75 kw motor sorunu

musty_tq

Üye
Katılım
14 Şub 2008
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar;

Konkasör tesisinde bulunan 75 kw. motorda kalış problemi yaşıyoruz.Motoru boşta çalıştırdığımızda normal çalışmakta.fakat yüke verdiğimizde yıldızda 270 A.çekiyor ve üçgene geçtiğinde termik attırıyor.genel bir bağlantı sorununa rastlamadık(göden kaçırdığımız birşey yoksa tabi).bağlı olduğu mekanik aksamda herhangi bir zorlama ve sıkışma yok.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ağır kalkınma momenti olan tesislere,Y / Ü yolverme yapılamaz.Sorununuz,termiği,üçgen
devresine (üçgen kontakörünün altına gelecek ve Y kontaktöründen gelen uçlar,termiğin
çıkışına bağlanacak şekilde,yani,yıldızda,termik dışı olacak şekilde ) bağlanacak şekilde çö-
zebilirsiniz.Ancak,bu çok sevdiğimiz bir çözüm değildir.Doğrusu,ya bilezikli asankron motor
veya sürücü ile çözmektir.Konkasörünüz,boşta yüksüz olarak devreye girebiliyor bile olsa,
elektrik kesintilerinde mal yüklü olarak kalacağı için,yolverme sorununuz tekrarlayacaktır.
Şebekeniz müsait ise,direkt olarak yolvermeniz de uygundur.
 
sistem 400 KVA jeneratörden besleniyor.motorlarımız kuruluşundan itibaren yıldız üçgen çalışıyor.zaten beton santralleri ve konkasörlerde hep bu sistem kullanılır.bahsi geçen motor kurulum aşamasında boşta çalışırken yıldızdan üçgene geçer geçmez yandı.bu motor uzun zamandır kullanılmadığı için arıza üzerinde fazla durmadık.motor yeniden sarıldıktan sonra yine aynı arızayı verdi.bugün ikinci bir 75 kw lık motoru bağladık.yol verdiğimizde motorda hiçbir hareket oluşmadı.genel kontrollerini yarın yapacağız.
 
Yıldız -üçgen motro devresinde olası senaryolar:
1 Bağlantı doğrudur motor çalışır.Ters dönerse beslemeden 2fazın yerini değiştirir doğru yöne dönmesini sağlarsınız.
2Motor yıldızda çalışır.Üçgende durur.Motor bağlantısı ters yapılmış her bobinin karşılıklı uçlarına aynı faz gelmiştir.(sigorta atmaz motor yanmaz)
3 Motor yıldız çalışır üçgende sigorta attırır.Bu durumda 1faz ters bağlıdır RS ST TR bağlantısı örneğin RR ST TS şeklindedir.Sigorta termik açar motor yanabilir
Sonuç:
Motor bağlantılarında ve motorun kendisinde sorun olmadığından eminseniz en uygun olasılıkÜçgen kontaktörü kontaklarından birinin geçirmeyip motorun 2 fazda çalışmasıdır.
 
Motorunuz boşta iken normal çalışıyor ve yüke bağladığınız zaman kalkınma sorunu yaşıyor
ise,bu tip sistemlere Y / Ü yolveremeyeceğinizi daha önce belirtmiştim.Y / Ü yolverme,bi-
zim karar vereceğimiz bir durum değildir.Bu yolvermeye,mekanik sistemin kalkınma momen-
ti ihtiyacı karar verir.Kırıcı,öğütücü,fan,santrifüj pompa gibi ağır kalkınma momenti iste-
yen sistemler,Y / Ü yolverme ile kaldırılamaz.Motorlar,devrilme momenti üstüne çıktığı için,
mil bloke olur ve koruma devreleri geç çalışır ise,rotor çubukları eriyerek,motorların hasar-
lanmasına sebep olunur.En basit çözüm,motor gücünü artırmaktır.Baştanberi aynı sorunla
karşı karşıyasınız.Sorununuz YANLIŞ DİZAYN dır.Motorunuzu,Y / Ü yolverme ile kaldırma
şansınız yoktur.
 
sn musty;
motor etiket değerlerini ve gözlemlediğiniz akımı yazarmısınız hem yıldız hem üçgende. anma akımını sormuyorum her faza ait daimi çekilen akım nedir (boşta ve yükte) ? Ve termik çıkışındaki her hangi bir faz bağlantı kablosunda hafifte olsa bir ısı varmı diğer fazlardan farklı olarak?
 
arkadaşlar bu konkasörü 2 inci el aldı şirketimiz.dahaöncesinde sistemin bu şekilde çalıştırıldığı belirtildi.bu sistemi ilk bağladığımızda motor iç sargılardaki kısa devreden direk yandı.motorların üzerinde etiket yok.bildiğim detaylar biri gamak 1400 d/dak diğeri emtaş 990 d/dak.gamak olan yükte yıldızda faz başına 270 A. çekiyor üçgene geçtiğinde termik atıyor.boşta çlıştığında 14 A. yola alıyor üçgende 45 A de çalışmaya devam ediyor.emtaş olan enerji verdiğimizde tepki vermedi.enerji geliyor fakat motor kalkınmıyor.kablolarda herhangi bir ısınma meydana gelmiyor
 
Motoru hiç çalıştırmamışsınız. önceki kullanıcının beyanı.yanlış olabilir.Motorunuz( gamak)üçgene geçtikten kısa süre sonra termik atıyorsa Fahri Bey'in belirttiği gibi uygun olmayan motor olabilir.Emtaş motorun 900d/dk olduğunu belirtmişsiniz.Bu motorun torku tabiatıyla 1500d/dk motora göre daha fazladır.Emtaş yük altında y/ü kalkınabilirken Gamak motorun Yükte kalkınamaması olağandır.Emtaşın hiç çalışmaması için yıldız köprüsü hatası ve üçgende bobinlere aynı fazın gelmesi gerekir.Aksi durumda çalışır veye termik attırır
 
Yarın genel kontrolleri yeniden yapacağız.yardımlarınız için hepinize teşekkürler.kontroller sonrası bilgileri tekrar paylaşırız.
 
Fahri bey bir bilgi eksikliği olmuş açıklamam da.Motoru boşta çalıştırmada ki kastım motoru mekanizmadan ayıarark çalıştırığımızda normal çalışıyor.tekrar mekanizmaya bağladığımızda her hangi bir yük vermeden sistemi boşta çalıştırmayı denediğimizde yıldızda faz başına 270A. çekiyor üçgene geçer geçmez termik atıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,752
Mesajlar
920,186
Kullanıcılar
450,820
Son üye
Paseydon

Yeni konular

Geri
Üst