3. HARMONİK PROBLEMİ

tufan20

Üye
Katılım
27 Eyl 2011
Mesajlar
80
Puanları
1
Yaş
33
SORUM ŞUDUR;
Son zamanlarda motor koruma rölelerinde (N girişli olanlarda) kendiliğinden röle açması 3 faz olduğu halde gibi bi sorun başgöstermeye başladı.
3 faz ölçümlerimde fazlar arası hemen hemen aynı olmakla birlikte 385V civarı ölçümler aldım.Fakat fazlardan birinde nötr ile max 210 V ölçüm alabilmekteyim.Nötr iletkeni diğer iki faz ile 230 V ölçülebilmekte iken bu fazda bazen 205 V a kadar düşüş oldğunda faz koruma devreyi açmaktadır.
Ufak bi araştırma yaptım ve buna 3. harmoniğin yada 5 -7. harmoniğin sebep olabileceği gibi bi bilgiye ulaştım.
Bu konuda bilgisi olan yardımcı olabilecek varsa tavsiyelerinden yararlanmak isterim.Sistemde kompanzasyon olmakla birlikte harmonikleri okumaya yarayan bi elektronik göstergesi var ve hergün kayıt altına alınmaktadır.Bu değerleri paylaşabilirim ve ne olması gerektiği konusunda tavsiyesi olan varsa duymak isterim.
 
Yok mu bilgisi olan


Lütfen forum kurallarını okuyunuz

3.4 ) Sırf büyük harf ile yorum yazmak yasaktır. Sırf büyük harf ile konu başlığı açmak yasaktır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
muhtemelen 3 faz sisteminiz dengesiz yüklenmiş,nötüründe kullanıldığı sistemlerde en çok yüklenen fazda gerilim düşüşü olabilmektedir.
3 fazınızı nötr ile kullanırken daha dengeli yük dağılımı yapmalısınız.
 
Arkadaşım sadece dengesiz yükler voltaj çökmesine sebep olur demek yanlış olur. Şebekenizde harmonik oluşturacak büyük güçlü motorlar varsa fazlar arasında çökmeler olacaktır(ve/veya nötr faz arasında). İlgili hattı tespit edip gerekirse sürücü kullanarak motorun geri besleme yapmasının önüne geçebilirisiniz. Ana bir merkeze ilave olarak problemli bölgede lokal kompanzasyon yapmanız bir nebze sorunu hafifletecektir. Bknz Motor için kapasitör değerleri, voltajları, vs vs

Kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,958
Mesajlar
922,092
Kullanıcılar
451,153
Son üye
akifsoysal9

Yeni konular

Geri
Üst