220 volt 5 volt dc akım almak

Katılım
16 May 2014
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
41
slm arkadaşlar ilgilid evreyi yaptım sadece led yakabiliyor herhangi bir devreyi çalıştırmıyor amacım picli bir devreyi çalıştırmak yaptım pici beslemiyor teşekür ederim yardımlarınız için şimdiden.....
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
aynı ama değişenne var ?? ben,m istediğim pici devreyi beslemesi ama garantilim birde şema yapa bilirminsnn


anlicağım bir şekilde resim çizim ayrdımcı olursan
 
Alıntı yaptığınız devrede Besleme 110 Volt dolayısıyla 0,22 mF kondansatör 220 de yetmiyor. 220 de Ancak 2.5 volt civarı çıkarıyor. Kondansatörü 0.47 mF (MikroFarad) yapın sonun çözülür. (1 tane daha paralel bağlayabilirsiniz)

Yine de güvenlik ve stabilizasyon açısından trafolu besleme öneririm.
 

Bu devre trafo mantığı ile çalışmıyor. Gerilim zener voltajı ile belirlenir akım kondansatör ve direnç değerleri ile değişir. Ölçtüğünüzde yine 5 volt görürsünüz ama 10 mA den sonra volta düşmeye başlar
 

Teşekkür ederim trafo mantığı ile çalışmadığını öğrenmiş olduk.

Konuyu açan arkadaş sadece led yakabiliyor diyor. Yani voltaj 2.5 volt civarında. Bunun nedeni kondansatörden geçen akımın düşük kalması dolayısı ile zener uçlarında yeterli voltaj oluşmuyor ki zener regüle etsin.

Bu devrede 220 Volt için 0.47 mF (mikro) ile yeterli voltaj'a ulaşırsınız hatta biraz fazla 6 volt civarına olur. Zener gerilimi sabit 5,1 de tutmaya çalışır. 0.56 mF ile 9 volt 0.68 mF ile 12 volt civarına ulaşırsınız. 2 adet 0.22 mF paralel bağlarsanız 5.1 için yeterli akıma ulaşırsınız. Voltaj yüksek olursa regülasyon için zenerden fazla akım geçecektir bu tip devrelerde zener diyodun mümkün olduğunca güçlü (watlı) seçilmesi iyi olur.

Burada anlatmaya çalıştığım Akımı dolayısıyla çıkış voltajını belirleyenin kondansatörün kapasitesi olduğudur. Elbette direnç te voltaj da etki yapar ancak kondansatör akımını doğru değere getirdikten sonra direnç ile küçük ayarlar yaparsınız.

Ülkemizde voltajların çok dengesiz olması ve bu devrelerin PİK voltajlara dayanıklı olmaması nedeni ile trafo tavsiye ettim. Devrede çevresel bir giriş, çıkış varsa (insan veya eşya ile temas edecek bir uç, bağlantı vs) güvenlik açısından kesinlikle trafo kullanılmalıdır.

Not: Verilen devre şemasında 0.22 mF kondansatör (C1) elektrolitik (+/- kutuplu) gibi çizilmiş kutupsuz olacak polyester olması kalite açısında iyi.
 

Kondansatörün kapasitesi voltajı belirlemiyor orada zener diyot olmaz ise 220 voltu ölçersiniz ama akım çekemezsiniz yük bağladığınızda anında voltaj düşer. Kapasiteyi yükselttikçe geçecek akım yükseleceğinden yük harcaması az ise zener voltajını yüktede ölçersiniz. Kapasiteyi yüksek seçip zeneri düşük güçlü seçerseniz geçen akım zeneri ısıtmaya başlar ve kısa sürede zener yanar. Yük bağlandığında zenerden geçen akım düşer ve ısınması da azalır. Yük akımı kondasatör akımı kadar olduğunda zenerden akım geçmez. Bunun hesapları için excelde bir tablom var değerleri koyunca sonuçları alıyorum.
Basit bir formülü var xc=1/(2*π*f*c) xc=kapasitif direnç π=pi sayısı 3.14 f=frekans Şebeke için 50 c=kondansatör kapasitesi farad cinsinden mikrofarat için 1 000 000 ile böleceksiniz. Burdan çıkan kapasitif direnci voltaja böldüğünüzde geçecek akımı buluyorsunuz.
50 hertz şebeke için formülü kısaltabiliriz xc=1/(314*c) olur. Mikrofarad için formul xc=1/((314*(c/1000000)) olur sonuç ohm cinsindendir. Bir örnek verirsek kondansatör 0.22 mikrofarad olursa xc= 1/((314*(0.22/1000000))=14476 ohm olur. 220 volttaki geçireceği akım da 220/14476=0,0152 amper yani 15.2 miliamper. Umarım birilerinin işine yarar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…