7 Seg. 4026 Display Sayıcı Devresi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aytug_12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aytug_12

Üye
Herkese Merhaba. Kolay gelsin. Bu devrenin aynısını yaptım. Sabahtan akşama kadar pressin ne kadar baskı yaptığını saymak için kullanacağım. Fakat makinaya bağlamadan atölyede 9999 a kadar saydırdım ve bir süre bekledim sorun yoktu. Makina üstüne takıldığında 5 e 10 a 88 e veya herhangi bir rakama kadar sayıyor ve kafasına göre reset atıyor. Değerler sıfırlanıyor. Bazen de herhangi bir rakamda kalıyor ertesi gün makina çalışana kadar resetlemeden aynı değer yanıyor. Bunun için ne yapmalıyım? Devrede mi yanlışlık yapıyorum yoksa bir eksik kullanılan malz. vs birşey mi var ?

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-03-05 141537.webp
    Ekran görüntüsü 2025-03-05 141537.webp
    28.4 KB · Görüntüleme: 23
Labaratuvar ortamında, evde problemsiz çalışır. Ancak parazit seviyesi çok yüksek olan yerlerde; buton ve/veya reset pinlerinin kabloları anten vazifesi görür.
Bu nedenle direnç değerlerini düşürerek ilgili pini olması gereken seviyede tutmaya yarar. Böylece etraftaki parazit sinyaller şaseye ya da besleme seviyesine çekilerek öldürülür.
Ayrıca buton arklarını daha aza indirmek için butona bağlı olan kondansatörlerin 220nF - 1uF civarında olmaları uygundur.

Ek:
Beslemede; bu düşük direnç kullanımı nedeniyle geçici dalgalanmalar oluşabilir.
Entegreye yakın 100nF + 220nF + 47uF ve beslemede yine 100nF + 220nF ile en az 470uF(tercihen; 2x470uF) olması uygun olacaktır.
Eğer besleme/buton kabloları uzun ise; pi filtrede eklenmesi uygun olacaktır.

Bu tip tadilatlar yaptığımda, test etmek için; epeyce eski/kullanılmış kontaktörü devre yanında çektitip bıraktırırım.
Teşekkkürler hocam, pi filtre için kullanılması gereken malzemeler nelerdir?

Kondansatör-direnç-kondansatör veya kondansatör-bobin-kondansatör.

Birinci seçenek basit olacaktır:
Kondansatörler 100nF-330nF arası seçilebilir.
Direnç de 1K-10K arası olabilir.

Ancak, 15m epey uzun bir mesafe. Bir kaç seçenek var bu konuda:
* Uzun mesafe ve elektriksel gürültünün olduğu yerlerde RS-485 kullanmak çok uygun olacaktır.
* Butonlardan sabit akımlar yollamak. Alttaki şemadakilerden birisini seçip iki adet yapmalısınız:
Şema

1763019231408.webp

Forum istatistikleri

Konular
133,413
Kullanıcılar
459,381
Son üye
hilalyuce
Geri