forumda genelde herkes kendi cnc'sini yapmak, en kaliteli en rijit en hassas makinayı üretmek istiyor.. ama maliyet işin içine girince, önce hassasiyetten, sonra rijitlikten, sonra parallelikten vs derken, ortaya herzamanki gibi ortakarar bir cnc çıkıyor. Kamil Koçlu diye bir abimiz vardı. şuan kendisinden haber alamasakta, kendisi tek eksende 4 ray kullanarak bir tasarım yapmıştı.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/1000x800-yüksek-hızlı-cnc-router-tasarımı.105374/
burdan görebiliriz. nekadarla bu işi ortaya çıkardı bilmiyorum ama, bütün hassasiyetini kullanarak çok güzel bir makina çıkardığını söyleyebilirim.. bu sadece bir örnek. daha nicesi var. asenyurt, suat, gpeker, togitogi, yani şuan daha nicesi... bütün güzel tecrübelerini bizlerle paylaştılar ki, yeni yapacak arkadaşlar birşeylerler kapabildiyse ne ala..
alt destekli mil konusunda birkaç şey söylemek istiyorum. 2. cnc'im. ilki nrmal milliydi, şimdikide altdestekli milli..
ilkinde yusuf'unda dediği gibi esneme oluyordu, sıkıntı yaratıyordu. sonra esneme olmasın diye alt destekli mil kullandım. bu seferde, ters kuvvetlere karşı mukavemetsiz oldu. yani. sözüm ona, ne olursa olsun, 4 taraftan destekli ray-araba + yanal kuvvetleri karşılayacak sonlandırma rulmanları, bunlara kesinlikle ihtiyacınız olacak. internetteki bütün cncler, hem alt destekli mil kullanıyor, hemde BK-BF sonlandırma rulmanı kullanmıyorlar. hepsi maliyet açısından, yapılan bir ticaret mevzusu.
kendiniz yapacaksanız, alt destek üst destek mil bilmemne bunlardan tamamen vazgeçin. kesinlikle ya araba-ray, yada kırlangıç geçme kızak kullanınız. kesinlikle ballscrew kullanınız, vidalı mil sonlandırma rulmanı olanlardan kullanınız. bir ekseni bile esnese, o makina sizin çok canınızı sıkacaktır. o yüzden bütün eksenler tabiri caizse, taş gibi olmalı ki, iş yaparken makinanın aksesuarları umrunuzda olmasın... umarım güzel birşeyler ortaya çıkarabilirsiniz, yada sahip olabilirsiniz.
Kolay gelsin