kolay gelsin. iyi bayramlar. öncelikle 90x90 sigma profil (100 işleme alanı + 30 cm köprü var sayıyorum) gibi bir mesafede esneme yapmayacaktır.. özelliklede ağır seri. sonuçta vinç görevi görmeyeceği için, gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. tek vidalı mil tahrikli sistemde gövdeyi desteklemediğiniz için esnemeden bahsedilir fakat, bukadar kısa mesafede sorun teşkil etmeyeceği düşüncesindeyim. Z eksenini çok iyi planlamanız, gerekirse extra sigma profil destek atmanız gerekmektedir.
Şu diziyi okuyunuz.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/yeni-cncnin-zamanı-geldi.100048/page-5
dikkat edilecek olursa, Z ekseni aluminyum levhayı
@Suat_Korkmaz sigma profil ile desteklemiş, ayrıca rayın montajı için güzel bir çözüm üretmiştir. bu şekilde kullanabilirsiniz.
hareketli köprülerde dikkat etmeniz gereken 2. yerlerden biriside köprü ayaklarının (gantry) tasarımı. ne çok ince, esneyecek kadar, nede çok kalın atıl alan bırakacak kadar.
şu siteye göz atın.
http://maxmali.com/ripper-the-different-cnc/
Gantry yanal kuvvetler için desteklenmiştir. bu yüksek mukavvemet getirir.
Ucuza kaçıp, kutu profil'de kullanabilirsiniz.
Ray-Arabalı, sigma profil sistemli bir cnc için tb6600 biraz ucuz kaçacaktır. her sürücü için ayrıca çalışan m542 düşünebilirsiniz. yada ilk planda elinizdeki kartı test ederek yenileyebilirsiniz.
kablolamayı ve
Elektronik yerleşimini iyi çözün. mümkünse parazit engellemesi için shield kablo kullanın (TV Anten kablosu gibi çevresi sarmallı) (
@togitogi hocama saygılar) çalışan her meret ısı meydana getirecektir. step motorlarda yapısı gereği durdukça çalışır ve akım çekerler.
step motor uçlarına klemens ile bağlantı yapmayın mümkünse direk kabloyu lehimleyin.
(farkı kendim gördüm)
paranız varsa FK serisi mil yatağı alabilirsiniz, diğer türlü büte rulman yatak kullanabilirsiniz. yada
@Suat_Korkmaz 'ın fabrikasyon kendi imalatı yataklardan alabilirsiniz
daha yeni yaptı ellerine sağlık..
Tahrik için vidalı mil iyi güzelde, birimizde çıkıp krameyer ve pinyon kullanalım artık tecrübe edinmiş oluruz
@asenyurt bu tarzda güzel bir tasarım ortaya çıkarmıştı bu konuyada göz atmanı tercih ederim.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/yeni-cnc-tasarımım.89672/
Mevcut solidworks çizimleri forumda mevcut oda arama butonuna bakıyor.
Şahin rulman sitesindeki 3d araba çiizmlerinde hafif hata var. 20'lik ray araba yüksekliği 30.00233312 gibi bir sayıya tekabül ediyor.. azcık oynaştır çekiştir düzelt. ha yapamam dersen
http://www.grabcad.com burayı talan et güzel şeyler var.
Spindle için gerçek spindle al.. freze, kalıpçı taşlama bilmem filan bunlarla uğraşma... yoracak, üzecek, kafa şişirecektir. ilk makinamda freze kullandım, kalıpçı taşlama kullandım hatta çin işi spindle bile kullandım ama işi yapanı en sona bırakarak kıytırık birşeyler alma.. sert ağaç şakaya gelmez yumul yumul viyaklamasın sonra..
vidalı millerin başlarını işlerken bilen tornacıda işlettir.. yoksa benimkisi gibi kaçıklık olur vıyk vıyk öter. mümkünse bu işi daha önce yapan, sert kısmını bilen, tornaya nasıl bağlayıp nekadar paso alacağını bilen bir ustaya yaptır... ''oo bu işi yaparım ben çok sertmidir ki bu meret'' diyen tornacıdan kaç uzaklaş bi dakka geliyorm deyip sanayiyi terket. yada ebay'den şipariş geç o ölçüde sistemini tasarla.. hazır montajlı kitler mevcut..
şimdilik bukadar.. ha en önemlisi, cnc yapıyorum heyo diyip yarıda bırakma yardıma herzaman açığız.
kolay gelsin iyi çalışamalr başarılar.