Bekleme anı için yazdıklarınız doğru ancak yükte kullanacağı için sorun olmaz Sn. by lent. Yüke girdiği anda AC gerilim değerine hatta biraz daha aşağıya düşebilir.
Saygılar...
Merhaba.Zaten kaynak makinelerinin temel çalışma prensibi olarak mak.müh.liği veya diğer ilgili olan teknik branşlarda da,bu bize ilk önce öğretilir sn.alpernbugra,yani sizin bu ifadeniz çok da doğrudur.Akım ve gerilim eğrisi,apsis ve oordinat şeklinde bir çizimle (Grafikle) de bize verilir,bunu siz de çok iyi bilirsiniz,mak.müh.liği kaynak derslerinde okullarda genellikle öncelikle kaynaktaki diyotlar,dc. akımla doğrultma,ac.akımla kaynak,gazaltı kaynağı,vb.den çok önce,öğrenciye sadece bu bilgi verilir.İlk kısa devreden önce gerilim tepe değerindedir,kısa devreyle bu elektrotlar şaseye dokunup da ilk kaynak yapılmaya başlandığında,yani ilk ark başlayınca da,bu eğriye göre (Belli bir voltaj seviyesinde olan eğrinin yuvarlanarak aşağıya akım oordinat eksenine doğru,bir saatin yelkovanının bir çeyrek tur yapması gibi=saat ibresi yönünde dönmesi şeklinde) gerilim iyice düşer,bu defa da akım (Amper değeri) bu en yüksek gerilim değerindeki tepe değerinin tersine olarak kendisi bu grafikte değer olarak artarak yükselmiş,dolayısiyle de kaynak bu şekilde sürdürülmüş olunur.Saygılarımla.
beyler merhaba.oldukca absurd bır sorum olacak.bır dogrultma yapmam gerekıyor fakat var olan guc 150 amper cıvarı ve dc cıkıs kısa devre oldugunda dıyotlar bozulmadan akım vermeye devam edebılmelı.bı fıkrı olan varmı bu konuda?
Merhaba.Burada kullanacağınız diyotlar en az 150 amper anma değerli (Biraz daha yükek değerli olursa ısınma da az olabilir),aşağıdaki resmin en üstünde yer alan gibi,ancak üst kısmı kalın örgülü bakır telli yapıda olan,ancak alt kısmı yine vidalı olan,ısıyı çok da iyi ileten soğutucu bir şaseye (Ona uygun delik açıldıktan sonra) sıkıştırmalı tipte tespit olunan silisyum malzemeli diyotlar olmak durumundadır.Kolay gelsin.(Şekildekinin amper (Güç değeri) ise nispeten küçüktür,sadece bir fikir olması açısından,yani benzer bir şekli itibariyle onu size verdim,aslı ise bu değildir yanlış anlaşılmasın)
,
Resim bir alıntıdır.Kaynak:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Diyot
Selam ac yi dc çevirdiğimizde oluşan gerilim kondansatör sebebiyle 1.4 oranında yükselecektir diye biliyorum sizin hesaba bunu da dahil ettiniz mi acaba? Not resim temsilidir.
Sn. by lent,redresörlü kaynak makinelerinde (Eski trafolu tiplerde,şimdiki smps'li olanlar haricinde) dediğiniz gibi elektrolitik kondansatör pek de kullanılmaz,Çünkü trafo çıkışıyla doğrultmadan sonraki boştaki gerilim değeri oldukça da yüksektir,ilk elektrot ateşlemesini yapabilmek için bu yüksek değerleri ateşleme ve ondan sonraki rejim akımı için kafidir,yani kondansatörün filtre amacıyla (Zaten 3 fazlı trafo olduğu için doğrultma değerinin bu üst alternansları,ayni otomobillerdeki şarj dinamolarındaki gibi üst üste binip kısmi girişimler yapmış,yani doğru akım formuna çok yakın (Benzer) bir formdadır) bu nedenle kullanımı da gereksizdir.Sizin örneğini verdiğiniz doğrultma-filtre (Diyot-kondansatör-direnç) devresi,bir fazlı trafolarda sekonder sarımdan sonraki doğrultmalarda bildiğiniz gibi (Daha ziyade de regülesiz kullanımlarda) çok yaygın olarak kullanılır.Ancak arkadaşımızınki tek fazlı bir trafolu kaynak makinesiyse (El tipi,ev balkonları,bahçe demirlerinin kaynak işlerinde,vb.kullanılan tipte),sizin verdiğiniz devredeki uygun kapasiteli bir elektrolitik kondansatör filtre amacıyla da kullanılır,ama direnç kullanılmaz.Çünkü makinenin boştayken,belirli bir gerilim değerini (Tepe noktasını) vermesini bu direnç engelleyebilir.Kolay gelsin.Saygılarımla.