçüm değerini okuyabiliyorsunuz.

Skoper75 arkadaşımızın sorusuna gelince 10kVAr'lık kondansatör yetiyorsa, sistem için ileriye dönük olarak düşünürseniz (kondansatörlerin ekonomik ömrünün tükenmesi gibi durumlara karşı) 4 adet 5kVAr'lık kondansatörü sisteme dahil edebilirsiniz. Motorun yüküne göre çekeceği akım da farklı olacağından çok daha hassas bir kompanzasyon da elde etmiş olursunuz.
 
kompanzede maksat endüktif reaktifi yok etmektir,kondanstör kapasitif reaktiftir senin o motora baglican kondnstör 7.5 kvar ı gecmemelidir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,829
Mesajlar
920,824
Kullanıcılar
450,922
Son üye
yusuf4141.

Yeni konular

Geri
Üst