18f Serisi pic takılma sorunu yardım

Sorun tamamen yazılımla alakalı olabilir mi? katana nın dediği gibi bir tmr kesmesine, kullanmadığınız çıkışı sürekli değiştirecek şekilde bi kod yazın.. Eğer o çıkıştaki frekansta bozulma varsa kitlenme xtal'in susmasıdır.. Frekansta bozulma yoksa yazılımdaki bir kilitlenmedir..
 
röleleri devreden çıkarıp deneyin aynı sorunu yapıyormu . flayback koruma diyodunu hızlı bir diyotla deneyin ayrıca röleyle kontaktör sürmek yeni tasarlanan bi devre için gereksiz triyakla sürseniz daha ucuz olur... mclr pinini 1k 1n4148 ile besleyin ayrıca vcc+ piniyle besleme arasına 10 ohm direnç koyup 1nf ve 10uf kondansatörle filtre edin birde öyle deneyin hiçbiri işe yaramıyorsa yazılımdandır :) kolay gelsin

rölelere paralel kondansatör bağlarsanızda biraz parazir azalır.. 100nf olabilir

bide optokuplöre 10uf luk bi kondansatör koymuşsun bu sıha çok yüksek optokuplör için ..bu durumda pompa sinyali çıkış verip çıkış 0 olduğunda bi süre bekleyecektir röleler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar ilgilendiğiniz çok teşekkürler. Vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten faydalı oldu. Devreyi değiştirmek şu anda mümkün değil yeni dizaynda vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda çizim yapmaya çalışacağız. Şimdiki devre rölenin kontaklarından 220 v geçirmiyoruz tampon röle kullanıyoruz. Onun etkisi ile takılmalar çok azaldı. Pic boş olan bir bacağınada 555 entegresi ile sürekli tetikleme vermeyi denedim takılmalar tamamen yok oldu gibi. Bu biraz kandırmaca oldu ama şimdilik işe yarıyor. :)

Ayrıca sorun yazılımdan değil arkadaşlar çünkü devreyi yalın halde çalıştırınca sorun olmuyor. Kontaktör ve selenoid valf sürmeye başlayınca takılma oluyor. Yalnız takılma da çok ilginç normalde takılmalarda pic reset atar bu takılmada reset atmıyor. Pic herhangi bacağına avometrenin probunu dokundurduğumuz anda pic kendine geliyor. o yüzden 555 ile tetiklemeyi denedik. İşe yaradı yalnız ilkel bi çözüm olduğunu kabul etmek gerek.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar pcb de malzeme yerleşimi ve buna benzer konularda yardımcı olacak güzel bi kaynak var mı bildiğiniz.(Katana hocam özellikle senden bi tavsiye bekliyorum.)
 
Şu kaynaktır, diyebileceğim bir kaynak yok.
EMC ve EMI konularına yönelik her türlü kaynağı inceleyebilirsiniz. Bu konuda; TI, ST ve Analog Devices firmalarının çok sağlam kaynakları mevcut. Bunların haricinde PCB tasarım programlarının, özellikle Altium, Mentor ve Eagle firmalarının PCB Design Guidelines kaynakları var.
Anahtar kelimeleriniz; "PCB design Guidelines", "PCB Design for reduced EMI", PCB Design for reduced EMC"...

Bu çerçevede arama yaparsanız yeterli kaynak mevcut.
Altium wiki de ve training centerda çok güzel dersler var. Keza youtube bu konuda çok faydalı.
Profesyonelce tasarlanmış PCB leri incelemek çok faydalı oluyor.

PCB tasarımda ki en önemli nokta şematik kısmıdır. Şematik, iyi tasarlanırsa layout kısmında sorun neredeyse kalmaz.
Örneğin bu başlığa konu olan tasarımınızda malzeme seçiminizin çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Sürme kısmını tekrar tasarlamanız çok daha mantıklı. Ne kadar az malzeme ile tasarım yapabilirseniz, o kadar menfaatinize olur. Röle sürmek için bir adet ULN2003 fazlası ile yeterli mesela.

Sanırım Ares kullanıyorsunuz, tecrübeli olmayan arkadaşlara şiddetle Altium öneriyorum. Kuralları tanıdıktan ve yapılandırabilir hale geldikten sonra sizin adınıza çoğu işi o yapar ve kaynak oldukça fazladır.
 
Hocam uzun zamandır bende altiuma geçmeyi düşünüyorum yaklaşık bi iki yıl önce denedim ama sanırım programın orjinal olmamasından dı iyi bi başlangıç yapamadım :) Daha sonra da vakit olmadı... Ama şu devredeki sorunlardan sonra yine düşündük arkadaşım orjinalinin fiyatını sordu 6000 euro dan bahsetmişler:) Sizce nasıl bi yol izlemeliyiz ...Bu arada araştırma yapmadan yazıyorum değerli vaktinizi almak istemem yorum yapmazsanız anlarım ...Yeterince yardımcı oldunuz zaten iyi geceler...
 
İmkanınız var ise satın alın elbette. Tekmer veya teknopark imkanınız var ise ciddi destekler mevcut. Yazılım alabiliyorsunuz.
Bunları sağlayamıyorsanız, nette çalışan sağlam crackler var, sadece o pc nin nete girmesini engelleyin.
 
WDT süreniz çok uzun gibi duruyor. Röle çıkışlarının son durumlarını eproma kayıt edip wdt süresini 128ms veya altında tutarsanız ve picin init işlemi esnasında reset sebebinine göre epromdaki röle bilgilerini çağırırsanız sorun çözülür. Sorunun asıl kaynağı kristal gibi görünüyor. Ayrıca beslemeleri alt voltaj değerinden yukarıda tutun. En az 4V olsun.
 
max1232 external watchdog timer ve voltge monitor ic dir.

bir tmr kesmesi ile bu entegreye sürekli trigger veriyorsunuz. bu trigger kesilince bu entegre picinizi resetler. ayrıca ilk enerjilenme esnasında garanti poweron reset sağlar ve program counter saçma sapan yerlerden başlamaz. bu entegre endüstriyel uygulamarda oldukça sık kullanılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,339
Mesajlar
935,967
Kullanıcılar
453,633
Son üye
AdeGuneys

Yeni konular

Geri
Üst