715 kW Asenkron Motor Kömürleri

cinar3460

Üye
Merhabalar,
2 adet Siemens marka 6300V 715 kW gücündeki motorumuz var.
Resimdeki fırça diye bilinen kömürlerin değişimi gerekiyor. Muhtemelen toplamda yaylarıyla birlikte 6 adet bulunuyor.
Birisi Sincap kafesli, diğeri bilezikli tip.

Sorum şu,
* Bu kömürler ne işe yarar tam olarak görevi nedir? Çalışma mantığını anlamak istiyorum.
* Sürtünme mantığıyla çalışıyor ise bu kömürler tıpkı araç balatası gibi bitme ihtimali var mı?

Ekli dosyalar

• IMG_20220228_113617.jpg
    273.5 KB · Görüntüleme: 62
Son düzenleme:
Kullanım amacı dönen kısım ile sabit kısım arasında iletim sağlamak. Evet sürtüyor ve zamanla biter.

Bilezikli asnkron için,teknoloji budur.Kö-
mürlerin,sürekli kontrol ve temizliği takip
edilmelidir.Tahrik zorunluğu ( kalkınma momentinin yüksek olması ve devir sayısı ayarı istenen yerlerde )nedeniyle seçim böyle seçim yapılabilir.

Son düzenleme:
eğer öyleyse daha farklı yollar kullanılamaz mıydı?
Zaten artık kullanılıyor . Frekans konvertörlü , soft starterlı sistemler var . Bilezikli asenkron ve direnç sistemi artık yenisi üretilip kullanılan bir yöntem değil , tarihte hoş bir anı artık. Tarihte kalmış sistemler yıldız üçgen yol verme sistemi ile birlikte .Mevzuya aşina değilsiniz büyük ihtimal .
Mevzuyla ilgili bir ayrıntı olarak bu kömürleri üreten bir sürü firma var . İrtibata geçerseniz ihtiyacınıza göre uygun ebatta , sertlikte ( bir sürü imalat özellikli kömür türü var ) imalatta bulunuyorlar . İşyerindeki DC motorlar için hala imal ettiriyoruz.

98 yılından beri çalışan motorlar bunlar.
Konuya aşinalık kısmına gelince benim daha çok inşaat/bina elektriği üzerine çalışma hayatım oldu.
Şuan iş değişikliği nedeniyle sayısını bilmediğim 0.75 kW'tan 715 kW ya kadar bir sürü motorların olduğu yerde çalışıyorum ve gerçekten mantığıyla birlikte öğrenmek istiyorum. O yüzden tuhaf sorularım olursa affola hocam. Teşekkür ederim.
o halde günümüzde üretilen motorların tamamına yakını sincap kafesli diyebilir miyiz?

Bilezikli asenkron motor bileziklerine bir köprü atarsanız sabit devirli motor olarak kullanılabilir. Ama tork kaybı olur .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…