Şuan görevli olduğum yerde 2 adet trafoyu 2 adet jeneratör beslemekte. Trafolardan biri açtığında diğeri çalışmaya devam ettiği için jeneratör ile faz çakışmasından dolayı besleme yapılamıyor trafolardan birinin açması halinde 2 trafonun haberleşip açması için nasıl bir yol izlenmeli, nelere ihtiyaç duyarız? 2 trafo tek jeneratörün büyük olan trafoya tek jeneratörün yetmemesi sebebi ile ayrı ayrı beslenemiyor. Vereceğiniz bilgiler için teşekkürler. Trafolardan birisi 630kVA diğeri 250 kVA jeneratörler ise yanlış hatırlamıyorsam 580 kVAlık 2 adet idi.
bu iki trafo paralel mi bağlı eğer paralel bağlı ise güç olarak paralel bağlanma şartlarına uymuyor her iki trafoya motorlu şalter kurup uygun bir kumanda devresi ile yapabilirsin
Trafoların Paralel Bağlanması ve Çalışması için Gerekli Koşullar
1) Aynı Gerilim Oranı:
Farklı dönüşüm oranına sahip iki trafo paralel bağlandığında, primer gerilimleri aynı olur, sekonder gerilimleri farklı olur. Eşit gerilim göstermezler ve tam yük almak mümkün olmayabilir. Trafonun empedansı küçük olduğu için, küçük bir gerilim farkında fazladan I2R kaybına neden olacaktır. Aynı gerilim oranına sahip trafolar seçilerek kullanılır.
Şekil 2: Aynı gerilim oranına sahip trafolar, sirkülasyon akımları
IC= (EA-EB) / ZA+ZB
2) Aynı Oranda Empedansa Sahiplik:
İki trafo paralel bağlı ise paylaşılan akım kVA (görünür güç) değerine orantılı şekilde olmalıdır. Çekilen akım, empedans ile ters orantılıdır. Bu iki ifadeden, paralel çalışan trafoların empedansı, kVA (görünür güç) ile ters orantılı olduğu çıkarılır. İstenilen durum trafolarda her değerin birbirine eşit olma durumudur. Aşağıdaki gibi farklı durumlar ortaya çıkar;
a) Aynı empedans, farklı kVA: Tesislerde kullanılan farklı güç değerine sahip trafolar empedansları eşit olsa bile birbirlerine paralel bağlanmazlar.
b) Farklı empedans, aynı kVA: Tesislerde aynı kVA değerine sahip trafolar kullanılarak güç kapasitesi artırılır. Farklı empedanslarda, ters orantı olur. Yüksek akım düşük empedanslı trafo üzerinden akar.
3) Aynı Polarite:
Paralel bağlı trafolarda sirkülasyon akımlarını önlemek için aynı polarite sağlanmalıdır. Yanlış kutuplara bağlanırsa, primer sargıda indüklenen emk, sekonder sargıdan devreyi tamamlayarak kısa devre oluşumuna neden olacaktır.
Şekil 3: Trafoların doğru ve yanlış bağlantıları
4) Aynı Faz Sırası:
İki paralel trafo için faz sırasının aynı olması veya maksimum pozitif gerilim noktalarının ulaşım sırasının aynı olması gerekmektedir. Aksi takdirde kısa devreye yol açar. Bu durum çok fazlı trafolar için geçerlidir.
5) Aynı kVA Değerine Sahip Olması:
Trafoların aynı güç değerine sahip olmaları, eşit yük dağılımına sahip olurlar. Tüm trafolarda reaktansın direnç oranına eşit olması gerekir.
Trafoların Paralel Çalışmasının Avantajları
► Yüksek Çalışma Verimliliği: Genellikle trafolar tam yükte yüksek verimlilikte çalışır. Trafolar paralel bağlanarak, artan yük talebini yerine getirmek için trafolar arası geçiş yapılabilir. Bu şekilde yüksek verimlilik elde edilir.
► Sistem Kullanılabilirliğini Üst Düzeye Çıkarma: Paralel bağlı trafoların, bakım ve arıza gibi durumlarda devreden çıkan trafo, paralel bağlandıkları için herhangi bir güç kaybına olmadan çalışmaya devam edeceklerdir.
► Yüksek Sistem Güvenilirliği: Paralel bağlı trafolardan biri arıza nedeniyle devreden çıkarılınca diğer trafolar yükleri paylaşarak sistemin güvenli çalışmasına devam edilmesini sağlar.
► Yüksek Esneklik Kapasitesi: Gelecek yıllarda güç talebi artacağı düşünülürse, tek başına bir trafodan ziyade paralel bağlanış trafolar daha esnek bir çözüm olacaktır. Hem maliyet açışından hem de sistemi dengelemek açışından daha iyi sonuçlar alınabilir.
Trafoların Paralel Çalışmasının Dezavantajları
► Bir trafodan diğer trafoya sirküle eden akımların riskli olması.
► Paralel bağlı trafoların empedansı önemli ölçüde düşüktür. Empedansın düşük olması kısa devre akımlarını artırır.
► Kısa devre akımının artması sonucu kullanılacak kesicilerin kapasitesinin artmasına neden olur.
► Paralel bağlı 3 faz sistemlerin kontrolü zordur.