24v AC yi 9V DC ye dönüştürmek

sasen1

Paylaşımcı üye
Katılım
19 Haz 2008
Mesajlar
1,222
Puanları
106
Arkadaşlar 24V Ac yi bir köprü diyot ve 1000uF kondansatör kullanarak doğrulttuğumda 34V DC ölçüyorum. Yapmış olduğum 16F628 li 5V röleli buzzer devresi girişindeki 7805 e

9v DC olarak besleme yapmak istiyorum.Ancak 34V Dc yi nasıl 9V Dc ye düşürmeliyim?
 
Nete yazdın mı? LM317 (formulü hesaplama programları var) ile olur araç tel şarzı ile kısmen olur 12/24vdc i direk 5 e düşürür başka devreyle uğraşmana gerek kalmaz (etiket varsa mutlaka incele daha fazla çıkış vermesin mümkünse usb uçlu olsun çıkış garanti 5vdc).
 
Garaj kapı motorunun trafosundan 24v besleme alacağım .Bunun için 7805 in giişine 9V dc vermek istiyorum.9,1v zener diyot ile voltajı düşürsem devreyi çalıştırır mı acaba?
 
Arkadaşlar elimde LM317 vardı .Onunla 24v ac yi 8 v dc ye dönüştürdümve devrem çalıştı. Verdiğiniz fikirler için teşekkür ederim.
 
Arkadaşlar elimde LM317 vardı .Onunla 24v ac yi 8 v dc ye dönüştürdümve devrem çalıştı. Verdiğiniz fikirler için teşekkür ederim.

Dostum regüle devresinin çıkışına tekrar regüle entegresi koyupmu çalıştırdın ?

Yani lm317 bunun çıkışına 7805 mi koydun? Eğer böyle ise mantıksız bir işlem yapmış olursun.. büyük yük 317 üzerinden ısı olarak atılıyor çıkışına 7805 koyarak fazla malzeme kullanmış oluyorsun. En başta LM317 ile direkt 5 volt alıp kullanabilirdiniz. Yinede totalde atılan ısı aynı. Ama bu durum eldeki malzemeyi ( trafoyu ) değerlendirmekse mecburen bu yöntem kullanıldı. bence lm317 ile büyük kanatlı bir soğutucu kullanarak tek regüle entegresi ile çözmek en mantıklısı idi.

Amacım yermek değil konuyu derinlemesine tartışıp en optimum çözümü bulmak. Anlayışınız için teşekkürler.
 
Lm 317 nin çıkışına 7805 koyarak lm317 nin daha az ısınmasını sağlarsınız. Kayıp güç aynı olur ama biraz koruma sağlar.
 
LM2575 MC34063 MAX17503 ..ve bir çok benzeri varken hala 78xx LM317 gibileri kullananları meydanlık yerde sallandıracaksın.
Sonra bak bakalım kullanan kalıyor mu ?
Hele pic gibi digital elektronik elemanlarla uğraşanlarını tek bacağından sallandırmak lazım ...
 

hahahahaa ilahi dostum alemsin.. Çok haklısın.. bende katılıyorum. bu lm2575 entegresini ne yalan söyleyeyim son 1 yıldır biliyorum ama mesleğim gereği soğutma gruplarında çalışıyorum eski cihazlar var. ve üzerinde bu entegre var. ne kadar geriden geliyorum dedim. Tek sıkıntı bobin konusu. Ben elde yapmak istiyorum ama yöntemini bilemediğim için sarım spir tel çapı nüve sorularına net cevap bulamadığım için aklımda hala sorular var. Bobini doğru değerde sarmak önemli.

Kolay gelsin.

Bu arada kaygısız dostum iki regüle entegresini seri bağlayarak atılan ısı iki entegrede bölünüyor ve atılan ısıyı paylaşıyorlar. Doğru ama LM 317 entegresi zaten doğru soğutucu ile 1 amper verebilir sağlıklı bir şekilde. 2. kez regüle etmenin mantığı yok. ısınması normal çünkü giriş voltajı yüksek. Çalışma sıcaklığı 125 dereceye kadar yazıyor datasheetinde.. illa limitlerine kadar zorlamak değil amacım ama bu entegre ile rahatlıkla 1 amper uygun soğutucu ile çekilebilir demek istiyorum.

kolay gelsin.
 
merhaba kazım hocaya katılıyorum tek katılmadığım sallandırmak bıraz ağır ceza bence yaşça buyuğuz azarlıyalım yeter lm317 ıle yaptığım devrelerde kataloğunda 1A diyor ama hiç alamadım aldıysamda isinma sorunu çiktı lm78xx seriside aynı ama LM2576 3 A vermesede çok stabil çıkış verıyor serkan_48 arkadaşımız bobini sarmayı duşunmuş bende denedım ama uğraşmaya değmiyor çalışmaya çalışıyor örnek 0.5 mm telden karbon karkasa 20 tur sar sorun çıkmıyor LM2576 afedersınız Anadolu eşeğı gıbı ne yüklersen götürmem demiyor asıl konuya gelelim konuyu açan arkadaş garaj kapısını kontrol edecek motordan bahsetmış motorun voltajı 9 volt sanırım ama amper ne onu goremedım LM2576 nekadar 3 Amper densede 3 amperde devamlı çalışmaz garaj kapısı motoru tahmınım 3 amper uzerındedır voltaj duşuk çünkü daha yüksek akim almak için ben uyguladığım yontemı bahsedeyım LM2576 devresinden iki adet yapıyorum çikişlarını seri diyot ve watlı drençle bırleştırıyorum çikiştan yaklaşik 5 A akim alabılıyorum eskıden vardı bir regule entegre şuan pıyasada goremıyorum PİC125 kodunda 15 A verebilecek güçte metal kilif 4 bacaklı bir entegre pdf ini dahi arama motorlarında bulamıyorum piyasadan kaldırdılar nedense herkese hayırlı işler kolay gelsın
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…