50 hz Frekans 60 hz çıkarılı mı? 60hz frekansı 50hz düşürebilir miyiz?

DNDRRR

Üye
Katılım
18 Eyl 2011
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
37
50 hz-60hz çıkarılırmı.yada 60hz frekansı 50hz düşüre bilirmiyiz.

hiç bir bilgim yokta.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Var arkadaş frekans düşürücü cihazlar var genelde asekron motorların devirlerini ayarlamak için düşürmek ve yükseltmek için kullanılıyor
 
Öncelikle frekansın kelime anlamını iyice kavramalıyız. Frekans bir saniye oluşan periyot sayısına denir. Periyot ise, teorik olarak elektirk dersi görmüş iseniz bilirsiniz. Sinüzoidal eğri. Alternansın 0o (o derece) den başlayıp + max seviye 90o den 180o ye ve -max seviye 270o den 360 dereceyi tamamlaması için geçen süreye 1 periyot adı verilir. Frekansın ise 1 saniyedeki periyot sayısı olduğunu söylemiştik. Öyleyse 50 hz bir şebekede bir şebekedeki periyot sayısı 50 dir.

Gelelim frekansın değişip değişemeyeceği konusuna. Bu santrallerdeki generatörlerin hızı ile alakalıdır. Türkiye'de ki resmi frekans 50Hz dir. Bu değer hassas bir şekilde korunur. Santrallerdeki generatörlerin hızı çeşitli mekanizmalarla( mesela frenleme) hep aynı değerde tutulur. Generatör hızının artması veya azalması bu frekans değerinin altına veya üstüne çıkılması demek ki evimizdeki veya sanayide ki elektronik cihazların bozulması anlamına gelir. 60 hz kullanan ülkelerde vardır.(Başta Amerika olma üzere)

Sanayide artık motor hız kontrolü yapılmak istenen yerlerde frekans değiştirici inverterler kullanılır. Zaten motora yol vermenin 4-5 yolu vardır.
*Yıldız-ücgen yolverme yöntemi ile
*Kutup sayısını arttırarak
*Gerilimiyle oynayarak
*Frekansını değiştirerek
*Direncle yol vermek
Ama bunların arasında şu sıralar en yaygın olanı inverter ile yolvermek. Daha güvenilir. Motorun hızını hassas bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Otomaston sistemine rahatca uyum sağlayabiliyor. Motora istediğiniz frekans değerinde yol verebilirsiniz. 0 dan 50Hz e kadar hızı ayarlayabilirsiniz. Sadece yol vermek amaçlı değil , motorun kalıcı olarak da hızı sabitleyebilirsiniz. Bunu inverterin içindeki tristör grupları sağlar.
 
50 hz-60hz çıkarılırmı.yada 60hz frekansı 50hz düşüre bilirmiyiz.

hiç bir bilgim yokta.

Dizel jeneratör ise 1800d/dak ' da çalıştırırsanız 60 Hz alırsınız. 1500 d/dak'da 50 Hz alırsınız.
İnverter ile şebekenin frekansınıda değiştirebilirsiniz.
 
inverterlerin yapılışındaki esas amaç frekansı 0-50hz arasında ayarlamaktır.yükseltmek değil.slm
 
anladım çok teşşekür ederim hepinize ustalar.cevabımı aldım
 
Arkadaşlar Inverter ile Konvertörü birbirine karıştırmayalım lütfen, Forumda bunun hakkında bir çok yazı var. Mesela ;

https://www.kontrolkalemi.com/forum/motor-suruculeri/57660-frekans-inverter-mi-konverter-mi.html [#8]


İnverter (İnvertör) : Düşük DC gerilimi yüksek AC gerilime çeviren devrelerdir. Örn.: Oto çakmağından alınan 12 V.DC'yi 220 V. AC'ye dönüştürmek gibi.

Konverter (Konvertör) : AC gerilimdeki düşük frekansı yüksek frekansa, yüksek frekansı düşük frekansa çeviren donanımlardır. Bu dönüşüm elektronik veya mekanik olarak yapılabilir. Mekanik olarak yukarıda alpernbugra arkadaşın da dediği gibi alternatör devirini değiştirmekle frekansı değiştirebiliriz. Ya da eski sistem, aynı mile bağlı motor - alternatör, ikisinin arasında devir artırıcı bir dişli düzeneği (redüktör), Motor 1500 d/dk. ile dönerken alternatör redüktör aracılığıyla %20 daha hızlı (1800 d/dk) ile döndürülüyor, Böylece alternatör çıkışı 60 Hz. olur. Kısacası mekanik olarak frekans değişimi devirle ilgili, tabii bir de alternatör kutup sayısıyla da ilgili.

AC motor devir formülünü hatırlarsak;

Devir = 2P.f.60 burada;

2P = Çift kutup sayısı,
f = frekans,
60 = sabit sayı.... öyleyse,

f= Devir.2P/60 olur,

Mekanik sistemde çift kutup sayısını değiştirmek pek mümkün olmadığı için devirle oynayarak frekansı değiştirebiliriz. Fakat 400 Hz. gibi bir çıkış frekansına ihtiyaç varsa alternatör devrini artırmak yerine kutup sayılarını artırırız.


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba arkadaşlar bu motor bilgilerine göre;
50 hz de max 1400 devir dönüyor.
60 hz de max 1650 devir dönüyor.
Türkiyede Şebeke frekansımız 50 hz olduğundan ben max 50 hz mi sürücüyü ayarlamalıyım yoksa 60 hz ayarlasamda olurmu yani 1650 devire çıkabilirimiyim?
 
çıkartabilirsin 60hz de çalışacakşekilde rulman ve silisli saç kullanılmıştır.
tabiki motorun tahrik verdiği diğer mekanik aksamda 1650 devire uygunsa...

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…