400V - 380V - 220V

iç tessiat projenizi elektrik dağıtım şirketine onaylatırken her biri farklı yorumlar yapabiliyor. mesela Ankara bölgesi için kendi trafonuz varsa dağıtım şirketi, %5 , %1,5 ayrımı yapmadan sadece toplamda %6,5 değerlendiriyor.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Uygulamada çoğu projeci toplama bakıyor. Yani trafodan ana panoya atıyorum %3-%4 alıyor, ana panodan kritik linyeye olan mesafeyi %3-%2 gibi alıyor ve onaydan her zaman geçiyor.
Teknik olarak düşündüğümüzde ana panoda bir talep gücü referans alınıyor ona göre hesap yapılıyor uygulamada da tecrübemle yüklenme projedeki talep gücün %50-%60'ını geçmiyor. Talep güç değikeninde en önemli kesit trafo ana pano arasıdır buradaki gerilim düşümü oranını düşük tutmak avantajdır çünkü buradaki kesit direk alıcıya etki eden önemli bir etkendir.
 
Sn YaşlıUzman bizde uygularımızda;
tali pano-alıcı:1,5
tali pano-bina ana pano:1,5
bina ana pano-trafo ag panosu:3
Tr-Tr ag pano:0,5

şeklinde yapıyoruz genellikle. ama bu sizin diğer bir konuda yazdığınız bağlantı noktası tanımına göre (bağlantı noktası tanımını bende sizinle aynı düşünüyorum), yanlış oluyor.
 
Sizinkide önceki mesajımda belirttiğim ifadelerle örtüşüyor. Burada önemli olan son alıcıya düşen gerilim, yüklenme ana panoda fazla olduğu için buraya kadar olan kesiti belirlerken oranı küçük tutmakta fayda var.
Yönetmeliğe harfi harfine uymaya kalktığınızda ana panodan çıkan tali pano besleme kesitleri oldukça yüksek çıkıyor. Genel projelendirmeler bahsettiğim gibi oluyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…