2x1000 kvalık trafoya regülatör bağlama

evet beraber yaşlandırma olsun diye projeyi değiştirip paralel çalışacak şekilde değiştirmişler.

cevabı vermişsin biri erkenden gitmiş gider 1000kva trafo cıkışındaki şalter neden 3*2500AMPER projede ayrıca regülatör cıkışından neden kompanze beslenmiş?aslına bakarsan regülatörler trafo cıkışında degilde yük tarafına konması gerekirdi (madem paralel var)
birde 1000kva regülatör üzerinden 1000000*0.8/3/220 =1212amper alabilirsiniz bunada dikkat edin...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Transformatörlerin %Uk değerleri aynı mı? aynı değilse yüklenme oranları değişir önemli bir husus.
scorpion eyes çok teşekkür ediyorum yardımlarınız için

trafoların üzerindeki etiketlere baktım, %Uk değeriyle ilgili bir bilgi yoktu (forumda araştırdım trafo etiketi üzerinde bu değer mevcutmuş) nasıl öğrenebilirim? trafolar abb marka ve aynı trafolar tahminim %Uk değerleri aynıdır.

Ekrem kolu bey size de çok teşekkür dediğiniz regülatörlerin yük çıkışına bağlanması daha mantıklı olurdu ama benden önce yapılmış bir çalışma ve 1 senedir mevcut olan bir sorun. ben yeni geldim. şu ana kadar burayı inceleyen firmalar 2 tane çözüm öneriyor
1- ya dediğiniz gibi regülatörlerin yerini değiştirmek
2- ya da regülatörlerin yerini değiştirmeden kuplaj sistemini eski orijinal haline getirip plc sistemini kurmak (şimdiki senkronize olarak çalışıyor)
en sağlıklı çözüm sizce hangisi?
"1000kva regülatör üzerinden 1000000*0.8/3/220 =1212amper alabilirsiniz bunada dikkat edin " demişsiniz trafo çıkışındaki 2500 a ile ilgili sıkıntı mı ortaya çıkarabilir?
 

1000kVA trafo tam yük akımı 1450A'dir. Bunun için uygun şalter amperajı 1600A'dir. Sn Ekrem.kolu bu hususa deyinmiş. Regülatör çıkış katında korumalar mevcuttur ancak bu korumayı tek noktada sağlamak doğru değil. Yangın pompası enerjisini trafo çıkışndan direk almalı projelendirme hatası olmuş.
Trafo etiketinde yüzdekısadevre oranı %Uk yazması gerekir görmemiş olabilirsiniz.
Örnekte %4,5

%Uk değerleri farklı ise trafoların yükü üzerine almasında da dengesizlik olur. %Uk değeri küçük olan trafo üzerine daha fazla yük alır buda özellikle regülatörü sıkıntıya sokar.
Projede verilen algoritmada hatalı. Çünkü Bir trafo tüm sistemi besleyecek güçte değil yük atma sistemide olmadığından projenin birebir uygulanması yanlış olacaktır. Kuplaj bu sistemde yalnız paralel çalışma durumu için kullanılabilir.
PLC ile iyi bir algortima oluşturulmalı örneğin trafolardan birinin arızasında kuplaj kapamadan önce MCC veya ADP pano yükünü jeneratör üzerine almalı gibi.
 
Kuplaj şalteri fazla düşünülmeden konmuş.Hiçbir şartta işlevi olma şansı yok.O nedenle,hiçbir zaman kullanımı düşünülmemelidir .
 
ben etikete baktım %Uk değeriyle ilgili birşey belirtmemiş ama dediğim gibi aynıdır büyük ihtimalle. tekrar teşekkür ediyorum yardımlarınız için, bu konuda verdiğiniz bilgileri dikkate alarak sorunu halletmeye çalışacağım.
 
Projenizle ilgili aldığım notları tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum;
* İki trafo paralel çalışma halindeyken yük akımları eşitse yada birbirine yakın değerdeyse sorun yok. Arada belirgin fark var ise %Uk değerleri farklıdır bunu bu şekilde de kontrol edebilirsiniz.
* Bir trafo gücü tüm yükü beslemeye yeterli olmadığından projenizdeki kuplaj algoritması hatalı toplam talep gücünüz 1720kVA gibi!
* Kompanzasyon sisteminde röleniz eski tek fazdan akım bilgisi alan eski sistem görünüyor, kademe sayısı yetersiz.Uygulama projedeki gibiyse kompanzasyonda mutlaka problem yaşarsınız.
* Kompanzasyon için 3 adet akım trafosu olmalı class:0,5 olmalı, ölçü için akım trafosu class:1 olmalı. Akım trafosu değerleri yüksek 1000kVa trafo tam yük akımı 1450A bu durumda 1500/5A akım trafosu uygun olacaktır. Bu bilgi bağımsız çalışma durumu için geçerlidir(Projedeki kuplaj algortiması uygun olmadığı için). Dolayısıyla motorlu şalter amperajlarıda yüksek.
* Yangın pompa regülatör çıkışından değil direk trafo çıkışından enerjilendirilmeli hatta Şebeke-jeneratör otomatik transfer şalteri üzerinden beslenmeli.Dizel yedek pompa varsa buna gerek yok.
* Projedeki kuplaj algoritması trafoların birindeki arıza durumunda jeneratöründe devrede olacağı bir şekilde dizayn edilebilir. Tek trafo tüm yükü besleyemediğinden jeneratör grubu MCC ve/veya ADP'yi besleyecek şekilde bir algortima oluşturulabilir. Aksi taktirde kuplajın sistemde paralel çalışma durumu haricinde hiç bir espirisi olmayacaktır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar regülatör arızası ile ilgili servis raporunda ne yazdı bilgi verirseniz memnun olurum.
 
bu çok iyi oldu scorpion eyes
malesef servis raporu yok sadece tutanak şeklinde tahmini olarak yanma sebebi belirtilmiş, başka da birşey yok. teşekkür ediyorum size ve fikir belirtip yardımcı olan diğer arkadaşlara. iyi günler diliyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…