Teknikadam_41
Üye
Ayrıca konuyla alakalı olarak tartısma demeyımde bılgı alısverısının baslangıc sebebıne donersek şöyle bir celişki cıkıyor ortaya;
1- zaten reduksıyon faktoru kotu olması nedenıyle fazla olarak cekılecek kablo mıktarını secmek yerıne, reduksıyon faktorunu duzeltmeye gıderek hem fazla kablo malıyetını ve uygulanacak ıscılıgı dusurmek daha mantıklı degılmıdır sizce?
2- birde şöyle düşünelim; mevcut reduksıyon faktoru kotu olan kablo kanalına 6x1x150 + 3x1x150 kesitli iletken cekılmesıyle dahada kotuleştırmeye gıdılmeyecekmıdır?
5 yıllık şantiye şefliği hayatım boyunca devamlı malıyet ve ıscılık kıstasları arasında kalarak şirketim ve çalışan işçilerimin cıkarlarını goze alarak kararlar vermeye calısmısımdır ki sanırım bundada basarılı olmusumdur(yoksa sırketım yurtdışına gondermezdı herhalde). yukarıda bahsettıgımız kablo kesıtını arttırmak yolu ıle gıdılen bu cozum yerıne benım sunmaya calıstıgım cozum hakkında bılgınız nedır saygıdeger meslektasım...
tekrar ıyı calısmalar dılerım, selamlar...
sayın meslektasım;
kablo ısınması, secılecek kablo kesıtı, işçilik ve maliyet analizi konularında hemfikiriz sanırım. yalnız reduksuyon faktoru ıle ılgılı yakın zaman ıcerısınde projeyle beraber bır acıklamaya daha yapmak ısterım. Suan marmaray projesıyle ılgılı toplantımız var gelınce tekrar gorusmek uzere dıyorum...
Iyı calısmalar...
Sn ToLiveIsToDie
Siz şimdi kalktınız olayı hiç alakasız bir noktaya getirdiniz. Benim baştan beri izah ettiğim olay net ve belli ! büyük kesitte 1 adet kablo kullanmak yerine aynı kesitin yarısı 2 adet kablo kullanmanın avantajını anlatmaya gayret ediyorum. Başta mualif olduğunuz konuyda buydu geriye dönüp okursanız. Bir önceki ve daha daha önceki mesajlarımda aynı olayı ispatlıyorum. Bana 1 tane tek damar 300'lük kablo ile 2 tane tek damar 150'lik kablonun değerlenirmesini yapın. Aşırı akımda 1 tane tek damar 300'lüğün ısınması ile aynı devrede iki tane tek damar 150'lik kablonun mukayesesini ısınmasını gösteren bir örnek gösterin. İki adet tek damar 150'lik yerine tek damar 300'lük çekmek şu nedenlerden dolayı avantajdır mantıklıdır diye ispat edin o zaman sizi anlayayım. Hani çok kablo olursa işçilik zor olur demiştinizya başa dönüp yazılanların hepsini iyice okuyun savunduğunuz şeyin ne olduğunu iyice irdeleyin.
saygıdeger meslektasım hala aynı seyler uzerınde tartısır dururuz! soylemelıyımkı konu hakkındakı son mesajım olacaktır!!!
bastan berı savundugum konu reduksıyon faktorunun kablo kesıtıyle alakalı olmadıgıdır. benımde kullandıgım " kabloların sıralanma seklıne gore reduksıyon faktoru rakamı" tablosunu koymussunuz foruma tesekkurler. anlatmak ıstedıgım o tablodakı reduksıyon faktorunun bulunmasıyla kablo kesıtının alakasının olmadıgıdır. ki yazılarımda hıcbır zaman 3(1x120)+1x70 kablo yerıne 3x120/70 yapılması gereklıdır dıye yazmıyordur. aynı konuyu az once marmaray projesı esnasında elektrık sorveyorlerıyle tartısmısımdır. ve yapılacak projede hıcbır sekılde tumlesık yanı 3x120/70 gıbı kabloların kullanılmaması aksıne tek tek kablo cekılmesının gereklı oldugunu savunmusumdur.
yıne soyluyorum; reduksıyon faktoru hesaplanması yanı tablosundan secılecek degerlerın kablo kesıtıyle alakası yoktur, tam tersıne kablonun akım tasıma sırasındakı sıcaklık hesaplamasında reduksıyon oranı kullanılmaktadır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?