+-70 voltu güç kaynağı 2kw



70/1,41 = 49 V olayını anladım neden böldük ki
 

Eğer ultrasound cihazı için kullanılacaksa tasarımın nasıl olması gerektiğini bence internette biraz araştır projende koy. Çünkü dediğim gibi ultrasound gibi cihazlar parazite karşı hassastır ve bu parazitlerin şebekeye karışmaması gerekir bunun için de EMI filtreleri vs gerekir. Eğer sen bunu projende yazar ve uygulayabilirsen vaktin olursa, kesinlikle hocanın hoşuna gidecektir ve + puan vericektir. Tasarımdan kastım SMPS yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğidir.

Hocanın +-70V çıkışlı 2kW lık güç kaynağı dediği SMPS dir benim anladığım kadarı ile. Çünkü 2kW lık 50Hz lik trafonun büyüklüğünü söylememe gerek yoktur sanırım. Çıkış +-70VDC olması için RMS değerini bulmaya gerek yoktur. Direk olarak 70VDC hesapta kullanılır. Ayrıca frekans, nüve kesiti, manyetik akı yoğunluğu gibi değerler kullanılır. Yani SMPS trafo hesabında direk DC değer kullanılır. AC değeri bulunmaz. SMPS trafo hesabında direk olarak 49 luk sardırmak demek çok yanlış olacaktır. Sadece sinüsün RMS değeri doğrultulmuş değerinin kök 2 ye bölümüdür. Fakat burada sinüs kullanılmamaktadır.
 

gayet güzel açıklamışsınız iyide kendi söylediğiniz gibi ortada bir etkin değer (RMS) birde tepe değer var.

nasıl olurda 70v DC etkin değer (RMS) gerekli olan bir yer için tepe değeri 70v olan AC 49v Öneriyorsunuz ??????


bu şekilde yapılırsa bu güç kaynağı az bir akım çekilmesiyle birlikte 49v DC ye düşecektir. yani bu yanlış bir hesaplamadır.
 
nasıl bir cihaz olmasından çok öncelikle bunun için istenen trafomu yoksa smps mi bunu netleştirmek gerek

eğer ki trafolu bir beslema kaynağı olacaksa trafo sardırılır ya da 2kw gücünde izalasyon trafosu alınıp sekonderi yeniden sarılır vs. son olrakta sekonder gerilimi doğrultulup filitre edilip regüle edilir ve istenen sonuca ulaşılır.

fakat istenen SMPS ise o zaman işin biraz daha zor demektir.
 
SMPS trafo hesabında direk olarak 49 luk sardırmak demek çok yanlış olacaktır. Sadece sinüsün RMS değeri doğrultulmuş değerinin kök 2 ye bölümüdür. Fakat burada sinüs kullanılmamaktadır.

kardeşim zaten ben smps için bu rakamı vermedim farkındaysan . smps işine girdiği zaman bir çok hesaplama mosfetler , yüksek frekanslı trafo v.s yapması gerekecektir.
 


hesaplamaya yanlış diyorsunuz anlamadım acıklarmısınız lütfen ?? uyguladınız mı acaba böyle birşeyi ?? bir kere dc de efektif (etkin) değer diye birşey olmaz dc de ortalama değer vardır.. ben bahsettiğim sekilde anfi sürüyorum çökme söz konusu değil ayrıca smpsleri incelerseniz sebeke gerilimi doğrultulur 311 dc olarak sonra mosfetlere uygulanır mosfetleri iletime kesime alarak trafoya uygulanır detayına girmeyecegim..trafon güçlüyse ve diyotların cekecegin amperi geçiyor ise bu hesaplamayda dediğim gerilimi alırsınız fakat ani akımlar cekecek bir yük ise cıkısını kondansatör gruplarıyla beslemek lazımdır..Ayrıca arkdsın yazısını yeni okuyorum eğer dediğiniz cihaza uygulanacak ise smps yapmanız daha mantıklı görünüyor

kolay gelsin..
 
acıklarmısınız lütfen ?? uyguladınız mı acaba böyle birşeyi ?? bir kere dc de efektif (etkin) değer diye birşey olmaz dc de ortalama değer vardır..

Sn.serhat33

açıklama yapıldı zaten biri etkin değer diğeri tepe değeri,
uygulamaya gelince hayır desem inanacakmısınız? (hiç doğrutlma yapmamış bir otomasyoncu)
evet DC de etkin değer de olmaz ortalama değerde olmaz

Fakat bahsedilen trafonun AC çıkışı yani sekonder gerilimi, ve körü diyotlardan sonrasıda sadece alternans yönleri değiştirilmiş fakat henüz tam anlamıyla DC olmamış yarım sinüs eğrisine sahip bir gerilim.

basettiğiniz DC nerde ?? hesaplamanız neyin hesaplaması ??

alınmayın ama bence bunu bir kez daha düşünün
 
merhaba arkadaşlar tekrardan hocayla konuştum 2k tek bir güç kaynağı olmasına gerek yokmuş parça parça da yapabilirmiş 500w 4 tane mesala sizce nasıl yapsam 250w 8 tane mi 500w 4 tane mi? Birde bu -70 volt olayını nasıl hallederim
 
2 adet 1000 W.,50 volt AC. trafonun sekonderlerini köprü diyotlarla doğrultup 6800 MFD. 100 volt kondansatörlerle filtre et.Elde edeceğin çift 70 volt DC. gerilimin 2 adet +,2 adet - ucu var.bir + ilebir - yi birleştir elinde 2X70 volt DC. olur.+ ile - yi birleştirirken tek trafo çıkışları olmayacak.Bilginize ve kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…