AG Mehmet
Profesyonel Üye
"1250 kVA trafonun boşta çalışırken meydana getirdiği kapasitif etki..."Ekli dosyayı görüntüle 122807Ustam şöyle ki günlük %15.91den itibaren 1250 KVA lik trafo devrede ve artışı takip ettik. %200den sonra ise sigortaları indirip takibe aldık. Günlük değişim oranları fotoğrafta var. Benim yorumum şu "1000 KVAlik trafonun kompanzasyonu aktif iken endüktif yükleri dengelemek için kondansatör çekiyor, 1250 KVA lik trafoyu da devreye alınca onun boşta çalışırken meydana getirdiği kapasitif etki ile ceza oranımız artıyor, bende bu sebepten sigortaları indirerek en azından ceza oranını sadece 1250 KVA lik trafonun meydana getirdiği kapasitif etkiden dolayı en azından düşük tutmaya çalıştım." Bu tablo Haziran ayının temmuz ayı içinde cuma gününe kadar sigortalar indirip takip ettik %25 civarı ceza oranı cuma sigortaları kaldırıp kompanzasyon panosunu devreye aldığımızda ise ceza % 32 seviyelerine çıkmış durumda. Bugün tekrardan sigortaları indirdim hafta boyu takip edeceğim. Kompanzasyon panosuna ek yapılmasına karar verildi. sağlıksız olacak ama masrafı az olacak diye öyle karar alındı. Sağlıksız olacağını da ilerleyen zamanlarda göreceğiz.o zamanda ayrı yaparız napalim.![]()
Bence burada gözden kaçan bir nokta var.
Bunu bulmak için:
1000kVA ve 1250kVA trafoların AG çıkışları ortak bir AG barasında paralel mi çalışıyor,
yoksa her biri ayrı AG barasını mı besliyor?
(Aslıda Tek Hat Şeması)
Ayrıca kompanzasyon rölesinin Akım Trafosu, iki trafonun toplam akımını mı ölçüyor?
Yoksa sadece eski 1000kVA trafonun akımını mı görüyor?
Bu bilgi, kapasitif cezanın nedenini anlamak açısından oldukça önemli.
Ve "sizinkiler" iki trafoyu paralel bağlamayı mı düşnüyorlar?