3 fazlı sistemlerde kablo akımı hakkında


İşletme topraklamasının ne işe yaradığı konusunda şüphe yok snali4592518 kısadevre durumlarında arıza akımını arttırarak koruma devresinin açtırmasını sağlamaktır. Topraklamanın tamanında temel prensip arıza akımını arttırmaktır(Yıldırımdan korunma hariç ).
Benim bahsettiğim olay farklı konuyu başka noktalara çekmemek lazım.
Arıza durumu olmayan dengesiz yüklenmedeki durumdan bahsediyorum sürekli.
Yazdıklarımı dikkatli okursanız anlayacaksınız.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn Bigpasha;
Okuduklarımı net anlıyorsam ben sizden yanayım. Az önce Emir'le telefonda da konuştum ama adam anlamıyor yaw. Ben ona yüzyüzeyken çizip anlatacam merak etmeyin
 
Sn Bigpasha;
Okuduklarımı net anlıyorsam ben sizden yanayım. Az önce Emir'le telefonda da konuştum ama adam anlamıyor yaw. Ben ona yüzyüzeyken çizip anlatacam merak etmeyin

Bakın bu konuyu daha önce kontrolkaleminde tartıştık (Nötrdeki akım mı gerilim mi). EMO topraklama eğitiminde eğitmenede sordum cevap alamadık konuyu geçiştirdi,hemen örtbas etti. Çoğu insan beni ukalalıkla suçluyor belki ama amacım konuyu seviyeli ve teknik detaylarını ortaya dökerek tartışmak. Kimse alınmasın ama bu konuya kontrolkalemi üyeleri alaycı yaklaşımları dışında hiç bir yaklaşımda bulunmadı ! herkes tartışmaktan uzak durdu ! Mesleki açıdan çok sağlam bilgi ve tecrübe birikimine sahip meslektaşlarım bile yorum yapmaktan kaçtı ! daha ne diyeyim...

Hal böyleyken deney yapında hepimiz görelim diyorum...
 
Çizdiğim şey bence yardımcı olacak tartışmaya. Bu tür çizimlerle pek uğraşmadığım için biraz kargacık burgacık olmuş olabilir. Kusura bakmayın.
 
bu akşam çıkıyorum yarın görüşmek üzere işler yoğun malum
 
Zaten sen bir fazdaki 10A le diğer fazdaki 13A i toplayıp 23A bulduysan ben daha bişey demiyorum.
 

İnce detayların anlaşılmasında mühendisliğin ön şart olduğunu kabul ediyorum. Pek çokları elektrikçiyim diye çıkıp daha kirşof kanunlarını bilmiyor. O nedenle kaygılarınızı anlıyor ve hak veriyorum.

Ancak burada arkadaşın sorduğu soruya da cevap vermek gerekir diye düşünmekteyim. En kolay ve anlaşılır yoldan.

Burada doğrusunu öğrenmezlerse bilmeyen başka birisinden yanlış olanı öğrenecekler. İşin kötü tarafı da o yanlış bilgi de başkasına yanlış öğretilecek. Benim en büyük kaygım bu... Haksız mıyım?

Yoksa ki öküzlerime bakıpta ben elektrikçi oldum diye birileri ortaya çıkan çıkmaz herhalde
 

Bigpasha kardeşim;

Yorum yapmıyorum. Eminim bir yorumun vardır.
 
+10 pop kampanyası halen devam etmekte olup şuan itibariyle maalesef talep bulunmamaktadır ! Deney oldukça basittir.
 
aşağıda verdiğim çizimdeki akımları ölçerek, değerlerini yazan ve sonrasında Ix akımını sıfır olarak bulan(eğer nötrden akan dengesizlik akımı, işletme toprağından toprağa akıyorsa, Ix akımının sıfır olması gerekir. Çünkü kirchoffun akım kanuna göre" bir düğüm noktasındaki toplam akım sıfırdır) Dengesiz yüklü olan şebekede şekilde Ix akımı olarak gösterdiğim akımı sıfır olarak ölçen ve burda ölçümünü paylaşan arkadaşa benden tam tamına +100 pop.

Burda işletme toprak kablosunun tam nötr busüngine bağlanması durumunda ölçümü yapmakta zorlanabilirsiniz.

saygılar...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…