İlgili motor;
Üçgen bağlandığında fazlar arasına 380VAC vermek gerekmekte.
Yıldız bağlandığında fazlar arasına 660VAC gerim vermek gerekmekte.Bu gerilimi motora bir trafo olmadan veremeyeceğiniz için ilgili motoru yıldız çalıştırma esnasında çalışmadığını göreceksiniz. Motor ne zaman üçgen bağlantıya geçmişse motorun o anda dönmeye başladığını göreceksiniz.
Ülkemizde motorların yıldız/üçgen bağlanabilmeleri için motor etiketinde yıldız:220V üçgen:380V yazması gerekmektedir.
Motorlara 4kw dan sonra mutlaka yıldız/üçgen yolvermek gerektiği kanısı piyasada oluşmuş durumda. Bu çok doğru bir düşünce değil. İlgili motor üzerinde bulunan etiket değerlerine bakarak motora yıldız veya üçgen olarak yol verilebilir.
4kw dan sonra motorlara yıldız/üçgen yol verilmesi daha çok TEDAŞ'ı ilgilendiren bir husustur.
Elektrik sistemlerinde ki gerilim düşümlerinin %5'in üzerinde olamaması istenir. Gerilim düşümünüz %5'in üzerindeyse ilgili sistemi besleyen Orta gerim trafolarının daha büyük seçilmesi gerekmektedir.
Bildiğiniz gibi motorlar ilk kalkış anlarında gerilim düşümlerine neden olmaktadır.Bu gerilim düşümlerinin en aza indirgenmesi için TEDAŞ 4kW'lık motorlardan sonra ki güçlerde yıldız/üçgen yol verilmesini istemektedir.
Fakat sizin kendi fabrikanız vardır. Bu fabrikanında kendisine ait bir trafosu vardır. Bu trafonun gücüne göre gerekirse 200kW'lık motora bile direk yol verebilirsiniz.Hiç bir sorun çıkmaz.
Sonuç olarak ilgili motor yıldız/üçgen bağlamaya müsait bir motor değildir. Benim size önerim ilgili motoru sürmek için softstarter ile yol vermeniz olacaktır.