2kW Full Bridge SMPS Dizaynı

wolf351

Üye
Katılım
31 Eki 2009
Mesajlar
249
Puanları
1
Arkadaşlar bi arkadaşım için yapmış olduğum 2kW simetrik +- 70V veren SMPS dizaynını hepimiz beraber öğrenelim diye buraya koyuyorum. Devre çalıntı falan değildir =) Devredeki hemen hemen herşeyin hesabı vardır. Devrede eksik yada hatalı olan yerler varsa söyleyin beraber geliştirelim. Devrede kısa devre, alçak ve yüksek gerilime karşı koruma vardır. Şöle ki şebeke 180VAC ile 242VAC arasındaki iken SMPS çıkış vermektedir. Bu değerler dışında SMPS çıkışı otomatik olarak kapanmaktadır. Rsense dirençlerinin yerine toroid akım trafosu kullanılabilir fakat kitaplar belli nüvelere göre hesap yaptığı için ve o nüvelerde türkiye de sanırım bulunmadığı için ben Rsense direnci kullandım. İsteyen olursa hesaplarıda verebilirim fakat defter şu an o kadar karışık ki inanın toparlaması vakit alıcak =) SMPS in dizaynında, switching power supply design pressman, power supply cookbook isimli kitaplar kullanılmıştır. Full bridge kullanmamın sebebi kitaplara göz gezdirdiğim zaman pratik limitlerden dolayı full bridge in daha uygun olduğunu gördüm. Devrede en az emin olduğum şey feedback kısmıdır. Feedback kısmı malesef sadece voltage divider vs yoluyla yapılmıyor. Feedback hesabını power supply cookbook kitabına göre yaptım. Artık hesap yanlışsa hakkınızı helal edin [;)] Trafo hesabı switching power supply design pressman kitabı kullanılmıştır. EMI dizaynında her iki kitapta kullanılmıştır. Çıkış LC filtresi pressman ın kitabına göre yapılmıştır. UC3825 seçme sebebim akım kontrollü dizaynı desteklemesi ve full bridge a uygun bi entegre olmasıdır. Akım kontrollü entegreler klasik voltaj kontrollü TL494 ve SG3525 lerden çok daha iyidir. UC3825 in etrafındaki ıvır zıvırlar için entegrenin application note dökümanı kullanılmıştır. Sorunuz varsa bildiğim kadarı ile cevaplayabilirim. Bazı arkadaşlar devreyi başkalarının çalıştıramaması için eksik parça koyuyorlarmış, başka bi forumda okudum. Bu devrede öle saçma sapan bişi söz konusu değildir. Ne hesapladıysam hepsi devrededir.

Not: Şu an ingilterede olduğum için devreyi deneme şansım olmadı. Onun için yapan arkadaşlar olursa niye çalışmadı diye dırdır etmesin [;)]

Ha birde bu kadar büyük güçte SMPS PFC siz olmaz tabikide fakat arkadaşım istemediği için PFC kullanmadım.
 

Ekli dosyalar

  • SCHEMATIC1 _ PAGE1.jpg
    SCHEMATIC1 _ PAGE1.jpg
    85.9 KB · Görüntüleme: 184
Arkadaşlar ara ara gözden geçiriyorum devreyi bazı şeyler ekliyorum, ekledikçe şemayı güncellemeye çalışacağım. Devrenin son güncel hali aşağıdaki gibidir.
 

Ekli dosyalar

  • SCHEMATIC1 _ PAGE1.jpg
    SCHEMATIC1 _ PAGE1.jpg
    86.4 KB · Görüntüleme: 103
Son düzenleme:
Devre okunmuyor çözünürlük düşüyor sanırım. Başarılar . Kolay gelsin
 
sorun var sanırım dosyayı foruma ekleyebilirsin.
 
sorun var sanırım dosyayı foruma ekleyebilirsin.

Allah allah, aynen başka bi yabancı arkadaş da öle söyledi. Fakat kesinlikle yanlış anlamayın virüs falan yollamaya çalışmıyorum.

Sitedeki doğrudan erişim linkini kullanarak yakından görebilirsiniz şemayı. Buraya koyduğum zaman direk resmi yapıştırıyor.
KZnVgz.jpg
 
Arkadaşlar güncel şema aşağıdaki gibidir. Rölenin yerini değiştirdim böylece entegreleri kapatma işlemi daha hızlı ve kesin bi şekilde yapılacak. Ayrıca LM350 nin çıkış voltajını 16.49V a çıkarttım ki UC3825 kapandığı zaman tekrar açılsın. Hysteresisden dolayı 16V istiyo fakat eskisinde 12V olduğundan UC3825 açılmayacaktı. Şimdi 16.49V olduğu için kapandığı zaman tekrar açılabilir. Ayrıca trafo hesabını daha kesin olanları ile değiştirdim. Resmi tam görmek için yeni sekmede açın.

x3lNAp.jpg





Devreye heatsink üzerine koyulan NTC ye göre hızını değiştiren 2 adet fan eklendi. Bazı gerekli görülen değişiklikler de yapıldı.

xJzOzE.jpg


Arkadaşlar geri besleme ve çıkış kapasitörleri düzeltilmiştir.

wjNl8r.jpg


Arkadaşlar geri besleme artık çift taraflı oldu. Bazı düzenlemeler yapıldı.

Kn9rjl.jpg


wbZb2n.jpg


Kdlb2Q.jpg
 
Arkadaşlar geri besleme olayı gerçekten negatif voltajda çok zor bi iş. Halen düzeltme aşamasındayım. Geri beslemede TL431 in altındaki iki direç birbirine paralel olmaması lazım. Onu düzeltmeye çalışıyorum. Yani hem - hem + voltajı stabil hale getirmeye çalışıyorum. Daha başka şeylerde ekleyebilirim.
 
eW8lD2.jpg


x3WXz2.jpg


Arkadaşlar geri besleme kısmını yabancı forumlarda da konuşuyorum artık öğrenicem bi şekilde kafaya koydum =) + voltaj da tamam ama - çıkışta iş değişiyo =)
 
Arkadaşlar geri besleme hem + hem - den sağlayabilmenin yolu coupled inductor kullanmakmış. Onuda yabancı bi forumdan öğrendim. Kitaplarda bununla ilgili tek kelime bulamadım. Feedback konularında. Devreye ayrıca çıkışlar için aşırı voltaj koruması eklenmiştir. Şöle ki, potansiyometre yada trimpotla ayarladığınız bi çıkış eşik voltajı olucak. Atıyorum 72V a ayarlayın her bir çıkışı. Eğer çıkış voltajlarından herhangi biri 72V u geçtiğinde, diyotların önünde yaklaşık 1.2V oluşacak ve UC3825 entegresinin PWM çıkışını kapatacak. Böylelikle SMPS çıkışında hiçbir zaman 72V dan yukarısı görülemeyecek. Bunu neden ekledim; SMPS de herhangi bi arıza olduğu zaman girişteki yüksek gerilimin yüke zarar vermemesi için çıkışı kapatmış olduk. Böylelikle çıkıştaki yük korunmuş oldu. Aşağıda şemanın yeni halini görebilirsiniz.

Krpr11.jpg

e7dzDa.jpg

KPN9D7.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
129,804
Mesajlar
930,248
Kullanıcılar
452,605
Son üye
mehmet-azaplar

Yeni konular

Geri
Üst