Sensör (Transdüser) Nedir?
Sensör ve transdüseri tanımlamadan önce kısa bir açıklama yapmak doğru olur. İnsanlar etrafındaki değişiklikleri duyu organları aracılığı ile algılarlar ve buna göre de hareket ederler. Örnek vermek gerekirse üşüdüğümüzde ısıtıcıyı açarız veya ortam karanlık olduğunda ışığı açarız. .
İşte tüm bu Fiziksel ortam değişikliklerini (ısı, ışık, basınç, ses, vb.) algılayan cihazlara sensör algıladığı bilgiyi elektrik enerjisine dönüştüren cihazlara ise transdüser diyoruz.
Sensörlerden alınan veriler elektrik sinyaline dönüştürüldükten sonra elektronik devreler tarafından yorumlanarak mekanik aletlere kumanda edilebilirler. Bu sayede hem günlük hayatımızı hem de endüstriyel üretim süreçlerini çok daha kolaylaştırmış oluruz.
Aslında, sensör ve transdüserleri kesin çizgilerle birbirinden ayırmak biraz zordur.
Bunu da şöyle açıklayabiliriz; mikrofon sesini algılayan bir sensördür. Öte yandan, ses dalgalarını, içindeki bobin aracılığıyla elektrik akımına dönüştürdüğü için bir transdüserdir.
Bu yüzden bu iki kelimeyi eş anlamlı kabul edebiliriz. Dolayısıyla sensörün bir diğer anlamı da transdüserdir diyebiliriz.
Ortamda oluşan fiziksel bir değişiklikten dolayı mekanik bir cihazı veya elektronik bir devreyi çalıştırmamız istendiğinde sensörleri kullanırız. Ama tespit edeceğimiz değişikliğe uygun sensör kullanmalıyız. Örnek vermek gerekirse ortamdaki sıcaklık değişimini algılamak için ısı sensörlerini, ışık değişimini algılamak için optik sensörlerini, ses değişimini algılamak için ses sensörlerini kullanmalıyız.
Sensör çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
* Isı Transdüser ve Sensörleri
* Manyetik Transdüser ve Sensörler
* Basınç (gerilme) Transdüserleri
* Optik Transdüser ve Sensörler
* Ses Transdüser ve sensörleri
Sensör çeşitlerinden bahsettikten sonra hatırlatmamız gereken bir konu da sensörlerin aktif ve pasif sensörler olarak sınıflandırılmasıdır. Pasif sensörler çalışırken dışardan enerjiye ihtiyaç duyan elemanlardır. Aktif sensörler ise çalışmak için dışardan bir enerjiye ihtiyaç duymayan elemanlardır
Manyetik sensörler
Bir tel bobin haline getirilip sonra da içinden akım geçirilirse, bu bobinin içinde ve çevresinde bir manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan gözle görülmez. Ancak bu bobinin içerisindeki nüvenin hareketi ve bobinin çevresinden yaklaştırılan metaller bobinin indüktansını değiştirir. İşte bu prensipten hareketle manyetik sensörler geliştirilmiştir.
Manyetik sensörlerin kullanım alanları;
Manyetik sensör ve transdüserlerin bir çok kullanım alanı vardır. Bunlar günlük hayatımızda daha çok güvenlik gerektiren yerlerde metallerin (silah, bıçak gibi) aranmasında, hazine arama dedektörlerinde kullanılır. Sanayide ise kumanda ve kontrol sistemlerinde, tıp elektroniğinde, fabrikalarda, otomatik kumanda kontrol uygulamalarında, yer değişimlerinin hassas olarak ölçülmesinde kullanılır.
umarım sorunun cevabını bulmuşsundur.