3 fazlı sistemlerde kablo akımı hakkında


Mesajım geçerliliğini korumaktadır geçmişte yapmış olduğum açıklamaları ısıtıp masaya koymayın şuan yazmış olduğum mesajıma,sorularıma detaylı teknik cevap istiyorum mümkünse afaki laflar ve şekiller yerine dökümandan alıntı.
Amacınız fikirbirliğine varıp doğruyu bulmakmı yoksa geçmişi kurcalayıp kısırdöngüye girmekmi !
 
Sn. Bigpasha
Benim yazdıklarımı okumadınız mı veya yeterli bulmadınız mı? Eğer bu tartışma iki kişi arasında birşeyleri kabul ettirme yarışına dönüştüyse diğer kişiler boşuna kafa yormasın. Yeterli açıklamayı yaptığımı düşünüyorum. Gerisi "prize voltmetreyi sokup 220V okuyun ve resmini çekip buraya koyun" cümlesiyle aynı şeyleri düşündürüyor bana. Ortada olan şeyleri ispatlamaya ne gerek var.
Saygılarımla.
 
burdan yöneticilere sesleniyorum ali4592518 nickli üye sadece olayı kızıştırıyor. fikir olarak bir şey ileri süremediği için saçmalayıp duruyor. art niyetli davranıyor
 

Bu mesaj sence kızıştırmaya yönelik mi, yoksa olayı çözmeye yönelikmi canım kardeşim...
 

Sayın ali; R ve S fazlarına bağladığınız yüklerin akımı 15 amper olsun. T fazında da yük olmasın. Nötürden geçeçek olan akım 15*kök3 yani yaklaşık 26 Amperdir. yukarıda çizdiğim şekle göre Id akımı 26 amperdir. It akımı sıfırdan bir miktar büyüktür. Yalıtımın çok iyi olursa sıfır olur. Ix akımı ise Id+Ix akımının toplamıdır. Yani 26 amperden büyük bir akımdır. İkimiz aynı şeyi söylemiyoruz. sizde aynı şeyi söylemiyorsunuz. 26 amperlik akımın hala işletme toprağından toprağa akacağını söylüyorsunuz ve yanılıyorsunuz.

Yanıldığınızı anlamanız için söylediğim Ix akımını ölçmeniz yeterli olacaktır. Sizin söyleminize göre Ix akımının sıfır olması gerekiyor. Neden çünkü nötrdeki 26 amperlik akım toprağa akıyor. YANILIYORSUNUZ ve YANILTIYORSUNUZ. nötrdeki 26 amperlik akımın işletme toprağından geçen akımla alakası yoktur.

Nötr iletkenini toprağa bağlarsan bir şey olmaz diyorsun(yanlış biliyorsun). Nötr iletkenini toprağa bağlarsan kaçak akım rölesinin çalıştığını göreceksin. Bir şey olmuyorsa kaçak akım nasıl çalışıyor.?

ingilizceniz varsa şu yazıyı okumanızı salık veririm.

http://www.bomara.com/powervar/wp-neutral-ground-voltage.htm
 




alinin herzamanki hali konuyu okumadan atlıyor
 


Benim dediğime göre Ix=0 'mı oluyormuş yazdıklarımdan bunu mu çıkardınız! hitabınızda ler-lar gibi çoğul kelimeler kullanıyorsunuzda.
Netice olarak nötr'den geçen akımı siz şimdi izolasyon muhabbetine bağlıyorsunuz öyle mi ?
 

Bakın dediğiniz 15A(0 derece) ve 15A(120 derece) lik 2 akımı toplarsanız Id=15A(60 derece) yani -15A(-120 derece) olur. Lütfen ezbere konuşmayalım. Bu 15A(60 derece) de It akımı olarak toprağa akar. Diğerinizin dediğine göre de topraktan geri akan 15A(-120 derece) lik bir akımdır. Yani hazır toprağa bağlı bir kablonun üzerinden geçen akımın tamamını toprağa boşaltmasından daha doğal ne alabilir? It akan kablonun üzerinde direnç koymasanızda normal çalışma koşullarında kısa devre olmadıkça bi sıkıntı çıkmaz. Kablo zaten toprağa baklı, tabi ki üzerinden akan bütün akım toprağa gidecek. Trafonun nötr boynuzuna neden gitsin akım? Bu arada trafonun yanına kadar getirilmiş nötr kablosunu trafonun nört boynuzuna değilde toprağa bağlarsanız zaten kaçak akım rölelerini arkada bırakmış olduğunuzdan hiçbir sıkıntı çıkmaz.
 

işletme toprağından akan akımın sebebi 4'tür.

1-Faz-toprak kısa devresi sonucu işletme toprağından akım akar. Forumda işletme toprağı için kullanılacak kablo kesitinin nasıl olacağıyla ilgili bir dosyayı paylaşmıştım. Yeniden paylaşabilirim.

2-Kabloların bir izolasyon direnci vardır. Bu izolasyon direncine bağlı olarak faz iletkenleri devresini işletme topraklaması üzerinden tamamlar ve işletme toprağından bir akım akar.

3-Faz ile toprak arasına cihaz bağlanırsa cihaz devresini işletme toprağı üzerinden tamamlar. Faz ile toprak arasına lambayı bağladığınızda ne kadar parlak yanıyorsa; hem bağlantı yaptığınız noktada topraklama iyidir hemde işletme topraklaması iyidir diyebiliriz.

4- Yüke yakın noktada nötr hattının kendi yaptığınız koruma topraklamasıyla birleştirilmesi durumunda işletme toprağından bir akım akar.

Sonuç olarak işletme toprağından akan akım, nötrden geçen dengesizlik akımı değildir. Nötrde görülen gerilim yıkarıda 4 maddede saydığım nedenle işletme toprağından geçen akım sonucu; topraklama direnci üzerindeki gerilim(hesaplaması çok zor)+ nötr hattından geçen dengesizlik akımının nötr iletkeninde oluşturduğu gerilim'dir.

Daha önceki yazmış olduğunuz mesajda nötür gerilimini Vn=In(Rt+Ri) diye yazdığınızdan dolayı Ix'i sıfır olak düşünmüş oluyorsunuz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…