220V AC / 110V DC DÖNÜŞTÜRÜCÜ DEVRE

İşçi Mühendis

Profesyonel Üye
Katılım
7 Nis 2008
Mesajlar
1,757
Puanları
956
Arkadaşlar 220 V AC Yİ 110 V DC ye ya da 110V AC yi 110V DC ye çevirecek bir devreye ihtiyacım var ; internette baya aradım bulamadım ; elektronik konusunda da pek tecrübeli değilim ; köprü diyotla yapmayı denedik ama istediğimiz sonucu alamadık ; şöyle afilli bir devre konusunda destek bekliyoruz :)
 
Anahtarlama devresi kullanmayıp klasik sistemle bu dönüştürücü 220 volt ac/110 volt ac. trafo > 110 volt ac > Köprü diyot > 110 volt dc. ye bu kademeyle dönüştürülebilir.110 volt dc.nin çıkış akım değeri ne olacaksa örneğin 2 amper diyelim,bu dönüşümde geriye doğru giderek,VA olarak bir trafo gücünü kendi ihtiyacınız olan,çıkıştaki amper miktarından hareketle seçebilirsiniz.110*2=220 watt. "220/Cos fi (Trafonun güç faktörü katsayısı)" ile VA'yı bulur,diyot kayıpları,ac-dc dönüşümdeki kayıplarını da göz önüne alıp,trafonun seçilecek olan bu "VA" vaya "kVA" değerini biraz daha büyük seçersiniz.

İkinci alternatif tamamen elektronik metotla,yani doğrudan bir dc-dc konverter kullanmaktır.Siz internette ac-dc diye aramayın bence.220 volt ac., köprü diyotla dc. ye tam dönüşüp 220 volt dc. elinizde sanki varmış gibi varsayın,yani bunu uygulamadan önce bu dönüşümü kolaylıkla siz kendiniz de dc-dc konverterden evvel yapabilirsiniz çünkü.Bakın,buradaki anahtar kelimeniz "buck-converter" yani boost-converter'in tam tersi,çıkışta verilecek olan voltajı düşüren,anahtarlama elemanlı bir dc-dc konverterdir.Aramanızı bu kelime üzerinden yaparak bir dc-dc,220 volt dc-110 volt dc. konverteri yabancı veya yerli sitelerden araştırarak bulmaya çalışın isterseniz.Kolay gelsin.

Not:Ac-dc dönüşümünde,yani köprü diyot çıkışında bir elektrolitik kondansatörü filtre amacıyla bağlarsanız eğer,boştaki (Yüksüz) gerilimi 110 volt dc.nin 1.41 kat fazlası olacaktır.Bu nedenle çıkıştaki bu 110 volt dc. çıkışın uçlarına,yüksek omajlı ve düşük güçteki bir direnci de bağlarsanız,boşta iken de direk olarak 110 volt dc. ye düşürmüş olursunuz.

Buck converter - Wikipedia, the free encyclopedia
 
Son düzenleme:
Elektrik motoru için mi?
 
Yok hayır ; küçük güçlü bir el tipi lazer cihazı ; topograflar istikamet tayininde kullanıyor....
 
Merhaba.Bu cihaz 2 adet kalem pille çalışan ve öğretmenlerin kullandığı el tipi laser pointerlerdeki gibi,çok düşük bir güç çekiyorsa, kullanma sıklığınız da azsa eğer,12 adet 9 voltluk pili seri olarak lehimle bağlayıp,108 volt dc.'lik bir batarya grubuyla bu cihazı kolayca da çalıştırabilirsiniz.12 tane 9 voltluk alkalin veya kuru tipteki pil de,hacim olarak toplasanız tek bir 12 volt 7 amper jel akünün kapladığı hacmi pek geçemez.Cihaz üzerinde mA olarak çekilen bu akım miktarı da ayrıca yazılı olmalıdır.Bu miktar eğer 0.00008 amper değeri gibi çok düşük bir değere karşılık geliyorsa (Bu değer eğer fazla yüksekse piller uzun ömürlü de olamaz) bu batarya çözümünü de rahatlıkla uygularsınız.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,202
Mesajlar
924,229
Kullanıcılar
451,566
Son üye
adak3475

Yeni konular

Geri
Üst