Teşekkür ederim trafo mantığı ile çalışmadığını öğrenmiş olduk.
Konuyu açan arkadaş sadece led yakabiliyor diyor. Yani voltaj 2.5 volt civarında. Bunun nedeni kondansatörden geçen akımın düşük kalması dolayısı ile zener uçlarında yeterli voltaj oluşmuyor ki zener regüle etsin.
Bu devrede 220 Volt için 0.47 mF (mikro) ile yeterli voltaj'a ulaşırsınız hatta biraz fazla 6 volt civarına olur. Zener gerilimi sabit 5,1 de tutmaya çalışır. 0.56 mF ile 9 volt 0.68 mF ile 12 volt civarına ulaşırsınız. 2 adet 0.22 mF paralel bağlarsanız 5.1 için yeterli akıma ulaşırsınız. Voltaj yüksek olursa regülasyon için zenerden fazla akım geçecektir bu tip devrelerde zener diyodun mümkün olduğunca güçlü (watlı) seçilmesi iyi olur.
Burada anlatmaya çalıştığım Akımı dolayısıyla çıkış voltajını belirleyenin kondansatörün kapasitesi olduğudur. Elbette direnç te voltaj da etki yapar ancak kondansatör akımını doğru değere getirdikten sonra direnç ile küçük ayarlar yaparsınız.
Ülkemizde voltajların çok dengesiz olması ve bu devrelerin PİK voltajlara dayanıklı olmaması nedeni ile trafo tavsiye ettim. Devrede çevresel bir giriş, çıkış varsa (insan veya eşya ile temas edecek bir uç, bağlantı vs) güvenlik açısından kesinlikle trafo kullanılmalıdır.
Not: Verilen devre şemasında 0.22 mF kondansatör (C1) elektrolitik (+/- kutuplu) gibi çizilmiş kutupsuz olacak polyester olması kalite açısında iyi.