15V DC gerilimi 12V DC gerilime nasıl düşürebilirim?

ama son direnci topraklayıp digerlerinden ölcersen voltaj düser,gerilim bölücü olur.bu sekilde voltajı ölcüp tamam benim voltajım bu diyip elektronik bir cihaza baglamak dogru olmaz,baglayacagınız cıhazında cekecegi akımdan dolayı voltaj düser.bir diger dezavantajı gerilimi bölmek icin kullanılan topraklama direncinde yapılan enerji tüketimi bosa giden enerji olur.bu sebepten ancak cok kücük akım gerektiren elektronik devrelerde yuksek omajlı direnclerle kullanmak gerekir.
 
Dirençlerle gerilim düşümü akım çekilirken sağlanabilir o da çekilen akımın değerine göre bir gerilim düşümü sağlar Yani akım çok çekildiğinde devreye bağladığın dirençlerde düşen gerilim daha fazla olacağından 15 V 12 V a düşeceğine daha da düşük 9 V da olabilir bunu önlemek için 15 V luk devreye yüke paralel 12 V bir zener diyot bağlamalısın böylece yük üzerindeki gerilim her daim sabit 12 V da kalır.
 
Dirençlere gerilim uygulandığında direnç veya dirençlerden akım akmaya başlar.Gerilim ne kadar düşük veya direnç ne kadar büyük olursa olsun direnç üzerinden akım geçer.Bu nedenle birden fazla dirence uygulanan gerilim birden fazla direnç üzerinde oluşur.Önemli olan geçen akımları hesaplayıp direnç güçlerini hesaplamaktır.Kolay gelsin.
 
7812 kullan koruma amaçlıda 12 volt zener kullan en kolayı bence bu
 
direnç seri bağlanınca direncin sonunda voltaj düşer çünkü direnç üzerinde de bi gerilim oluşacaktır ama gereksiz ve kullanışsız bir yoldur, arkadaşın da söylediği gibi diyot kullanmak gayet mantıklı bence...
 
Merhabalar.
Metalurji malzeme mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.
Tasarım Dersi için 5V'luk 3 adet pil ürettim.
Tasarım hocam bu üç adet pili kullanarak 12V çıkış elde etmemi istedi.
Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim

Her halde özellikli bir şey istemiyorsun.
Sadece 15voltu 12 volta düşürmek istiyorsun.
İkiside DC olduğuna göre arkadaşlarında dediği gibi
1 Adet 7812 entegre işini görür.
 
araya 10 kohm bir potans koy istedigin voltajı ala bilirsin ama fazla bir akım çekemezsin
 
yüksek akımlı değilse zener diyotla yada 78l12 yapabilirsin
 
pot yada 7812 öneren arkadaşlar

pil çıkışına 7812 bağladığınızda çıkıştan hiç akım çekmeseniz yada bağlantı yapmasanız dahi coaiscent current harcaması olacaktır 10mA civarı ve pil durduğu yerde bitecektir. pot içinde dirence bağlı olarak küçükte olsa bir akım harcaması sözkonusudr.

diyot bağladığınızda hiçbir şekilde yük bağlanmadan akım sarfiyatı olmayacaktır.
 
pili kurşun-asit şeklinde tasarlarsan olurdu yapacagın her kurşun asit hücresi sana 2 volt üretir bunlardan 6 tanesini seri baglaman lazım :D yani bildiğin akü :D
 

Forum istatistikleri

Konular
130,338
Mesajlar
935,927
Kullanıcılar
453,629
Son üye
Mahir53

Yeni konular

Geri
Üst