3D (3 Boyutlu) Yazıcı

Allah hayırlı eylesin tecrubelerinizden istifade etmek isyeriz markanızın yayılması anlamında elimizden gelen neyse yapmaya çalışalım. Belki bizim bir faydamız olmayanilir tecrübe anlamında ama forumda projenizi dahada geliştirmek için yardımcı olacak arkadaşlarımız çok. Bu arada forumda 3d printer konusu çok yok ana dizinde cnc torna olduğu için 3d hakkındaki yazılar konu sahibide uygun görürse burada toplansa dahamı faydalı olur acaba yoksa ayrı konularmı daha faydalı sizce
 
Bu arada forumda 3d printer konusu çok yok ana dizinde cnc torna olduğu için 3d hakkındaki yazılar konu sahibide uygun görürse burada toplansa dahamı faydalı olur acaba yoksa ayrı konularmı daha faydalı sizce

Düşündüğünüz için teşekkür ederim. Şöyle bir sorun var, umarım arkadaşları kırmadan açıklayabilirim. Sorular, bilgi, deneyim için paylaşılan mesajların arasında, "sohbet" ve ilgili olmayan mesajlar ağırlık kazanırsa, konu ile alınmak istenen yanıtlar, verilmek istenenler arada kayboluyor, sonradan konuyu okuyanlar için de sıkıcı hale gelebiliyor. Ben yaşadım, eski konulardan bazılarını okurken sıkıldım, atışmalı olanlar da ise rahatsız oldum.

3D yazıcılar için ortak, ayrı bir konu başlığı açılırsa sevinirim. Örneğin "Mengene"," Rulman ve Yataklama" gibi konularda ortak paylaşım amaçlı başlıklar açtım.

Bunları söylerken ben de "sohbet" mesajları yazıyorum, sayısını az tutmaya çalışıyorum.
 
Son düzenleme:
Pcb ısıtıcı tabla yapımı konusunda bilgisi olan var mı acaba ? Yol kalınlığı ne olmalı uzunluk nasıl ayarlanmalı ?
 
Genelde hazır satılan PCB ısıtıcılar kullanılıyor. MK2B'nin üstüne cam konuyor, cama yapışmayı sağlamak için ise çeşitli bantlar, saç spreyi gibi uygulamalar var. Sonradan çıkan MK3'ün alüminyum yüzeyi var, doğrudan üzerine baskı yapılabiliyormuş. Reprap'in sitesinde Peltier, nikel-krom rezistans teli, ısınan komponentler gibi, sanırım iyi bir sonuç alınamayan farklı denemeler var.

http://reprap.org/wiki/Heat_bed

Alüminyum tablamdaki eğrilik işimi bozdu, 4 mm kalınlıkta alu olması ve kesmeden kullanmamın nedeni ısıtıcılı hale getirmeyi denemek istememdi. İleride düz alu bir tabla ile denemek istiyorum.

Tutulan farklı ve daha pahalı bir model;
http://www.aliexpress.com/store/pro...el-300-250mm-12V-280W/115344_32591570550.html

Aşağıdaki videyoda ayrıntılı anlatım var dk. 5:30 civarında, W/cm2 olarak birim alan ve tabla için gerekli enerji hesabı yapılıyor.



Aşağıdaki bilgiler de işinize yarayabilir, biri sitemizden. Aslında ısıtıcı tabla, sitenin Elektrik ağırlıklı diğer konulardaki arkadaşların alanı, sanırım yardımcı olurlar.
 
Son düzenleme:
3D yazıcılarda kullanılan G kodu özetleyen, Reprap'in sitesinden bir sayfa. Aşağıdaki yazılımların bu kodlara desteğinin olup olmadığı da tablo halinde verilmiş. CNC de kullanılan G koda olan benzerliğini, deneyimli arkadaşlar yorumlayabilir.

FiveD, Teacup, Sprinter, Marlin, Repetier, Smoothie, RepRapFirmware, BFB/RapMan, Machinekit, MakerBot, grbl, Redeem.

http://reprap.org/wiki/Gcode
 
Örnekte 150x150 mm², 200x200 mm² ve 300 mm çapında ısıtıcı tablalar için gereken enerji hesaplanmış. PLA için 60 °C ve ABS 120 °C seviyelerinde sıcaklık gerekiyor, bunu sağlayabilmek içinse sırasıyla cm² ye 0.20 W ve 0.60 W enerji gerektiği kabulu yapılıyor. Diğer değerler ise tablalar için, watt olarak ve filament cinsine bağlı toplam enerji miktarı. 1 W/cm² için de hesap yapılmış.
 
"Yazıcı parçalarıyla 3d yazıcı yapmak mümkün mü?" adlı eski tarihli bir konu başlığı var, ilk 3D yazıcınızı yapıyorsanız önermiyorum.

Eski nokta vuruşlu yazıcılardan hurda görünce, Arduino ile parçalarını hobi amaçlı kullabilmek için almıştım. 3D yazıcı yapma fikri oluşunca önce motorlarını kullanmayı düşünsem de sayacağım nedenlerle vazgeçtim. İçinden çıkan step motorların NEMA 17 olma şansı az, büyük olasılıkla silindirik tipde çıkacaktır. Şanslıysanız katalog bilgilerine ulaşabilirsiniz, çoğu yazıcı firması için özel üretimdir. Motorun kendi büyük, torku düşük veya ağırlığı fazla olabilir. Bunun yanında Elektronik hobi projeleriniz için motor, optik ve mekanik anahtar, buton, kayış, entegre, farklı çaplarda krom mil vb. bir çok parça çıkacaktır. Görürseniz almakta fayda var, yine de öneriyorum. Lazer ve nokta vuruşlulardan daha farklı malzemeler de çıkabilir. 3D yazıcınızdaki elektronik alt yapı ve bu tür parçalarla robot dahil farklı projeler geliştirebilirsiniz.

Seyrettiğim bir yerli TV programında bir araya gelen dört arkadaş hobi amaçlı 3D yazıcı yaptılar. 3D yazıcıda step motorlarını kullanmak üzere, hurda nokta vuruşlu yazıcılar alınca ilgimi çekti. Yapılan 3D yazıcıda ise yanılmıyorsam sökülen motorlar yerine yeni NEMA 17 motorlar vardı. Arkadaşlar bunu açıklamayı atladılar (ben izlerken atlamadıysam).
 
Son düzenleme:

Kağıda çıktı alan yazıcılardan 3d yapmak azcık uçuk fikir
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…