400hz 100kva tek faz step-up trafo yardım

volverine

Üye
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
186
Puanları
1
Arkadaşlar 100kVA 400Hz Primer voltaj 0-450V ayarlı (Diyot-thyristor grubu çıkışından besleme alıyor) Sekonder voltaj 0-6500V tek fazlı bir trafomuz var. Bu trafonun sargılarında bir patlama oldu. Tamir ettirme yoluna gittiğimizde trafo sargı telinin özel bir tel olduğunu öğrendik. Çok damarlı kabloların preslenmesi ile dikdörtgen kesitli bir kablo elde edilmiş ve üzerinde taşyünü benzeri bir izolasyon malzemesi var. Biraz araştırma yapınca kablo tipinin LITZ olduğunu öğrendim.

Şimdi soru şu ki, bu kabloyu Türkiye'de bulabilirmiyiz? Bulamaz isek çok damar kablo yerine tek damarlı aynı kesitte kablo ile bu trafo yeniden sarılarak kullanılabilirmi? Sakıncaları varsa nelerdir?

Yardımlarınızı bekliyorum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Selamlar,

Litz teli ile yapılan sargının sebebi şudur,

Trafonuzun frekans değeri yüksek olduğu için trafo sargıları üzerinde skin effect ve proximity effect nedeniyle oluşan kayıplar çok yükselir. Bunu önlemek için trafo sargılarında çok damarlı iletkenler kullanılır.

Hatırladığım kadarıyla türkiyede bu işin üreticisi yoktu, ancak özel sipariş ile üretilebiliyordu. Yada yurtdışı firmaların temsilcilikleri ile tedarik yoluna gidiliyordu.
 
lightt ' Alıntı:
Selamlar,
Litz teli ile yapılan sargının sebebi şudur,

Merhaba sayın lightt
Skin efect ve proximity effect olaylarını ve frekansın yüksek olması neeniyle neden kayıpların arttığını biraz açıklayabilirmisin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,828
Mesajlar
920,819
Kullanıcılar
450,920
Son üye
cihan.demir

Yeni konular

Geri
Üst