3 adet potansıyometre 2 adet surucu senkron calısma

cedric1990

Üye
merhaba arkadaslar;
3 adet potans ıle 2 surucuyu kontrol etmek ıstıyorum.acıklamak gerekırse a ve b suruculerımız var ve bu ıkı surucuye aıt kendı potansıyometrelerı var (.a ve b potansıyometresı ) ben c potansıyometresı ıle a ve b suruculerını ortak kontrol etmek ıstıyorum.bu sekılde 3 potansın baglantısı nasıl olmalı ve degerlerı?

"c" potansıyemetresini ana pot. olarak kabul edin ve birinci sürücüye baglayın. Bu sürücünün 0-10 cıkısına 2. pot baglayın.+ ve - ucları pot.un kenar uclarına, potun orta ve - deki ucu (müşterek olarak) 2. sürücünün - ve pot. analog girişine baglayın.Bu 2. pot. ara farkları almakda kullanılır. gerilim/devir farklarını almak için, 2. sürücünün frekansını 1. den biraz fazla ayarlayın. Mesela, 1.sürücü 50 hz. ise,2.sürücü 55 olabilir.3.pota gerek kalmaz.

İlla 3 pot baglıyacagım dersenız, başka yollarda var.1.sürücünün +10 volt gerilimi c pot.una baglayın.Bunun orta ucundan a ve b potlarına gidin. - ucdan da bu potlara girin.a ve b pot.larının orta ucları ile, - ucu her iki sürücünün pot girişine girin.birinci sürücüden alacagınız, "-" ucu her 3 pot ve diğer sürücüyede gireceksiniz, unutmayın.
Ayrıca çizmeyede çalısdım, eklidir. Aceleye geldi, acıklama gerek olursa, yıne görüşelim.
Kolay gelsin.

Ekli dosyalar

• Deneme.pdf
    34.7 KB · Görüntüleme: 162
zeybek ustam cok tesekkur ederım ellerınıze saglık.son bı sorum olucak hassas calısma ıcın potansıyometrenın degerlerını ne secmem gereklı 10 k lık potanslar ısımı gorurmu ?

2.2 kohm ile 10 kohm arası degerde pot. işinizi görecektir. Kolay gelsın.

"c" potansıyemetresini ana pot. olarak kabul edin ve birinci sürücüye baglayın. Bu sürücünün 0-10 cıkısına 2. pot baglayın.+ ve - ucları pot.un kenar uclarına, potun orta ve - deki ucu (müşterek olarak) 2. sürücünün - ve pot. analog girişine baglayın.Bu 2. pot. ara farkları almakda kullanılır. gerilim/devir farklarını almak için, 2. sürücünün frekansını 1. den biraz fazla ayarlayın. Mesela, 1.sürücü 50 hz. ise,2.sürücü 55 olabilir.3.pota gerek kalmaz.

İlla 3 pot baglıyacagım dersenız, başka yollarda var.1.sürücünün +10 volt gerilimi c pot.una baglayın.Bunun orta ucundan a ve b potlarına gidin. - ucdan da bu potlara girin.a ve b pot.larının orta ucları ile, - ucu her iki sürücünün pot girişine girin.birinci sürücüden alacagınız, "-" ucu her 3 pot ve diğer sürücüyede gireceksiniz, unutmayın.
Ayrıca çizmeyede çalısdım, eklidir. Aceleye geldi, acıklama gerek olursa, yıne görüşelim.
Kolay gelsin.
Hocam 1. yöntemde Sürücüleri ayrı ayrı hız kontrolü yapabiliyoruz mu? C potu döndürünce 1 ve 2. sürücü aynı anda hızlanıp yavaşlamış olmayacak mı? Sadece 1.sürücünün hıznı nasıl değiştireceğiz. anahtar koyup yapabiliz sanırım.

A Pot sadece 1. sürücünün hızını ayarlayacak.
B Pot sadece 2. sürücünün hızını ayarlayacak.
C Pot her iki sürücüyü aynı anda hızlandırıp yavaşlatacak.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri