Sayın muzzy67
3 fazlı motor 2 faza kalması durumu "simetrisiz bileşenler" diye bir yöntemle incelenir. Simetrili sistem dediğimiz üç fazlı, faz gerilimleri ve empedansları eşit, fazlar arasındaki
Elektrik açı 120 derece olan sistemlerdir. Motor iki faza kaldığında denge koşulları bozulur ve klasik denklemlerle analizini yapamayız.
Burada matematiksel ayrıntılara girmeyeceğim ama ben simetrisiz motoru şu şekilde anlatırım. Aynı mil üzerinde birbirine zıt hareket etmeye çalışan iki motor düşünün. Bunlardan biri bizim "normal" motorumuzdur. Yukarıdaki hesaplamanızda verdiğiniz motoru örnek alalım .Yani giriş aktif gücü 5000 W olan, 8.45 amper çeken bir "esas" motorumuz var ve bu motorla aynı mili paylaşan ama ters yönde dönmeye çalışan bir de
hayali "ters motorumuz" var. Bu motor da şebekeden akım çekiyor. Ama ters motorumuz ters yönde bir moment üretip, bileşke momentin azalmasına, darbeli olmasına vb. yol açıyor. Başka bir deyişle "esas"motorumuzu frenlemeye çalışıyor veya yine başka bir deyişle esas motorumuzun miline bir yük gibi etki ediyor. Malumunuz motorda yük arttıkça şebekeden çekilecek akım da atacaktır. Şebekeden çekilecek akımın ne kadar büyük olacağı veya momentin ne kadar azalacağı simetrisizliğin ne kadar büyük olduğuna bağlıdır .
İkinci sorunuzu ben de anlamadım. Yüksek gerilimde niye aşırı akım çeksin ki..Buna bir bakmam lazım. Hesaplamalarınız bence doğru
Ama hemen bir not düşeyim.Yukarıda yazdığınız formülde yanlış anlamaya yol açabilecek bir nokta var :
P= 1.732xUxIxcosq yazmışsınız. Motor plakalarında verilen güç değeri motorun çıkış gücüdür. Yani motor plakasında 5 kW yazıyorsa motorun çıkış aktif gücü 5 kWdır. Giriş aktif gücünü bulmak için bu değeri verime bölmek gerekir.( Buradaki 5 kW değeri giriş gücüyse formülünüz doğru tabii.)