6x(3x1x150)+3x(1x150) (N)2XH


Sn ToLiveIsToDie
Cevap_1: Redüksiyon faktörü neden kaynaklanır ısınmadan ve döşeme ile ilgili manyetik alan etkileşiminden. İkinci faktör döşenme kurallarına riayet edilirse sıfırlanabilir. Ancak şartlar olumsuz ise yer altından boru içinden geçiş yapıyorsanız ısınmanın ve etkilerinin önüne geçemezsiniz. 1 kablo yerine kesitin yarısı iki kablo kullandığınızda zaten ısınma porbleminizi azaltmış hatta yok etmiş oluyorsunuz dolayısıyla ısınmanın diğer kabloya etkisinden bahsetmek mantıksız olur.Bunu anlamak için hesaba dahi gerek yok düz mantıkla kavranılabilinecek bir olay. İşin işçilik ve maliyet konusuna gelirsek haklısınız zaten tüm işlerin kalitesinin içine eden mevzu budur.

Cevap_2: Cevap 1'de izah ettim.

Son açıklamalarınızla ilgili cevabım profilimde mevcut bakabilirsiniz,yorumumu ise cevap_1'in son cümlesinde okuyabilirisiniz.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sayın meslektasım;

kablo ısınması, secılecek kablo kesıtı, işçilik ve maliyet analizi konularında hemfikiriz sanırım. yalnız reduksuyon faktoru ıle ılgılı yakın zaman ıcerısınde projeyle beraber bır acıklamaya daha yapmak ısterım. Suan marmaray projesıyle ılgılı toplantımız var gelınce tekrar gorusmek uzere dıyorum...

Iyı calısmalar...
 

Son mesajımı iyi okumamışsınız belli. Size işlerinizde başarılar dilerim.
 

saygıdeger meslektasım hala aynı seyler uzerınde tartısır dururuz! soylemelıyımkı konu hakkındakı son mesajım olacaktır!!!

bastan berı savundugum konu reduksıyon faktorunun kablo kesıtıyle alakalı olmadıgıdır. benımde kullandıgım " kabloların sıralanma seklıne gore reduksıyon faktoru rakamı" tablosunu koymussunuz foruma tesekkurler. anlatmak ıstedıgım o tablodakı reduksıyon faktorunun bulunmasıyla kablo kesıtının alakasının olmadıgıdır. ki yazılarımda hıcbır zaman 3(1x120)+1x70 kablo yerıne 3x120/70 yapılması gereklıdır dıye yazmıyordur. aynı konuyu az once marmaray projesı esnasında elektrık sorveyorlerıyle tartısmısımdır. ve yapılacak projede hıcbır sekılde tumlesık yanı 3x120/70 gıbı kabloların kullanılmaması aksıne tek tek kablo cekılmesının gereklı oldugunu savunmusumdur.

yıne soyluyorum; reduksıyon faktoru hesaplanması yanı tablosundan secılecek degerlerın kablo kesıtıyle alakası yoktur, tam tersıne kablonun akım tasıma sırasındakı sıcaklık hesaplamasında reduksıyon oranı kullanılmaktadır.
 

Redüksiyon faktörü demek kablonun akım taşıma kapasitesini olumsuz yönde etkileyen düşüren faktör demektir. Hesap ve uygulama sonucu kablodan çekilebilinecek gerçek akım değeri tespit edilmiş olurki birden fazla kablo çekildiğinde bu farklar birikir ve bir veya iki kablo daha ilave etme gerekliliği ortaya çıkabilir buda toplam kesit ihtiyacının değişmesi demektir.
Gerek sürveyanlardan gerek verdiğim örneklerden edindiğiniz bilgilerle doğru sonuca varmanızdan memnun oldum. Saygılar sunar çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
bir zamanlar, bu teknik adam kendini Edison mu zanıodu ???
 
Birçok kimse,bu aradaşımızın forumlarda vermiş olduğu bilgilerden halen yararlanmaktadır.
Forumda yasaklanmış olması ayrı konudur.Bilgiye ihtiyacı olan sizin gibi gençlerin,daha say-
gılı olması gerekir.
 
sn. cafercan forumda emeği geçmiş insanlara bu şekilde yazmanız bence uygun değil sn.teknikadam 41 geçmişde verdiği bilgilerle bizlere çok katkısı oldu şu an yasaklı olması onu eleştirme hakkını size vermez
 
ts 212 standardı kaldırıldı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…