Öncelikle frekansın kelime anlamını iyice kavramalıyız. Frekans bir saniye oluşan periyot sayısına denir. Periyot ise, teorik olarak elektirk dersi görmüş iseniz bilirsiniz. Sinüzoidal eğri. Alternansın 0o (o derece) den başlayıp + max seviye 90o den 180o ye ve -max seviye 270o den 360 dereceyi tamamlaması için geçen süreye 1 periyot adı verilir. Frekansın ise 1 saniyedeki periyot sayısı olduğunu söylemiştik. Öyleyse 50 hz bir şebekede bir şebekedeki periyot sayısı 50 dir.
Gelelim frekansın değişip değişemeyeceği konusuna. Bu santrallerdeki generatörlerin hızı ile alakalıdır. Türkiye'de ki resmi frekans 50Hz dir. Bu değer hassas bir şekilde korunur. Santrallerdeki generatörlerin hızı çeşitli mekanizmalarla( mesela frenleme) hep aynı değerde tutulur. Generatör hızının artması veya azalması bu frekans değerinin altına veya üstüne çıkılması demek ki evimizdeki veya sanayide ki elektronik cihazların bozulması anlamına gelir. 60 hz kullanan ülkelerde vardır.(Başta Amerika olma üzere)
Sanayide artık motor hız kontrolü yapılmak istenen yerlerde frekans değiştirici inverterler kullanılır. Zaten motora yol vermenin 4-5 yolu vardır.
*Yıldız-ücgen yolverme yöntemi ile
*Kutup sayısını arttırarak
*Gerilimiyle oynayarak
*Frekansını değiştirerek
*Direncle yol vermek
Ama bunların arasında şu sıralar en yaygın olanı inverter ile yolvermek. Daha güvenilir. Motorun hızını hassas bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Otomaston sistemine rahatca uyum sağlayabiliyor. Motora istediğiniz frekans değerinde yol verebilirsiniz. 0 dan 50Hz e kadar hızı ayarlayabilirsiniz. Sadece yol vermek amaçlı değil , motorun kalıcı olarak da hızı sabitleyebilirsiniz. Bunu inverterin içindeki tristör grupları sağlar.