oguzkhanimp
Üye
arkadaşlar elimde 220 voltla çalışan motor var. bu motora potansiyometre takıp voltajı kendim ayarlamak istiyorum. bu olay motora zarar verirmi?
Mustak ' Alıntı:Arkadaşım motorunun tipini belirtmemişsin, eğer motorun üniversal motor (kollektörü kömürleri olan) bir motor sa bu motorun voltajla devrini kontrol edebilirsin. Ama motorun asenkron motor ise (ana sargısı yardımcı sargısı birde kondansatörü olan) bir motorsa voltajla devirayarı yapamazsın ve motora zarar veririsin. Güçlü potu bulman hem zor hemde pahalı olur. Dediğim gibi motorun universal motor ise içerisinde triyak bulunan bir dimmerle voltaj ayarı yaparak kontrol edebilirsin. Bir başka yoluda örneğin 100 voltamperlik bir trafonun primerini motora seri bağlarsınız sekonder tarafınada bir pot bağlayıp kontrol edebilirsiniz. Bu yönteme doyumlu reaktör yöntemi denir. Ama potunuzun telli tip bir pot olması gerekir bu arada motor gücünüzü belirtmediğiniz için burda kullanılacak trafo gücü farklı olabilir.
Kolay gelsin.
oguzkhanimp ' Alıntı:arkadaşlar elimde 220 voltla çalışan motor var. bu motora potansiyometre takıp voltajı kendim ayarlamak istiyorum. bu olay motora zarar verirmi?