bunlara baktım ama genelde yabancı kaynaklarda fırçasız dc motorlar öneriliyor. hatta şöyle ki :
fırçalı dc motorlar: enerji kaybı fazla, bakım gerekiyor ve uzun omurlu değiller.
step motorlar : çok iyi hassasiyet veriyorlar, ama güneş ve sıcaklık fazla etkiliyormuş. konu hakkında bir makale de vardı hatta. üreticilerden de bir iki yazı okudum.servo da mantıklı .
zaten şöyle bir durum var ki ben hesapta garip birşeyler seziyorum.
çanak baya geniş olacak 3 metre. bunun eğimli duruşundan kaynaklı olarak olarak ağırlık merkezi orta noktadan 2 m uzakta olsun diyelim. 350 kgx10 =3500N eder.
moment = 3500x2m = 7000Nm eder. yani benim çanağın merkez noktada gövdeye bağlı olduğu yerde 7000Nm lik bir moment var . bunu karşılayacak olan da motorun miline aktarılacak olan dönme momenti olan motor torku olacak. (tork -moment karşılaştırılması olayına girmeyelim burda
)
benim bu çanak hızlı dönmek zorunda değil .hatta ve hatta 10 saatte toplam 180 derece dönecek.motor günde 10 kez çalışıp her seferinde 5dk da 18 derece donse yeter.
bu da toplam olarak 180 dereceyi 50 dakikada ve tam bir devri de 100 dakikada tamamlayacağı anlamına gelir. burdan da devir 1/100 dev/dk. olur. şimdi torkum belli ve devrim belli ben burdan gereken gücü bulucam.
P=Txw
w=2xpixf
f= 1/100
burdan w=0,0628 dev/dk
burdan da P=0.01x7000= 439 W yapıyor. gerçekten 450 W lık güç ile bunu kontrol edebilir miyim? yani 24V luk, 18 A çeken bir motoru alıp da redüktör ile devrini düşürürsem bu 350kg mı döndürebilir mi ? neden bilmiyorum ama bana az geldi bu güç. sürtünme şu bu derken elbet 500W tı bulur ama bu hesap doğru mu diye de teyit ettirmek istedim. siz ne düşünüyorsunuz ?
T=F.d(T=tork-Nm, F=kuvvet-N, d=mesafe-m)
P=Txw(P=güç-W, T=tork-Nm,w= açısal hız-rad/sn)
w=2xpixf(w= açısal hız-rad/sn, pi=3.14, f=frekans veya burda devir hızı-1/sn,)
ben w'yu ve f'yi sn biriminde değil de dk biriminde hesapladım. rad/dk ve 1/dk şeklinde aldım.
@by lent
@korkmaz_design