400 watt Peltier araç soğutma sistemi

Acaba diyorum; kış şartarındayız akımı ters çevirip ısıtma yaparak kalorifer radyatörüne denesemmi verimsiz olacağı kesin ancak hava çıkış kanallarından aldığım derece ile kabin içi sıcaklık, dış ortam sıcaklığı vs tüm değerleri kaydetsem yaz ayı için size tahmini bir değer verir mi? ısıtma yönlü hiç denemedim. Fikri ve bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olsun yapmaya başlayayım sistem hazır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın Diafm ispata gerek yok. Elbette pertiel ile sistem 20-23'derece de hava üfleyebilir . Ve cürmü kadar da bir Serinletme etkisi yapar. Ama o zaman da konunun başlığını "400w PELTİER ILE CÜRMÜ KADAR ARAÇ SERİNLETME SİSTEMİ" olarak düzeltmek gerekir
 
Sn Haldun1, e öyle olabilir tabi. Dilimiz sürekli sürçüyor soğutucu diyoruz hatta Peltier klima diyoruz ki yok öyle bir şey. Peltierle klimayı yanyana getirdiğimizde düzinelerce peltier, 1.5 -2kw elektrik enerjisi ve diğer gereçler demektir. ancak o 400W işi ile buzluk termosta iyi bir soğutucu yapılabilir ki evde veya enerji sorunu olmayan outdoor kullanılabilir. Araç için ihtiyaç duyduğu kapasiteyi aşacağı gibi resimde gösterilen hali hazırda tasarım aracın hiç bir bölgesine uygun değildir. Karşılatığım bazı videolarda kabin içine koyarak 8-9cm lik dc fanla soğuyan alümniyumdan hava çekiyor kendini serinletmeye çalışıyor.
 
Ben herhangi bir resim eklemedim ?!

Ben herhangi bir resim eklemedim ?
 
Tamam , fotoğrafın üzerinden çok zaman geçmiş hatırlayamadım bir an
 
peltierle bizzat bir çalışmam olmadı. Zamanında çalıştığım bir işte ısıtma sougtma için peltier kullanan bir cihaz vardı. 80-90w lık bir peltier vardı üzerinde yanlış hatılamıyor isem. cihaz üzerinde 1 dereceye kadar soutma yapabiliyordu ve bu iş için 2-3 litrelik bir su bidonunda ki suyu akvaryum pompasıyla devir daim yapıyordu. yaklaşık 12-13 cm çapında 0.5cm yada daha az kalınlıkta metal plakalar arasındaydı.
ısıtma içinde 100 dereceye kadar ısıtma yapabiliyordu. bir radyatör gibi boyle ince kılcal metal plakalı falan yoktu. (radyatörmü denilir ona ne denir bilmiyorum)

o kadar sogutulmus bir metal arasından (işlemci fanı sogutucusu gibi artık radyator mu denir ona nedir bilmiyorum) hava geçirirsek havayı yeterince sogutacagını düşünüyorum. açığa cıkan ısı bir bidon suyla duragan ortamda peltirein bozulmadan calışması engelleyecek sekilde atılabiliyorsa , araba gibi hareket eden ve üzerinden cok fazla hava geçen bir sistemde, birde küçük bir radyatörde ekleyerek sogutma sağlanabilir gibi geliyor bana.

2 adet ısı alışverişi iyi metal arasına koyup soguk taraftan içeri hava üfleyerek, sıcak taraftaki metalin içindende su geçirip, metalin havaya ısıyı vermesi sağlanırsa çalışır bence. Hava akış debiside biraz yüksek olursa tamamdır.

Kendi düşüncemdir.
 
Peltierde elde edilen sogutma ,

Isi once ortam havasindan vantilator vasitasi ile radyator metaline , metalden icerdeki suya , sudan motor vasitasiyla peltierin bagli oldugu metale ....

Her transferde verim dusecek.

Birde bu olay suna benziyor 120 lik motorsikletten tonlarca yuk tasiyan kamyon verimi beklemek. O motor kac kilo yuk tasiyacak ki?

O peltier ne kadar sogutma verecek ki...
 
su yerine antifriz denen sıvıdan suyu az katılırsa belki biraz işe yarar ama peltier antifrize direkt temaslı olcak tek olmaz genede F/P oranı kötü olan birşey çıkar niye klima almıyorsun? sorusuna cevap vermen gerekir...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…