2500 kva jeneratör ile beslenen ünitede kompanzasyon

boranturk

Üye
Katılım
29 Haz 2007
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba arkadaşlar,
2500 KVA OG Çıkışlı jeneratörden, OG/AG 380V çıkışlı 2500 KVA Trafolu bir ünite var ve burada filtreli dinamik kompanzasyon yapacağız. Herhangi bir Şebeke yok sadece jeneratör var. Max.kurulu güç 2000 KW. Bu sistemde sizce herhangi bir problem olur mu? Jenaratör Cos-fi = 0,8
selamlar.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kompanzasyonu OG demi AG demi yapacaksınız? Yükün cos fi si ve hedeflediğiniz cos fi nedir?
 
Son düzenleme:
Yükleriniz harmoniklimi de filtreli bir kompanzasyon düşündünüz?Eğer,öyle bir ihtimal var ise,jeneratör yönündende faydalı olur.Trafonuzu, üçgen / yıldız seçmeniz halinde,jenera-
törünüzün,AG panosundaki harmoniklerden etkilenmemesi gerekir.Filtreli dinamik kompan-
zasyon fikri,aklınıza hangi gerekçe ile geldi ?
 
merhaba,

sn dinamik'in sorusunun cevabi onemli..Burada hedef cos fi generatorun max. verimlilikte kullanilmasi icin secilmeli..ancak her kosulda dinamik komp. gerekiyor...
mumkunse sekonder tarafta bir de asiri gerilim koruma rolesi koyulabilir.

___

Trafonuzu, üçgen / yıldız seçmeniz halinde,jenera-
törünüzün,AG panosundaki harmoniklerden etkilenmemesi gerekir.

bunu anlayamadim..
trafo ucgen/yildiz oldugu zaman ne fark eder?
(uc ve katlari harmonikler zaten ucgen icerisinde dolasacak.)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba arkadaşlar,
2500 KVA OG Çıkışlı jeneratörden, OG/AG 380V çıkışlı 2500 KVA Trafolu bir ünite var ve burada filtreli dinamik kompanzasyon yapacağız. Herhangi bir şebeke yok sadece jeneratör var. Max.kurulu güç 2000 KW. Bu sistemde sizce herhangi bir problem olur mu? Jenaratör Cos-fi = 0,8
selamlar.

Yük cosfi değeri 0,8 altında ise cosfiyi 0,8-1 arası bir değere çıkarmak için sabit kondansatör bağlanır servis tavsiyesidir.
Yükünüzü THD değerini ölçmeden karar vermeyiniz. Şebeke çalışmada harmonikten sorun çıkmayan sistemin jeneratöre bağlandığında hiç sorun yaşanmaz çünkü şebekedeki mevcut kirlilik yani harmonik distorsiyon yükün oluşturduğu harmonik distorsiyona eklenmeyecektir.
Harmonik ölçümü yapmadan jeneraötr çalışmada kompanzasyon ve harmonik filtrasyona girişmeyin çünkü faydadan çok zararı olacaktır.
 
Sn avcıkaplanın dediği gibi harmonik değerleri ölçmeden uygulamaya geçmeyin. Bence gerek yok.
 
arkadaslarin gerek yok demesini cok anlayamadim..
eger generatorden besleyeceginiz yukun cos fi 'si diyelim ki 0.8 olsun ve siz bunu 0.99'a cikarttiniz.
oncelikle generatorun verimi artacak, kayiplari azalacaktir..ayrica o generatorden besleyebilenecek yuk miktari da (aktif guc) artacaktir.
bunlar aslinda kompanzasyonun temelleri...
 
Arkadaşlar, seyahatte olduğum için foruma girememiştim, yazamadım kusura bakmayın. Jeneratördeki yüklerin tümü tristörlü (soft-starter ve driver). Yeni kurulduğu için de takdir edersiniz ki bu yatırımın şimdi yapılması gerekiyor. Ölçüm de yapamayacağımız için harmonik yükden de bihaberiz :) Yani 189 veya 210 hz. tercihinde de kararsızız. Ancak anahtarlamayı kontaktörlü de yapabiliriz çünkü çok ani yük değişimleri yok fakat daha iyi olması için tristörlü anahtarlama yapabiliriz (maliyete bağlı yani). Ancak jeneratör ile kompanzasyon yapılmaz fikrinde değiliz çünkü jeneratör OG çıkışlı. Cos-fi 0.8 ve istediğimiz tabi ki 0.99 Fikirlerinizi bekliyorum
Selamlar
 
Jeneratörler endüktif yük ihtiyacını rotor sargı akımını (uyartım akımını) arttırıp manyetik alan kuvvetini mıknatıslanma akımını arttırarak karşılar. Bu karşılamanın alt sınırı cosfi İnd 0,8'dir.
Yük karakterisitiği cosfi ind 0,8 ve altında seyrediyorsa sabit kondansatörle bu değer 0,8-1 aralığına yani jeneratörün rahatlıkla karşılayabileceği aralığa çekilir.
Jeneratör çalışmada kompanzasyonun bir çok sakıncası vardır. Jeneratör uyartım akımını msn mertebelerinde arttırarak karşılaması anında tristörlü kompanzasyonla kondansatörün girmesi A.V.R otomatik voltaj regülatörü girişindeki gerilimin anlık pik yapıp yükselmesine neden olacaktır. Jeneratörün kendi otomatik olarak karşılayabilmesi varken kompanzasyonun çalıştırılması bu riskide görmezden gelsek bile zaten son derece mantıksız bir uygulama olduğu aşikardır. Herhangi bir tasarruf söz konusu değildir bu konuda çalışan arkadaşların deneyimleri yaptığı deneylerin sonuçlarıda bunu vermektedir.
Harmonik olayı ayrıca incelenip değerlendirilmesi gereken bir husustur.
Genel olarak jeneratör çalışmada kompanzasyon yapılmasının doğru olmadığını savunanlardanım.
 
jenaratör cosfi 0,8 ve üzeri çalıştırılmak isteniyor ise kondansatör ile alıcının beraber girip cıkması sağlanmalıdır. örneğin motor kontaktörüne kondansatörün bağlanması.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,697
Mesajlar
929,067
Kullanıcılar
452,401
Son üye
begum_ovuc

Yeni konular

Geri
Üst