3. El Yapımı CNC Makinem (Fotoğraflı ve Videolu)

kazım abinin uslubuna alışmayanlar bu tepkiyi vermesi çok doğal

rahat olun kimsenin kimseyi küçümsediği falan yok.
 
Merhabalar. Umuyorum ki sizi sıkmayacak bir kaç soru sorabilirim ev yapmı CNC'niz hakkında.

1-Öncelikle Makine Mühendisliğinde okuyorum ve CNC'leri önceden beri bilip pek hayranlıkla takip eden biriydim videoları itibariyle. Ki makine yazmamın sebeplerinden biri de CNC ile enstruman yapımını öğrenebilmek adına idi. Yaptığınız CNC ahşap blokları işleyebilecek durumda mı katı gövdeli bir elektrogitar elde edebilmek için?

2-Yaptığınız CNC'nin maliyeti ortalama ne kadar ve yapılabilirlik anlamında hiç bilgisi olmayan birini ne kadar zorlar?

3-Katı modelleme ve CNC'ye aktarımı için hangi programlama bilgisine sahip olmak gerekiyor? Solidworks gibi programlar bu uygulama için yeterli midir?

Şimdiden ilginiz için teşekkür ederek, iyi günler diliyorum.
 
merhabalar

1-makinenin durumuna göre ahşap-aluminyum-demir gibi malzemeleri işleyebilirsiniz. makineniz ne kadar sağlam olursa kullandığınız kesici motor ne kadar iyi olursa işleyebileceğiniz materyal sertliğine göre değişir. mesela benim gibi ahşap bir cnc ile ahşap kesip biçebilirsiniz. ama metal ya da mermer işlemek biraz zor olur çünkü makinenin kasası ve kullandığım motorlar çok çok güçlü değil. zaten mdf den yapılan bir cnc ne kadar düzgün olsa da kesinlikle esner..

2-kullandığınız malzemeye göre maliyet değişir. motorlar, sürücüler, cnc kasası, iş mili motoru.. ne kadar kaliteli isterseniz o kadar harcama yapmanız lazım. hiç bilgisi olmayan biri cnc yapamaz. eksenlerin hareketlerini bilmeniz lazım. youtube da birçok video var. mutlaka videoları izleyin yapım aşamaları bilhassa. ev yapımı cncler.. videoları izledikce öğrendikce nasıl çalıştığını anlayacaksınız..

3-solidworks de bir modeli cnc ye geçirmek için ara programlar var. şöyle söyliyim. benim kullandığım mach3 programı bu program cnc için hazırlanmış g-code ları cnc deki motorlara iletir sürücü vasıtasıyla. önce bir model tasarlarsınız solid de sonra bu modeli farklı biçimlerde kaydedip yardımcı programla bunu g-code a çevirirsiniz. mach3 g-code ile çalışan bir programdır.

direk 3 boyut modeli cnc ye aktaran bir program bilmiyorum.
zira kesici uç çapı, kesme hızı ve talaş kaldırma kalınlığı belirlemeniz lazım.
 
abilerim arkadaşlarım..

çinden getirttiğim 15 derece 0.1mm olan engraving uçları iyi iş çıkarmıyor. sebebi bence tek ağız olması. temiz iş çıkarmıyor.
0.3m 2 ağızlı end mill sanırım çok daha temiz yapar.

çin malı uçları denedim. 300hz hız ve yaklaşık 60-70mm feed rate.
çapak bırakıyor.
 

Ekli dosyalar

  • 296292_257696151038260_1456371947_n.jpg
    25.9 KB · Görüntüleme: 27
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…