16A lik sigorta patronları

Bildiğim kadarıyla ayırıcının otomatik açma özelliği yok ( yanılıyor olabilirim ) ama kesicilerde otomatik açma ( arızalarda ) özelliği var. Şöyle mantık kurarak; kesiciyi sigortaya, ayırıcıyı ise şalterre benzetirdim hep. Bu yüzden de sigortadan bahsedilince aklıma kesici geldi. Acaba o bahsedilen sigorta, ayırıcının bir parçası mı yoksa kesicinin mi?

Evet. Ayırıcının otomatik açma özeliği yoktur, kesicide vardır (Ayarlanan değerlere göre.).
Kesiciyi sigortaya değil de TMŞ'ye benzetirsek biraz daha yakın olur. Ayırıcıyı da pako şalter. Bu bahserilen sigortayı da pako şalter çıkışına bağlanan NH sigorta. Sigortalar ayırıcının parçasıdır. Sigorta amperajına göre atar (bildiğimiz eski buşonlu sigortalar gibi düşünün.).
Ama kesicide durum farklıdır. Akım trafosundan geçen akıma göre aşırı akım rölesi ayarlanır. Röle, set edilen değere göre kesiciyi açtırır. Mesela: 100-125A aralığındaki bir TMŞ'nin 0,8-1 katı aralığında ayarlanarak, istediğimiz akım değerinde açmasının sağlanması gibi.
Yani kesicide sigorta olmaz, ayırıcıda olur (Hepsinde de değil).
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
129,302
Mesajlar
925,110
Kullanıcılar
451,740
Son üye
Soclon
Geri
Üst