oaykac
Üye
6 eksenli kolun yazılımını yapıyorum ancak yardıma ihtiyaç var. İnceledğim bir çok sistemde yazılım olarak Python kullanılıyor. Aygıta (robota) TCP/IP socket üzerinden bağlantı yapılıp veri gönderilip alnıyor. TCP/IP socket veri iletimi kullanılmasının sebebi bu yöntemin kararlı ve güvenli olması.
Yani
gibi bir bağlantıyla başlayıp robota bağlanılıp send / recv metotları ile veri gönderip alınıyor. Buraya kadar durumu anlıyorum. Ancak anlamadığım şu: Bunu yaparken verilerin gönderildiği taraf "client" oluyor. Client tarafından gelen isteğe ise cevap veren "server", yani robot olması gerekiyor. Bu durumda robot dediğimiz bellek Raspberry Pi gibi bir aygıt olmalı. Yani bir donanıma yüklenmiş yazılım(firmware) olmalı. Client dan gelen istek/veri işlenir (örneğin x numaralı pinlere komut verip motorları çalıştırmak veya raspberry pi a bağlı bir sensörün verisini okumak gibi), daha sonra yapılan işleme göre serverdan(robottan) geri bildirim yapılır client a. Client ise cevaba göre aksiyon alır.
Ancak sorum şu: raspberry pi- ki bu işlemde sıkça kullanılan bir aygıt - arduino gibi komutları belleğinde tutmuyor sürekli. Yani siz python komutunu çalıştırıp raspberry pi dan bişey yapmasını istemeniz lazım. Ama yazılım kalıcı olarak yuklenemediğine gore nasıl oluyorda server gibi kullanılıyor raspberry pi?
Umarım sorumu anlatabilmişimdir.
Örnek olarak Meca500 robotu bu şekilde çalışıyor gördüğüm kadarıyla. Hatta şu sayfada konuyu anlatmış.
myCobot ve Dorna robotlarda bu şekilde çalışıyor.
Bilgisi olanların görüşlerini bekliyorum.
Yani
Python:
ROBOT_IP = '192.168.0.100' #IP address of the robot
ROBOT_PORT = 10000 # Port used by the robot to receive commands
robot = socket.socket(socket.AF_INET, socket.SOCK_STREAM) #Create the socket object robot
Ancak sorum şu: raspberry pi- ki bu işlemde sıkça kullanılan bir aygıt - arduino gibi komutları belleğinde tutmuyor sürekli. Yani siz python komutunu çalıştırıp raspberry pi dan bişey yapmasını istemeniz lazım. Ama yazılım kalıcı olarak yuklenemediğine gore nasıl oluyorda server gibi kullanılıyor raspberry pi?
Umarım sorumu anlatabilmişimdir.
Örnek olarak Meca500 robotu bu şekilde çalışıyor gördüğüm kadarıyla. Hatta şu sayfada konuyu anlatmış.
myCobot ve Dorna robotlarda bu şekilde çalışıyor.
Bilgisi olanların görüşlerini bekliyorum.
Son düzenleme: