5.5kw bir su pompası için sürücü seçimi

geforce18

Üye
Katılım
25 Nis 2008
Mesajlar
133
Puanları
1
Yaş
40
5.5kw su pmpasını sürücü ile çalıştırmak istiyorum. Şu an bu pompa kontaktörlerle çalışıyor. Pompanın su bastğı yer yaklaşık 50 m uzakta bir tank. tank seviye rölesiyle girişindeki pistonlu bir vanayla başka bir makinadan kontollü. 5.5 kw önünde mekanik bir baypas vanası var tank girişindeki vana kapandığında baypas vanasından kaplı devre dolaşım sağlanıyor. Bu şekilde çalştığında pistonlu vana her açılıp kapandığında tesisat boştan sona kadar sallanıyor, borular patlıyor vana bozuluyor yani hiç bir şekilde sağlıklı değil. Bu sistemi invertör ile çalıştırsam seviyeyide analog çıkışlı basınç transmiteri ile kontrol etsem nasıl olur? Bunun için invertö oşrak ne önerirsiniz? veya başka bir kontrol yöntemi kullanabilirmiyim?
 
bence yeni bir sistem kurulması gerekiyor seneryo şu şekilde olacak
debi ölçülecek ve vana oransal olacak mesafeye uygun pompa seçilecek ve mekanik hesaplamalar yapılarak analog bir start devresi kurulacak sisteme basınç ve debi kontrolü tek bir noktadan 5 güvenlik paketi oluşturularak kurulacak bu işlemler yapılduktan sonrasizde rahat edersiniz size pproje uygulaması yapabilmem için yeri göremem gerekiyor iyi çalışmalar dilerim..
******@hotmail.com
532 671 28 12
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
benzer bir sistemi bizde wilo pompa ile çözmüştük sistem invertör ve basınç kontrolü ile yapılıyor wilo ile temasa geçerseniz yardımcı olurlar
 
invertorle kontrol edilmeyen sistemde vanalrin direk ac kapa yapmasi dogru degil vanalar yavas acilip kapanmali vanalari hhateketettiren piston hareketi yavaslatilmali
 
DANFOSS FC-101 ve FC-102 ile Frekans Konvertörü ile çalıştırmadır. Frekans Konvertörü ile debi kontrolünde sistem eğrisi ile oynanmaz. Motor hızı, dolayısıyla pompa hızı değiştirilebildiği için pompa eğrisi ile oynanmış olur. Dolayısıyla sisteme ek bir direnç eklenip - çıkarılmamış olur. Böylece aynı kapasitede debi üretmek için Frekans Konvertörü ile enerji tasarrufu yapılmış olur. Bu metotlar arasında yapılmış uygulamalar ve teorik yaklaşımlardan yola çıkarak enerji verimliliği açısından karşılaştıracak olursak, maksimum kapasitesi 10 br. debi olan bir pompa dan 7 br. debi elde etmek için bu metotların kullanılması durumunda (maksimum debi için harcanan güç 100 br. güç olsun);Vana kontrol ile 89 br. güç,by-pass kontrol ile 82 br. güç, On-off kontrol ile 70 br. güç ve frekans Kon- vertörlü kontrol ile 45 br. güç tüketileceği sonucuna ula- şılmaktadır.Bu noktadan anlaşılacağı gibi ortalama akışın %40 gerçekleştirdiği bir sistemde,vana kontrol yerine Frekans Konvertörü kullanılması durumunda yaklaşık %75 enerji tasarrufu yapılabilmektedir.

Pompalar için Frekans Konvertörü Kullanmanın Yararları

Pompalama işlemleri Frekans Konvertörlerinin hem yeni hemde uyarlama uygulamalarda kullanılması açısından önemli bir olanak teşkil eder.Pompalama uygulamalarının çoğu kontrol edilmeye ihtiyaç duyar.Bir pompanın sürekli olarak maksimum hızda çalışacak olması pek olası değildir.Frekans Konvertörü kontrolü pompalama sistemleri için çeşitli yararlara sahiptir.Bunların en önemlisi enerji tasarrufudur.Pompa sisteminin hassas bir şekilde kontrol edilebilmesi diğer bir faydadır.Frekans Konvertörleri kullanılarak pompa sistemini diğer otomasyon sistemlerine bağlamak mümkündür.AC sürücü güvenilir ve ihtiyaca göre ayarlanabilir kontrol döngüsü yaratır.AC sürücüler ayrıca pompa istasyonunun yaşam devri maliyetini kısıtlamada önemlidir.Gereken ekipmanların ( AC sürücüler,motorlar ve pompalar ) yatırım maliyeti,toplam yaşam devri maliyeti ile kıyaslandığında daha azdır.Pek çok analize göre enerji harcamaları toplam maliyetin %80-90'lık bölümünü oluşturmaktadır.Bakım maliyeti ise üçüncü temel maliyet bileşenidir.AC sürücülerle aktif kontrol bakım maliyetini önleyici bir rol oynar.Genel olarak AC sürücüyle kontrol enerjiden tasarruf ve pompa sisteminde işlem kontrolü ve güvenilirliği açısından ilerleme sağlar.
 
Danfoss Frekans Konvertörü ile;
1. Master/Follower Pompa Kontrol
2. Karışık Pompa Kontrol
3. Standart Pompa Kontrol
4. PID Uygulaması
5. Uyku Modu
6. Kuru Pompa Çalışması Algılama
7. Valf Koruma Rampası
8. Boş Boru Doldurma Özelliği
9. Çalışma Zamanı Dengeleme
10. Pompa Eğrisi Algılama

Birçok özellik ile pompalara adanmış sürücüdür.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,339
Mesajlar
935,954
Kullanıcılar
453,633
Son üye
AdeGuneys

Yeni konular

Geri
Üst