415V motoru 380V da calistirmak

sari_2323

Üye
Katılım
29 Mar 2010
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaslar yurtdisindan gelen bir aritma sistemi var panosunda ve motorlarda 415V yaziyor. Bunu 380v da calistirmak sakincalimidir veya ne gibi bir farki var bu motorlarin?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Arkadaslar yurtdisindan gelen bir aritma sistemi var panosunda ve motorlarda 415V yaziyor. Bunu 380v da calistirmak sakincalimidir veya ne gibi bir farki var bu motorlarin?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
380 volt ile çalıştırabilirsin.bir sakıncası yok.geldiği ülkenin enerji şartlarına göre sarılmışçok az bir güc kaybı olur.
 
Frekans ayni olacagi icin motor devri ayni olacak diye dusunuyorum fakat cok az guc kaybi olur demissiniz biraz acabilirmisiniz?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Dusuk gerilim motorun donmesini saglayan eloktromotor kuvvetin azalmasina neden olacaktir. Belirli bir noktadan sonra motor yuk altinda birden durma egilimi gosterir. Burada onemli olan o eşik degerdir.
 
Motor etiket Frekansı 50Hz ise devir tabiiki değişmez. Güç için formüller bellidir, güç kayıbını hesaplarsınız.
Pelektrik=1,732xUxIxcosfi
Pmekanik= VerimxPelektrik

Yük altında kalkma durumunda Yük momenti kalkınma momentini geçmemeli. Güç kaybı yük için problem yaratmayacak değerlerde olmalı.
 
Motor etiketinde 415 V yazan motora şayet 380 volt verilirse devir düşer.
Belirli bir güç oranından daha yüksek olan tüm motorlar (Sadece tek bağlantı gurubu (Üçgen) olan motorlar) voltaja direk olarak devir ile tepki verir. (BKNZ Motor Kayması, Nüve manyetik akı doyum noktası, vs, vs,)
 
Bilgi karmaşası yaratmayalım.
Asenkron motorlarda kayma S=(Ns-Nr)/Ns
Ns: Senkron devir olup 60xf/P 'dir yani senkron devir yani döner manyetik alan hızı, frekansa bağlıdır.
Kayma eğrisi moment-zaman grafiğinde irdelenir yük momenti çalışma alanı dışına doğru artış eğilimine girdiğinde kayma artar.

Gerilimden kaynaklanan güç düşümünden dolayı motorda moment-zaman grafiğindeki kayma artışının gerçekleşeceği yük momenti değeri tabiiki nominal volatjınkinden düşük olacaktır bunu hesaplamadan motoru yüke verirseniz kaymadan dolayı rotor devrinde bir düşüş olacaktır. Mesajımda Güç kaybı yük için problem yaratmayacak değerde olmalı diye belirtmiştim. Projede 380v/5kw motor görünen yere etiketi 415v/5kw motor kullanırsanız sıkıntı yaşarsınız.
*Asenkron motorlarda devir yani hız kontrolü V/F oranı korunarak yapılır.

Netice itibarıyla sorun devirde değil güç kaybındadır.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…