Yıldız - üçgen yolverme diğer voltaj düşürmeli yolverme yöntemlerinden biridir.
Teknik şartnamelere göre yanılmıyorsam 5,5kw ve üzeri motorlarda yüklü kalkış yapılıyorsa yıldız - üçgen veya diğer gerilim düşürmeli kalkışlardan birinin yapması zorunludur.
Diğer taraftan bazen teknik şartnameler gözardı ediliyor (sanırım denetleme olmadığı için).
Yani uzmansanız ve işletmeye, şebeke durumuna, motorun yüklenme durumuna çok iyi hakimseniz 7,5 kw motoru Vain arkadaşımızın Kutulu Motor yolvericisiyle çalıştırabilirsiniz. Zira bu güçte bir yolverici imal ediliyorsa kullanılabilir de.
Burada motorun boşta kalkış anında normalin 3 ila 5 katı fazla akım çektiğini, ayrıca mildeki yüke bağlı olarak kalkışta 5 ila 7 kata kadar akım çekeceğini söylemeliyim. Ayrıca kalkış süresi de mildeki yüke göre uzayacaktır. Yani yük fazlaysa yüksek akımı şebekeden daha uzun süre boyunca çekecek demektir.
Ben uygulama olarak kalkışta pek fazla yüke maruz kalmayan 18,5 kw kadar motorları direkt olarak yol veriyorum. Tabii uygun motor koruma şalteri ve uygun değerde kontaktör kullanarak. Yaptığımın doğru olduğunu söyleyemem ama bazen insiyatif kullanmak gerekiyor.
Ama bir basınç veya su seviyesi kontrolü yapacaksan kesinlikle başka bir çözüm gerekli. Anladığım kadarıyla 3 pompa bir yere su basacak. Bunlar gün boyu çalışamazlar diye düşünüyorum. Bu durumda bunlar için yıldız üçgen bağlantılı bir kontrol panosu yapmanı öneririm. Zira sık sık devreye girip çıkmaları gerekecektir.